MISTERIJE

Pojava neobičnih, obojanih jastoga i hlapova

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Plavi, ružičasti i narančasti jastozi i hlapovi u posljednje vrijeme završavaju u zamkama. Narančasti vjerojatno predstavljaju najveći problem jer neki kuhari pomisle da je riječ o već kuhanim rakovima. No živo pucketanje kliješta ih odmah razuvjeri.

Izvješća o jastozima i hlapovima čudnih boja su do sada bila rijetka, no posljednjih nekoliko godina sve se češće pojavljuju jastozi i hlapovi raznih boja: plavi, narančasti, žuti, bijeli… Obje vrste raka su obično prošarane zelenkasto-smeđom bojom.

„Nitko ne zna zbog čega se u zamkama sve češće pojavljuju jastozi i hlapovi neobičnih boja,“ rekao je Michael Tlusty, direktor istraživanja New England akvarija u Bostonu.

Split-Colored-Lobster

Moguće je da je jednostavno riječ o novoj tehnologiji zbog čega se vijesti o ovakvim misterijama brže i dalje šire.  Također postoji mogućnost da su čudni jastozi i hlapovi uhvaćeni zbog povećanja izlova. U Maineu se u posljednjih 20 godina ulov učetverostručio što bi moglo pružiti objašnjenje povećanom broju ulovljenih jastoga neobičnih boja.

Ovi rakovi se javljaju u različitim bojama zbog genetskih mutacija. Nagađa se da izgledi da se ulovi plavih hlapova iznose jedan na 2 milijuna dok omjer za narančaste iznosi jedan na 10 milijuna. No, nitko ne zna zasigurno. Vode oko Cutlera u istočnom Maineu su nekoć  bile leglo plavih hlapova nakon što je 1990.g pušteno 1500 ličinki kako bi se pomoću njih pratila stopa preživljavanja, rekao je Bob Bayer, izvršni direktor Instituta za jastoge sa Sveučilišta Maine.

alg_resize_yellow-lobster

Vode oko Montauka, u New Yorku, su nekad također sadržavale plave hlapove nakon što je i ondje pušten njihov veliki broj. Svijetlo- narančasti hlapovi u ovom području su najvjerojatnije pristigli iz kanadskih voda.

Čini se da su, ako izuzmemo boju, ovi hlapovi u svemu ostalom normalni, rekao je Bayer. Svi pocrvene kada se kuhaju s izuzetkom bijelih jer oni nemaju pigmenata. „Nema razlike u okusu,“ rekao je.

Obojani jastozi i hlapovi su podložniji predatorima jer se bolje ističu na oceanskom dnu, rekla je Diane Cowan, izvršni direktor Prijateljskog konzervatorija za jastoge u Maineu. „No, s manjim brojem predatora, osobito bakalara, moguće je da je povećana i stopa preživljavanja među obojanim pripadnicima koje je vizualno lakše izdvojiti,“ rekla je.

Lovci na rakove su tijekom godina Cowanovoj donijeli veliki broj obojanih jastoga i hlapova, a ona kaže da su najljepši bili roza i ljubičasti.