TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pametni grudnjaci otkrivaju rak dojke u najranijim stadijima

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Najnoviji detektor raka dojke nalikuje na sasvim obični sportski grudnjak, no moderni senzori unutar ovakvih odjevnih predmeta uspijevaju detektirati najčešće kancerogeno oboljenje kod žena, u najranijim stadijima, točnije godinama prije nego li se mogu detektirati mamografijom.

Poražavajuća statistika

Američka udruga za borbu protiv raka dojke je objavila kako jedna od osam žena u SAD-u (malo manje od 12% žena) u tijeku svog života razvije invazivni rak dojke. 2011., je samo u SAD-u dijagnosticiran invazivni oblik ove bolesti na 230.480 pripadnica nježnijeg spola, dok je u istom periodu otkriveno i 57.650 slučajeva neinvazivnog kancera mliječnih žljezdica.

U istoj godini u Americi je detektirano i 2.140 invazivna slučaja raka dojke kod muškaraca, dok je učestalost dobivanja istog oboljenja puno manja nego li među ženama, Naime invazivni rak dojke se pojavljuje na jednom muškarcu od njih 1000.

Od 1999., godine do 2005., broj oboljelih od raka dojke se u SAD-u povećavao dva posto na godinu, no smanjio se broj oboljelih kod ženske populacije starije od 50 godina.

Rak dojke - snimke napravljene mamografijom.

Rak dojke – snimke napravljene mamografijom.

2011., Amerika je imala 2,6 milijuna žena i muškaraca koji su preživjeli rak dojke. Za sada se smatra kako se nastanak ovog raka povezuje s mutacijama na dva gena BRCA1 i BRCA2, te da ovakve mutacije uzrokuju 80% slučajeva.

Novotarija koja može spasiti živote

Medicinske statistike pokazuju kako je rano otkrivanje raka dojke najvažnije za pravilno izlječenje bolesti. Kompanija Lifeline Biotechnologies je stvorila tehnologiju koju su nazvali „Sustavom ranog upozorenja“ s kojim se može detektirati rak dojke na osnovu termografije točnije dubinskog snimanja i opažanja anomalija u tkivu dojki. Grudnjaci opremljeni najmodernijim senzorima mogu, u samo dvanaest sati, otkriti najmanje promjene u temperaturnoj razlici dojke, točnije u predjelima na kojima nastaju tumori i kancerogeno tkivo koji iziskuju širenje i rast krvnih žila kako bi osigurali hranjive tvari za svoj rast.

Najnoviji temperaturni senzori u Smart Bra omogućavaju detekciju najmanjih anomalija u toplini tkiva grudi.

Najnoviji temperaturni senzori u Smart Bra omogućavaju detekciju najmanjih anomalija u toplini tkiva grudi.

Dr. Siavash Jabbari iz Sharp Barnhart Centra za istraživanje kancerogenih oboljenja, iz Buona Viste u Kaliforniji je ovu tehnologiju usavršavao i ispitivao godinama, sve do trenutka kada nije uspio stvoriti proizvod koji ima točnost od 90%. S obzirom da njegov Smart Bra otkriva tumorno tkivo godinama prije mamografije, značajno se povećava mogućnost izlječenja.

Fox News otkriva kako je ovaj proizvod tek u testnoj fazi, no da pokazuje dobre rezultate. Smatra se kako bi bio dostupan u SAD-u unutar naredne dvije godine.

The Raw Story je otkrio kako ova naprava može otkriti i pacijentice koje su preživjele rak, dok Disovery News otkriva kako je Dr. Siavash Jabbari napravio ispitivanja ove tehnologije na 650 učesnika. Live Science je bio relativno kritičan prema ovoj napravi zbog prijašnjih neuspjeha i upitnih studija koje su pokušavale usavršiti termografiju, no sami priznaju kako su se od tada senzori i kompjuterska tehnologija značajno promijenili i unaprijedili. Klinička ispitivanja s ovom tehnologijom će se početi obavljati krajem ove godine, smatra se kako će Smart Bra biti napravljen s visokim standardima koje zahtjeva EU te da će se u budućnosti „izdavati na recept.“

Interesantno je da je nakon brojnih lažnih očitovanja raka dojke, mamografija postala relativno upitna tehnologija, a naročito zbog činjenice da se žene jako zrače s istim. FDA, krovna američka agencija za hranu i lijekove je 2011., godine izdala upozorenje ženama da se ne pouzdaju isključivo u nalaze koje detektiraju mamografi.