PRIZMA DRUŠTVA

Konačno lutke u izlozima koje izgledaju kao stvarne žene

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon što su sredinom 60-tih godina XX. vijeka modni dizajneri počeli propagirati mršavost kao ultimativni šik, svijetom je zavladala epidemija bulimije i anoreksije žena koje su se sramile svoje težine i oblina. U društvu koje tvrdi kako je nježniji spol ravnopravan s muškarcima postoje horde žena koje su upropastile svoje fizičko i psihičko zdravlje kako bi se mogle obući u konfekcijske brojeve do 30% manje od prosjeka samo zato da bi bile društveno prihvatljive i „in.“

Nenormalna percepcija ženskog tijela

Kada je sredinom 2011. godine Gap u Londonu postavio novu seriju izložbenih lutaka za njihove najnovije modele konfekcije, internet je u nekoliko dana ovakve groteskne prikaze potencijalne predodžbe o izgledu ženskog tijela nazvao „Death-camp chic“ ili „Šik iz koncentracijskog logora.“

Death-camp chic, izgledaju li tako današnje žene?

Model Always skinny ili uvijek mršava nazvan je Death-camp chic. Izgledaju li tako današnje žene?

Osim bolesnog anoreksičnog izgleda, Gap je na direktan način promovirao nasilnu predodžbu o tome koliko žena mora biti mršava kako bi mogla obući sve manje i manje konfekcijske brojeve.

Dizajneri skupe odjeće i poznatih brendova nisu mogli umjetno podizati cijenu svoje odjeće kako bi dodatno zaradili, no nakon pojave famozne manekenke Twiggy (Grančica) i njezine modne popularnosti, dizajnerima i vođama modnih brendova sinula je gotovo monstruozna ideja: moglo se zaraditi puno više promjenom percepcije o tome kako žena mora izgledati. Naime, što se više prodaje manjih konfekcijskih brojeva to je veća ušteda na materijalu i samim time više se zaradi. Sve što su “pametne glave” trebale učiniti je pokrenuti PR mašineriju kako bi se žene uvjerile da trebaju biti mršavije. Ostalo je povijest.

Računica je jednostavna, no moralno i etično u potpunosti upitna.

Twiggy početak "anoreksične" pomodne predstave žene.

Twiggy – početak “anoreksične” pomodne predstave žene.

Kako god bilo, od Twiggy do Gapovih modela iz koncentracijskih logora prošlo je 40 godina, a zahtjevi o proporcijama modno prihvatljivih i poželjnih veličina ženskih tijela toliko su se izopačili da smo gotovo ostali u čudu kada je Women Rights News na svom Facebook fun pageu podijelio sliku izložbenih lutaka koje predstavljaju stvarno žensko tijelo, a ne „ravne daske.“

Konačno prikaz koji nalikuje na pravo žensko tijelo. Trebaju li se žene sramiti svojih prirodnih oblina?

Konačno prikaz koji nalikuje na pravo žensko tijelo. Trebaju li se žene sramiti svojih prirodnih oblina?

Od 12.03. do danas fotografiju iz nepoznatog švedskog dućana lajkalo je preko 60 tisuća ljudi, a podijeljena je nevjerojatnih 18 tisuća puta. Internetska su glasila bez provjere informacija obznanila kako je riječ o lutkama u prodavaonici H&M-a, no Huff Post je objavio izjavu predstavnika ove modne marke da to nije istina.

ABC je o istome pisao tvrdeći da su reakcije Amerikanki na ove fotografije bile pozitivne jer žene u Americi imaju punija tijela, a ne onakva kakva se uporno pojavljuju na modnim pistama i u modnim magazinima.

Sve su češće ovakve i slične PR kampanje u kojoj se žene bore protiv anoreksične i bulimične predstave ženskog tijela.

Sve su češće ovakve i slične PR kampanje u kojoj se žene bore protiv anoreksične i bulimične predstave ženskog tijela i diskriminacije zbog punijih oblina.

Examiner je u tekstu posvećenu ovoj temi izjavio kako su dosadašnji prikazi plastičnih lutaka bile sve osim prikaza pravog ženskog tijela koje na sebi ima mesa. Također su priznali da žene vole da lutke iz izloga predstavljaju prirodnu sliku i priliku žene, a ne kržljave i mršave prikaze.

Sve češće se za reklame ženskih odjevnih predmeta koriste žene koje imaju uobičajene mjere, i težinu.

Sve se češće za reklame ženskih odjevnih predmeta koriste žene koje imaju uobičajene mjere i težinu.

Čak je i Fox News objavio tekst iste teme uz primjedbu kako su do sada lutke pokazivale isključivo veličine koje su bile za 50% manje od stanja „na terenu.“

Iskreno se nadamo kako će ovakvih primjera biti još i kako ćemo s vremenom biti u stanju prihvatiti žensko tijelo onakvo kakvo jest umjesto izvitoperenih, izmoždenih i nenormalno tankih pomodnih predstava žena koje ne smiju imati ni gram sala na sebi.