SVIJET POD LUPOM

Otkriven drevni prikaz rođenja djeteta na etruščanskom nalazištu

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Arheološka iskapanja na Poggio Colli, 2700 godina starom etruščanskom naselju u talijanskoj dolini Mugello, su iznjedrila iznenađujuće i jedinstveno otkriće: dva prikaza žene koja rađa dijete. Istraživači Arheološkog projekta doline Mugello, koji nadziru mjesto iskapanja Poggio Colla, oko 20 milja udaljenom od Firence, su ove slike otkrili na malenom fragmentu keramičke posude koja je starija od 2600 godina.

Slike prikazuju glavu i ramena djeteta koje izlazi iz majke koja je prikazana kao osoba čija su koljena podignuta, a njezino lice je prikazano iz profila. Jednu ruku drži podignutom dok joj se kosa svezana u konjski rep spušta niz leđa. Iskapanje je izveo William Nutt, slijepi postdiplomac arheologije sa Sveučilišta Teksas u Arlingtonu.

„Ovakve su slike rijetke u drevnoj i klasičnoj umjetnosti. Poznato ih je malo, pretežno iz kasnog grčkog i rimskog razdoblja, no ova datira iz 600. g.p.n.e.,“ izjavio je Phil Perkins, profesor arheologije s Otvorenog sveučilišta u Milton Keynesu u Engleskoj. Poggio Colla je jedno od nekoliko mjesta koje nudi uvid u etruščanski način života u ne-pogrebnom kontekstu. Proteže se kroz veći dio etruščanske povijesti jer je bio nastanjen od 7. do 2. st.p.n.e.

Etruscan-pic-1

S obzirom na to da su na Poggio Colli otkriveni mnogi zavjetni nalazi, znanstvenici su sigurni da je u jednom dijelu svoje povijesti ovo bilo sveto mjesto božanstva ili božanstava. Obilje oruđa za tkanje i zadivljujući nalazi zlatnog nakita su i prije nekim znanstvenicima ukazivali na to da je božanski zaštitnik možda bila žena; otkriće scene poroda, zbog svoje jedinstvenosti, dodaje još jedan dio dokaza toj teoriji.

Perkins nagađa da žena koja rađa predstavlja etruščansku božicu sugerirajući da je Poggio Colla bilo kultno mjesto božice plodnosti. „Ona bi predstavljala novi etruščanski mit jer ne poznajemo niti jednu božicu koja rađa u etruščanskoj mitologiji,“ izjavio je Perkins. Prema riječima Larisse Bonfante, svjetski poznatog stručnjaka za etruščansku civilizaciju, ovo je do sada „najuzbudljivije otkriće“.