TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kemikalije iz gljivica ubijaju stanice raka

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Inspirirani kemikalijom koju gljivice luče kako bi branile svoj teritorij, kemičari su sintetizirali i testirali nekoliko desetaka spojeva koji bi mogli biti potencijalni lijekovi protiv raka.
Prije nekoliko godina, istraživači s Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT) predvođeni izvanrednim profesorom kemije Mohammadom Movassaghijem, prvi su kemijski sintetizirali 11,11 ‘-dideoxyverticillin, vrlo složen gljivični spoj koji je pokazao anti kancerogenu aktivnost u prijašnjim istraživanjima. Movassaghi navodi da se ovaj i srodni spojevi prirodno javljaju u tako malim količinama da je teško napraviti sveobuhvatnu studiju o odnosu između strukture spoja i njegovog djelovanja, a takve studije bi mogle pomoći razvoju lijekova.

U novoj studiji, nedavno objavljenoj u online časopisu Chemical Science, Movassaghi i kolege s MIT-u i Sveučilišta Illinois dizajnirali su i testirali 60 spojeva u vezi njihove sposobnosti uništavanja ljudskih stanica raka.

“Ono što je bilo posebno uzbudljivo vidjeti, preko raznih linija karcinoma, da su neki od njih prilično moćni”, izjavljuje Movassaghi.

Mnoge od ispitanih spojeva u ovoj studiji, poznatih kao epipolythiodiketopiperazine (ETP) alkaloidi, prirodno proizvode gljivice. Znanstvenici vjeruju da upravo ti spojevi pomažu gljivicama da spriječe druge organizme od prodiranja na njihov teritorij.

Istraživači su testirali svaki od 60 spojeva protiv limfoma i raka vrata maternice, a zatim su uzeli 25 najučinkovitijih kemikalija i dodatno ih testirali protiv raka dojke, bubrega i pluća. Otkrili su da kemikalije, koje su učinkovite protiv raka, imaju 1000 puta veću vjerojatnost da će ubiti samo stanice raka, a ne i zdrave stanice.
Budući da su znanstvenici proizveli svih 60 kemikalija sistematskom promjenom različitih određenih dijelova njihove temeljne kemijske strukture, bili su u mogućnosti izdvojiti kemijska svojstava koja čine ove gljivične spojeve najučinkovitijima protiv raka.

Na primjer, istraživači su otkrili da su dvije udružene ETP molekule učinkovitije od jedne same ETP molekule, te da su spojevi, koji sadržavaju dva sumporna atoma, učinkovitiji od onih koji sadrže manje.

Znakovito je da su istraživači također bili u stanju identificirati dijelove gljivičnih molekula koji se mogu mijenjati bez ikakvog smanjenja učinkovitosti u borbi protiv raka. To bi moglo pomoći znanstvenicima da preprave prirodne ETP molekule u više moćnije lijekove protiv raka, zamjenom tih “neutralnih” dijelova molekule s antitijelima ili drugim molekulama namijenjenih posebno za dostavu ETP molekula do stanice raka.

Istraživači sada planiraju koristiti svoja otkrića za razvoj preciznijih ETP molekula za borbu protiv raka.

“Sada možemo ići dalje većom preciznošću i testirati hipoteze koje smo razvili u smislu toga koji su dijelovi molekula najznačajniji za zadržavanje ili povećanje biološke aktivnosti”, izjavljuje Movassaghi.

Premda se Matrix World zalaže za prirodne načine liječnja, putem određenih vidova prehrane, smatramo da bi razvoj ovakvih lijekova bi bio puno bolji od konvencionalnih načina liječenja, budući da oni agresivno ubijaju sve stanice redom, i one kancerogene jednako kao i zdrave te time nanose nepovratnu štetu za organizam.