SVIJET POD LUPOM

Mogu li životinje osjetiti bolest?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

U društvu u kojem su rak pluća i dojke vodeći uzroci smrti uzrokovanih rakom diljem svijeta, rano je otkrivanje bolesti vrlo poželjno. U jednoj su studiji istraživači pružili zapanjujuće nove dokaze o tome da čovjekov najbolji prijatelj, pas, možda posjeduje sposobnost pridonošenja procesu rane detekcije karcinoma.

Svi znamo da je pseće osjetilo njuha snažnije od ljudskog – njihov je osjet mirisa i do 100 000 puta jači od našeg. Ta se sposobnost koristi već desetljećima u obliku pasa koji njuškaju terminale u potrazi za drogom ili vojnim psima koji otkrivaju bombe. No, posljednjih godina vršena su mnoga istraživanja o tome mogu li životinje, a osobito psi, otkriti tumore ili neku drugu bolest.

U jednom je istraživanju, objavljenom 2006.g u časopisu Integrativne terapije raka, otkriven znanstveni dokaz o tome da pseće izvanredno osjetilo njuha može razlikovati ljude s ranom i kasnom fazom raka pluća i dojke od onih iz zdrave kontrolne skupine. Druge su znanstvene studije dokumentirale sposobnost pasa da otkriju kemikalije koje su razrijeđene u vrlo niskim dozama, samo nekoliko dijelova na bilijun.

food_sniffing_dog2

Kliničke su implikacije psećeg njuha prvi puta izašle na vidjelo u izvješću o slučaju jednog psa koji je svojeg vlasnika upozorio na prisutnost melanoma stalnim njuškanjem kožnih lezija. Naknadne su studije, objavljene u glavnim medicinskim časopisima, potvrdile sposobnost obučenih pasa da otkriju melanome i karcinome mokraćnog mjehura. U studiji, koju su predvodili Michael McCulloch iz Zaklade Pine street u Kaliforniji i Tadeusz Jezierski s poljske Akademije znanosti, se prvi puta testiralo mogu li psi otkriti rak samo njuškanjem izdahnutog daha osoba oboljelih od raka.

Za potrebe ove studije je pet kućnih pasa u razdoblju od 3 tjedna obučeno za otkrivanje raka pluća ili dojke putem njuškanja  daha. Sam se pokus sastojao od 86 pacijenata oboljelih od raka (55 s rakom pluća, 31 s rakom dojke) i 83 zdrave osobe. Oboljelim je pacijentima prethodno dijagnosticirano oboljenje konvencionalnim metodama kao što su mamografija ili CT i niti jedan nije još bio podvrgnut liječenju kemoterapijom.

Tijekom studije su psima prezentirani uzorci daha koji su se nalazili zapečaćeni u posebnoj epruveti. Psi su bili obučeni tako da pozitivno identificiraju pacijenta oboljelog od raka sjedenjem ili ležanjem ispred ispitne stanice koja sadrži uzorak oboljele osobe dok su uzorke kontrolne skupine trebali ignorirati. Standardne metode obučavanja pasa uključuju nagrade u obliku hrane i bodovanja kao i promatranje nezavisnih promatrača, što je i korišteno tijekom eksperimenta.

dogs-detect-cancer

Rezultati istraživanja su pokazali da psi mogu osjetiti dah osoba oboljelih od raka pluća ili dojke s osjetljivošću i specifičnošću između 88% i 97%. Visoka se točnost nastavila i kada su rezultati prilagođeni tako da se u obzir uzme i činjenica jesu li osobe s rakom pluća pušači. Štoviše, studija je potvrdila da obučeni psi mogu otkriti i rane faze razvoja raka pluća i dojke. Istraživači su zaključili da bi analiza daha potencijalno mogla pružiti značajno smanjenje neizvjesnosti koja je prisutna u dijagnostici.

Vjeruje se da rak proizvodi hlapljive kemikalije za koje psi mogu biti obučeni da ih osjete. Znači li to da će u budućnosti svaka bolnica i operacijska sala biti opremljene psom koji će navaliti na svaku osobu oboljelu od raka? Ne. Za sada istraživači samo žele dokazati da je, ako karcinom stvara miris, možda moguće stvoriti stroj koji bi obavljao istu funkciju koju može obavljati pseći nos: probir daha ili uzorka urina kako bi se otkrio „miris karcinoma“ uz još veću točnost nego što to čine obučeni psi.

