SVIJET POD LUPOM

Fukushima: korak od topljenja jezgre nuklearnog reaktora

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Greška na električnoj mreži osakaćene nuklearne elektrane Fukushima je u ponedjeljak ostavila četiri od sedam bazena bez opskrbe svježom vodom za hlađenje. Tokyo electric power co (TEPCO) je izvijestio da prekid dostave električne energije nije utjecao na dostavu vode u reaktorima broj 1 i 3 koji su u ožujku 2011.g pretrpjeli topljenje jezgre uzrokovane potresom i tsunamijem.

TEPCO je 25 specijalaca uputio na rješavanje problema, no bilo im je potrebno 30 sati da poprave sustav. U srijedu je dostava električne energije sustavu za hlađenje u potpunosti riješena.

Za sada temperatura u jezgrama ostaje na 25 °C što se ne smatra opasnim. Da se sustav hlađenja nije uspio popraviti, najvjerojatnije bi došlo do porasta temperature koja postaje nesigurna na visini od 65 °C. Operater je izvijestio da gorivo smješteno u bazenima  ne predstavlja opasnost barem četiri dana ukoliko ostane bez hladne vode.

sagyo

Glavni je direktor TEPCO-a, Masayuki Ono, izjavio da nisu uspjeli pronaći uzrok kvara. Objasnio je da je zbog popravke kablova sustav za hlađenje nuklearne stanice bio bez pomoćnog napajanja od 6. ožujka oslanjajući se samo na jedan izvor električne energije koji je na kraju podbacio. Glavni direktor nije precizirao je li pomoćno električno napajanje nuklearnih elektrana obavezno i jesu li prekršeni neki od propisa. Masayuki Ono pretpostavlja da je prekid vjerojatno uzrokovan kvarom razvodne kutije na koju su utjecali pijesak i vjetar.

TEPCO je kasnije izvijestio o još jednom mogućem uzroku: mrtvom štakoru. Tvrtka je izvijestila da je unutar ploče za distribuciju energije pronađen leš štakora i da je moguće da je on izazvao kratki spoj koji je prekinuo napajanje. U međuvremenu nije zabilježeno širenje zračenja u okolici nuklearne elektrane. No samo dan prije je TEPCO izdao zabrinjavajuće izvješće u kojem stoji da je otkriveno rekordnih 740 000 bekerela radioaktivnog cezija po kilogramu ribe ulovljene u vodama u blizini elektrane, dvije godine nakon nuklearne katastrofe. Više i detaljnije o užasima uzrokovanim ovom katastrofom možete pročitati u tekstu ovdje.

Animal protection activist in Fukushima no-go zone

No, još uvijek nema odgovora na određena pitanja koja su se pojavila i prije dvije godine. 2011.g je TEPCO bio svjestan katastrofalnih posljedica potresa i tsunamija na Fukushima elektranu, ali je odlučio umanjiti važnost  razmjere katastrofe zbog straha od financijskih troškova i gubitka reputacije.

Ovaj puta TEPCO nije propustio izvijestiti vladinu regulatornu agenciju odmah nakon nestanka električne energije, no prošlo je više od tri sata dok je izdano službeno priopćenje za tisak.

Ova je katastrofa postala najveći nuklearni incident nakon tragedije u Černobilu 1986.g. Japanske su vlasti morale evakuirati 160 000 građana iz okolice elektrane jer je ovo područje postalo nepogodno za stanovanje zbog zračenja.

Vezani tekstovi:

Iz nuklearke Fukushima u ocean curi radioaktivna voda za hlađenje reaktora

Gotovo polovina djece u regiji Fukushima imaju radioaktivni jod u štitnoj žlijezdi

Aljaska pod utjecajem radijacije iz Fukushime

Fukushimin reaktor broj 4 je ranjiv i na rubu katastrofalnog kolapsa

Radijacija iz Fukushime se morskim strujama približava Aljasci

Laži o niskom nivou radijacije iz Fukushime

Po čemu ćemo pamtiti 2011. godinu?

Istaljena nuklearna jezgra reaktora u Fukushimi uskoro dostiže zadnju donju oplatu nuklearnog kontejnera

Japanski doministar Yasuhiro Sonoda pije vodu iz Fukushime