SVEMIR KROZ TELESKOP

ĆORAVA ZNANOST I PRESTRAŠENE VOJNE GLAVEŠINE: Što li nam se sprema?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko mjeseci znanstvenici otkrivaju sve više svemirskih objekata koji našu planetu prolaze „za dlaku.“ Iako svakim danom imamo sve jače i bolje teleskope i satelite koji pregledavaju svemir u planetarnom okružju, većina „nebeskih“ putnika se stvori „pred našim nosom“ dan ili dva prije nego li te iste gromade netragom nestanu u tami svemira.

Minula opasnost ili predvodnici?

01.04.2013., Zemlji su na maloj udaljenosti prišla četiri asteroida od kojih je najveći – 4034 Vishnu – imao duljinu od 800 metara, i prolaz na 23 milijuna kilometara, dok je najbliži od četvorice – EN 89 – prošao na pet milijuna kilometara od planete. EN 89 je otkriven tek prije dva tjedna i jedan je od niza nebeskih tijela koji se otkrivaju neposredno prije prolaska pored Zemlje. Online tiksovina Russia Today je navela kako je ovaj asteroid otprilike visine Burj Kalife u Dubaiju, najviše zgrade na svijetu. Tunguski meteor koji je 1908 eksplodirao nad Sibirom, i koji je uzrokovao devastaciju nekoliko stotina kilometara tajge je imao duljinu od 100 metara. Asteroid, koji je prije otprilike, 65 milijuna godina uzrokovao uništenje dinosaurusa, je imao duljinu od cijelih deset kilometara.

Prolaz DA14 se dogodio isti dan kada je Chelyabinsk udario drugi asteroid.

Prolaz DA14 se dogodio isti dan kada je Chelyabinsk udario drugi asteroid.

No ovo nije jedini čudesan prolaz nebeskih tijela u blizini planete. 15.02., kada je svijet ostao zabezeknut udarom 20-metarskog asteroida u jezero Chebarkul pored Chelyabinska u Rusiji, pored Zemlje je proletio i asteroid DA14 i to na udaljenosti od samo 27 600 kilometara.

Smatra se da asteroidi tolike veličine ulaze u Zemljinu atmosferu svakih deset godina, dok meteori koji su prijetnja za cijelu planetu okrznu našu atmosferu ili nas devastiraju svakih 20 milijuna godina.

Vishnu 4034

Ovaj asteroid je prvotno nosio ime 1986 PA i pripada objektima iz asteroidske obitelji Apollo. Kada ga je 1986. godine otkrila astronom Eleanor F. Helin, smatralo se kako ima duljinu od 400 metara, dok mu je sastav procijenjen na uobičajeni kondrit s malim udjelom metala no s velikim udjelom željeznog oksida pomiješanog sa silikatima.

Prolaz Vishnua pored Zemlje.

Prolaz Vishnua 4034 pored Zemlje.

Njegova ekscentrična orbita po unutrašnjem dijelu solarnog sustava je iznimno zbunjivala znanstvenike, iako redovito obilazi cijeli krug oko Sunca otprilike jednom godišnje. Zbog svojih karakteristika i brze nepravilne orbite Vishnu 4034 se smatra PHA-om ili potencijalno opasnim asteroidom koji je u potpunosti nestao iz našeg vidokruga od 07.06.2011. do prije tri dana.

Naravno da Vishnu nije jedini asteroid koji je u 2013. iznenadio javnost. 04.2013., otkriven je asteroid 2013 ET s magnitudom od 16.9. Smatra se da je njegova duljina oko 60-140 metara, a prošao je mimo Zemlje samo šest dana nakon otkrića i to na udaljenosti od  0,0065 AU ili 2,45 LD (Lunar Distance – udaljenost Zemlje od Mjeseca – 384 000 kilometra).

Nevidljivi svemirski posjetitelji

30.03.2013., nad Winipegom je snimljen ulaz meteora u planetarnu atmosferu i njegova zelena eksplozija. Ovo nebesko tijelo je u potpunosti ostalo nepoznato astronomima koji prate NEO (objekte koji prolaze u blizini Zemlje) i PHA-e i PHO-e, koji se smatraju potencijalnom opasnošću po nas.

Eksplozija meteora nad Winipegom,

Eksplozija meteora nad Winipegom,

No ovo nije jedini takav slučaj. NASA-in WISE je stvoren s namjernom da prati sve potencijalne opasne objekte u planetarnom okolišu, na žalost NEOWISE unatoč svojim brojnim otkrićima sve više pokazuje znakove slabosti otkrivanja NEO-a.

Naime, NASA se iznimno koncentrira na praćenje velikih objekata za koje se smatra da bi mogli uzrokovati potpunu planetarnu kataklizmu, dok s druge strane žmiri na jedno oko i gotovo uopće ne obraća pažnju na neobične i sve gušće oblake malenih svemirskih tijela, koji bi, poveća li se njihova gustina, mogli ozbiljno narušiti našu biosferu.

