TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici uspješno stvorili živi zametak izumrle vrste

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Znanstvenici sa Sveučilišta u New South Walesu su izjavili da su uspješno stvorili živi embrij od životinje koja je izumrla prije tri desetljeća. Ovo otkriće bi moglo poslužiti za oživljavanje drugih vrsta koje su prethodno prestale postojati.

Koristeći neživi genetski materijal sačuvan od žabe Rheobatrachus silus, koja je izumrla početkom 80-tih godina 20-tog stoljeća, istraživači su umetnuli DNA u donorska jajašca žabe slične vrste – Mixophyes fasciolatus, što je proces vrlo sličan kloniranju kakav se koristio i kod ovce Dolly. Nakon nekoliko dana, embrio žabe Rheobatrachus silus je oživio prvi put nakon 30 godina.

Rheobatrachus silus, izumrla vrsta žabe koja je nestala između 1975. i 1985.

Rheobatrachus silus, izumrla vrsta žabe koja je nestala između 1975. i 1985.

Ova žaba je rod žaba porijeklom iz Queenslanda u istočnoj Australiji. Rod se sastojao od samo dvije vrste koje su izumrle, a bio je jedinstven jer je sadržavao samo dvije poznate žablje vrste koje inkubiraju svoje potomake u želucu majke. Ženka bi progutala oplođena jaja, usporila probavu i prestala se hraniti, a punoglavci su se razvijali u njenom želucu te bi nakon 6-8 tjedana male žabice izlazile iz njezinih usta.
Istraživač Mike Archer kaže da se jaje, na prvi pogled, činilo neaktivno te dodaje: “Ali onda, odjednom, jedna od stanica se podijelila, zatim se podijelila ponovno, i ponovno.”

“Ovo je prvi put da je ova tehnika ostvarena za izumrlu vrstu”, izjavljuje konzervacijski biolog Michael Mahony.

Iako se embrij u konačnici nije uspio razviti u punoglavca, znanstvenici kažu da je samo pitanje vremena prije nego li ovaj proces, nazvan somatski nuklearni transfer stanica, postane uspješan u održavanju ove ili druge vrste do odrasle dobi. Istraživači koji rade na takozvanom projektu “Lazarus” već 5 godina, kažu da su buduće prepreke isključivo tehnološke, a ne biološke.

Također izjavljuju da su reaktivirali odumrle stanice u žive i oživili su genom nestale žabe u tom procesu. Sada imaju svježe kriogenički očuvane stanice izumrle žabe koje će koristiti u budućim eksperimentima kloniranja.

Sve do nedavno, pojam “uskrsavanja” izumrlih životinja je bio samo dio područja znanstvene fantastike, ali kako se poboljšala tehnika transfera stanica, to bi moglo ponuditi tračak nade za bezbroj vrsta koje su blizu izumiranja svake godine, kao i za one za koje se mislilo da su nepovratno izgubljene.

Tehnički posao su vodili dr. Andrew French i dr. Jitong Guo, u laboratoriju na Sveučilištu u Newcastleu na čelu sa stručnjakom za žabe, profesorom Michaelom Mahony, te zajedno s dr. Simonom Clulow i dr. Johnom Clulow. Smrznuti primjerci su sačuvani i osigurani od strane profesora Mike Tylera, sa Sveučilišta u Adelaideu, koji je opsežno studirao obje vrsta žaba koje su izumrle – R. silus i R. vitellinus – prije nego što su nestale između 1979. i 1985.

Profesor Archer je osim Lazarus projekta govorio i o interesu o kloniranju izumrlih australskih vrsta poput tasmanijskog tigra. Na TEDx izlaganju u Washingtonu, okupili su se istraživači iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o napretku i planovima za “oživljavanje” drugih izumrlih životinja i biljaka. Među mogućim kandidatima su i dlakavi mamut, ptica dodo, kubanski makao papagaj i Novozelandska divovska moa.