U studiji iz 2005.g, provedenoj u Engleskoj, obučavani su psi kako bi mogli njušenjem uzoraka mokraće otkriti rak mjehura. U prosjeku su bili uspješni u 41% slučajeva što je, prema dr. Carolyn Willis, dermatologinji istraživačici koja je sudjelovala u studiji, statistički vrlo značajno. Istraživači su tijekom ove studije bili obeshrabreni postupcima pasa koji su se iznova zadržavali pred jednim od „zdravih“ uzoraka. Nakon što su odlučili ponovo provjeriti dijagnozu, otkriveno je da osoba o čijem je uzorku riječ, u stvari boluje od raka bubrega i mjehura. U još se jednoj studiji, a koja je provedena u Japanu,pokazalo da psi mogu otkriti rak debelog crijeva njuškanjem uzorka stolice u 98% slučajeva.

resting-cdog

Jedna od teorija o tome kako su psi razvili ovu sposobnost jest ta da su njihovi vučji preci razvili sposobnost otkrivanja je li jedan od članova čopora bolestan. No, nisu se samo u pitanju zdravlja životinje pokazale naprednijima od ljudi. Zahvaljujući svojoj osjetljivosti, samo je mali broj divljih životinja stradao tijekom tsunamija u Aziji 2004.g kada su se na vrijeme sklonile na više tlo.

Zahvaljujući ovoj dokazanoj sposobnosti pasa pri otkrivanju karcinoma, u svijetu se otvara sve više centara koji se bave njihovom obukom i koji kasnije postaju „psi liječnici“ ili „psi za otkrivanje raka“. No, postoje li slučajevi u kojima se i neka druga vrsta životinje pokazala kao dobar detektor bolesti?

U jednom se domu za starije osobe u SAD-u nalazi mačak koji navodno uspješno predviđa dugovječnost osoba koje ondje borave. Mačak, imena Oscar, pokazuje posebnu privrženost osobama koje će uskoro preminuti. Stručnjaci i u ovom slučaju kažu da je riječ o kemikaliji koju tijelo luči, a koju ovaj mačak može osjetiti. „Ne sumnjam da Oscar osjeća nadolazeću smrt,“ kaže Jacqueline Pritchard, britanski stručnjak za životinjsko ponašanje. „Vrlo malo znamo o tome, ali kako se tijelo gasi, pretpostavljam da mačak osjeća i njuši odumiranje organa.“ No, postoji i jednostavnije objašnjenje, kaže: „Kada znamo da netko umire, mi mijenjamo svoje ponašanje pa životinje i to osjete.“ Nastavlja riječima da mačke mogu osjetiti bolest kod ljudi, ali i kod drugih životinja.

oscar27707_wideweb__470x313,0

Oscar

Postoje racionalna objašnjenja za Oscarove postupke i one pasa koji uspijevaju otkriti razne oblike tumora i raka kao i ostalih bolesti, poput epilepsije – suptilan miris, proširene zjenice, naučena ponašanja, no mogu li životinje zaista predvidjeti, primjerice, i potrese?  Ovim se fenomenom bavi grana znanosti nazvana etologija. To je proučavanje ponašanja životinja koje je temeljeno na zoologiji. Jedno od uobičajenih pitanja vezanih uz životinje, a koje se promatra kroz etologiju, jest posjeduju li životinje posebne osjetilne sposobnosti?

Već se tisućama godina šire priče o životinjama koje mogu predvidjeti potrese. Uz već spomenuti slučaj azijskog tsunamija, znanstvenici predlažu da sofisticiran sluh i mogućnost otkrivanja suptilnih vibracija životinjama omogućavaju da osjete potrese. Neki od njih predlažu da životinje osjete promjene u zraku ili elektromagnetskom polju. Na žalost, ne postoji metoda kojom bi se to moglo testirati jer životinje odgovaraju na razne stimulacije, a neke od njih je teško otkriti.