TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Istraživanje: za razliku od alkohola, marihuana nema negativan učinak na tkivo mozga

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Novo istraživanje koje je promatralo utjecaj alkohola i marihuane na bijelu tvar mozga otkriva da konzumacija alkohola kod adolescenata utječe na tkivo mozga, dok konzumacija marihuane nije rezultirala takvim nalazima.

Istraživači su skenirali mozgove 92 adolescenata, u dobi od 16 do 20 godina, prije i nakon 18-mjesečnog razdoblja. Tijekom te godine i pol, jedna polovica grupe mladih osoba, koje su već i prije imale čvršću povijest konzumacije alkohola i marihuane nastavili su konzumirati kao i prije. Druga se polovica suzdržavala od konzumacije ili su zadržali minimalnu potrošnju, kao što su imali tijekom adolescencije.

U izjavi za Huffington Post koautorica istraživanja Susan Tapert, neuroznanstvenica na kalifornijskom Sveučilištu u San Diegu, navodi da su skenovi mozga mladih osoba koje su obično konzumirale pet ili više pića najmanje dva puta tjedno pokazali smanjeno zdravo stanje bijele tvari što može značiti pad u memoriji, pažnji i donošenju odluka u kasnijoj adolescenciji i odrasloj dobi.

Istraživanje koje se prvenstveno fokusiralo na učinke konzumacije alkohola na mozak (iako su u istraživanje bile uključene i druge tvari) zaključuje da, za razliku od alkohola, konzumacija marihuane do devet puta tjedno tijekom 18 mjeseci, nije bila povezana s promjenama stanja u tkivu mozga.

Već smo ranije objavili jedno istraživanje koje je zaključilo kako je upravo alkohol, a ne marihuana (iako se tako uporno, a bez dokaza tvrdi) sredstvo koje može potaknuti uzimanje teških droga. To je saznanje potkrijepljeno i drugim provedenim istraživanjima. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Koautorica istraživanja, doktorica znanosti Joanna Jacobus i suradnica na kalifornijskom Sveučilištu navela je da šteta na tkivu nastaje zbog toga što se bijela tvar mozga razvija tijekom adolescencije i u 20-tim godinama života.

Studija pobija uvriježeno mišljenje o utjecaju marihuane na mozak, te otkriva kako alkohol utječe na tkivo mozga u razvoju te time i na sposobnost odlučivanja.

Istraživanje pobija uvriježeno mišljenje o utjecaju marihuane na mozak te otkriva kako alkohol utječe na tkivo mozga u razvoju, a time i na sposobnost odlučivanja.

Dio tkiva mozga u razvoju je i onaj gdje se razvija sposobnost odlučivanja, a čiji razvoj može pogoršati tvar koja se koristi. “To postaje ciklus. Ako adolescenti umanje zdravo stanje tkiva mozga kao i kognitivne sposobnosti, postaje vjerojatnije da će biti naklonjeni rizičnom ponašanju poput prekomjerne uporabe tvari”, dodaje Jacobus.

Susan Tapert kaže da, dok su istraživanja koja pokazuju štetan utjecaj alkohola na mlade i odrasle dosljednija, ona o utjecaju marihuane nisu. Ona izjavljuje: “Jedan je od razloga i taj da marihuana zaista može varirati. Različiti sojevi sadrže različite razine THC-a i drugih komponenti marihuane. Primjerice, neka su istraživanja predložila da jedna komponenta, kanabidiol, zapravo može imati neuroprotektivne učinke.”
Istraživači nisu sigurni zašto alkohol ima učinak na moždano tkivo, a marihuana ne. Zaključili su da se rezultati ne mogu smatrati definitivnim bez daljnjih istraživanja. Također su dodali da nisu sigurni je li narušeno zdravo stanje moždanog tkiva trajno ili ne.

Duncan Clark, liječnik koji nije bio uključen u istraživanje, a koji proučava zlouporabu opijata kod adolescenata, rekao je da je istraživanje vrijedno jer je slično istraživanje provedeno samo u vidu jednog testa umjesto testova prije i nakon razdoblja od zlouporabe droga.

Clark, izvanredni profesor psihijatrije u Medicinskom centru na Sveučilištu u Pittsburghu, kaže da se znanstvenici nadaju da bi mogli koristiti ovakve skenove mozga za predviđanje vjerojatnosti zlouporabe opojnih droga kod mladih osoba s obzirom na to da bi razvoj bijele tvari mozga mogao biti osnova za veću samokontrolu.

Možda se pitate zašto se uporaba marihuane uopće kriminalizira kad brojna istraživanja dokazuju njena ljekovita svojstva, a istraživanja poput ovoga pobijaju teze o njenoj škodljivosti? Odgovor, naravno, leži u profitu jer vladama nisu problematični uživatelji marihuane, već gubitak profita (o čemu možete čitati ovdje).

Da ne biste bili u zabludi, mi ne promoviramo uživanje marihuane, već samo želimo da se iznosi objektivna istina te da se shvati prava vrijednost ove biljke koja očito predstavlja veliki svjetski problem. Mi ćemo svakako popratiti svako iznošenje relevantnih istraživanja koja dokazuju ne samo njenu neškodljivost, već i njenu učinkovitost.