Broj NEA je vrtoglavo porastao u zadnja tri desetljeća.

Broj NEA je vrtoglavo porastao u zadnja tri desetljeća.

Pogledamo li nedavno objavljeni grafikon s brojem NEA asteroida koji prolaze u blizini Zemlje, možemo primijetiti kako je od 1980. godine do sada sa stotinu velikih asteroida, broj narastao na 900 asteroida koji godišnje prođu u blizini planete, dok je broj malenih asteroida s godišnjim brojem prolaza od stotinu narastao na preko 9000.

A što je s kometama?

No nisu samo asteroidi interesantni. Za sve čitatelje koji prate blog Remanzacco, vidljivo je koliko se drastično povećao i broj kometa za koje do sada nismo znali.

Kometa C2013 F3.

Kometa C2013 F3.

01.04.2013., javnost je saznala za još jedan komet imena C/2013 F3 McNaught, magnitude 17, a 14.03.2013. je otkrivena kometa C/2013 E2 Iwamoto s magnitudom 14. 04.03.2013., otkrivena je kometa C/2013 A1 Siding Pring s magnitudom 18.6.

Što li nam se sprema u budućnosti?

Iako nitko sa sigurnošću ne može reći što nam se približava iz dubina svemira, za sada su znanstvenici potvrdili kako asteroid 89985 ili 2002 NT7 ima potencijalnu mogućnost udara o Zemlju u odnosu 1 naprama milijun, i to na dan 01.02.2019. Isti objekt bi sigurno trebao proći Zemlju 13.01.2019., na udaljenosti od 61 milijun kilometara.

Asteroid 29075 ili 1950 DA, otkriven davne 1950. godine, je dovoljno dugo promatran da bi se njegova putanja mogla ozbiljno proračunati u narednih 1000 godina. Naime, znanstvenici su otkrili kako bi ovo tijelo moglo udariti o Zemlju 16.03.2880, a omjer za udar je iznimno visok, točnije, jedan naprama tristo.

Sve ove pretpostavke su napravljene za velike nebeske objekte dok se o malima niti ne razmišlja, pa ipak nedavno smo mogli vidjeti jednu stvar koja na prvi pogled nema nikakve veze s opasnostima iz svemira.

Zašto su se srele vojne starješine?

23.03.2013. godine na web stranici Defense News je objavljena vijest kako će se 25.03. po prvi put nakon Drugog svjetskog rata sresti zapovjednici obrambenih snaga Velike Britanije i SAD-a. Vojni analitičari smatraju da su se najviše vojne starješine najmoćnijih vojski na svijetu srele zbog navodnog reduciranja budžeta i stvaranja novih dugoročnih strateških planova, no glasnogovornik ministra obrane SAD-a je dao kratku izjavu koju nije želio dodatno obrazlagati, smatrajući da je riječ o, vjerovali ili ne, privatnom sastanku.

S pravom se pitamo kako je moguće imati privatni sastanak koji za glavnu temu ima dugoročnu zajedničku obrambenu strategiju. Od koga se dugoročno moraju braniti ove dvije države kad se zna da im na Zemlji nitko (za sada) ne može ništa?

Možda bi ovakav susret vojnih starješina prošao bez dodatnih znakova pitanja da se još davne 1983. nije stvorio SDI program ili Strategic Defense Iniative kojim je Ronald Reagan osmislio takozvani „Rat zvijezda“, a iz ovog programa su se počeli stvarati brojni drugi projekti koji za posebni zadatak uzimaju obranu Zemlje od navodne prijetnje iz svemira.

Istinu je danas u svijetu brzih i naoko slobodnih masovnih medija jako teško razlučiti od laži, no nama ne preostaje ništa drugo već čekati i vidjeti što li će zaista isplivati iz mraka svemira.

O tome što se događa u našem neposrednom svemirskom susjedstvu otkrijte u slijedećim tekstovima:

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

SVEMIR POD PRISMOTROM: Ima li potencijalno opasnih objekta u blizini Zemlje?

Asteroid 4179 Toutatis će proletjeti pored Zemlje na udaljenosti od 0.046 AU

Stiže komet koji bi mogao sjajiti jače od Mjeseca

Otkriven novi sjajni asteroid – 2012 LZ1 koji prolazi blizu Zemlje

Sastojci DNK otkriveni u međuzvjezdanom prostoru

Zodijačka svjetlost – razjašnjena misterija „lažne zore“

Asteroidi su donijeli vodu na Zemlju

Ogromni asteroidi su u Zemlju udarali češće nego što se mislilo

Jesu li u prošlosti migracije planeta uzrokovale meteorske oluje?