SVEMIR KROZ TELESKOP

Crveni lukovi na nebu iznad Europe

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Svijetleći crveni lukovi, nevidljivi golom oku, otkriveni su visoko iznad većeg dijela Europe korištenjem naprednih kamera uperenih u nebo.

Kada struje visokoenergetski nabijenih čestica sa Sunca dostignu Zemlju, uzrokuju ono što se naziva geomagnetskom olujom. Ovi su događaji prekidi u magnetosferi, dijelu zemljine atmosfere kojom dominira magnetsko polje planeta. Do pojava geomagnetskih oluja češće dolazi tijekom mjeseci oko ekvinocija. Nije poznato zbog čega su geomagnetske oluje povezane s godišnjim dobima na Zemlji dok to nije slučaj s polarnom aktivnošću. No, ipak, tijekom proljeća i jeseni, međuplanetarno magnetsko polje i ono zemljino se povezuju.

Najdramatičniji učinci tih oluja su divovske, svijetle aurore na polarnim područjima, no one rezultiraju još jednom markantnom posljedicom također, a to su blago užareni crveni lukovi visoko u ionosferi.

Ovaj se električno nabijeni dio zemljine atmosfere proteže na otprilike 85 do 600 kilometara iznad Zemlje.

Lukovi stvaraju specifičnu valnu dužinu crvenog svijetla, no previše su blijedi da bi se vidjeli golim okom. Pojavljuju se na nižim geografskim širinama, za razliku od aurora koje se obično pojavljuju na višim geografskim širinama.

Znanstvenici su smatrali da je iznad Europe preveliko svjetlosno zagađenje te da zbog toga neće biti moguće vidjeti crvene lukove. No, All-Sky Imaging Air-Glow opservatorij (ASIAGO), smješten u sjevernoj Italiji, koristi kamere s vrlo osjetljivim senzorima i specijalne objektive kako bi mogli promatrati te crvene lukove i blagu ionosfersku aktivnost nad većim dijelom kontinenta.

red-arc

Ova slika s lijeve strane pokazuje „sliku cijelog neba“ gdje je sjajni crveni luk nevidljiv golom oku i sliku s niske nadmorske visine koja prikazuje isti fenomen (desno)

Međunarodni tim znanstvenika je u opservatoriju promatrao nebo tijekom geomagnetske oluje koja je pogodila Zemlju 2011. godine. Nakon uspoređivanja njihovih zapažanja sa satelitskim i zemaljskim opservatorijima, otkrili su da bi se crveni lukovi mogli protezati cijelom Europom, od Irske na zapadu do Bjelorusije na istoku.

Činjenica da znanstvenici ove lukove sada mogu vidjeti iznad cijele Europe znači da, u kombinaciji sa sličnim podacima iz Amerika i Pacifičkog oceana,  sada mogu vidjeti preko koje se udaljenosti protežu lukovi i „time i koliko je vremena magnetosferi potrebno da se isprazni od energije stvorene olujom“, izjavio je istraživač Michael Mendillo, fizičar sa sveučilišta Boston.

Crveni lukovi nastaju kada atomi kisika u ionosferi emitiraju svijetlo nakon što su uzburkani elektronima ugrijanim na višim visinama u zemljinoj magnetosferi.

Ovi bi podaci zauzvrat trebali znanstvenicima pomoći da analiziraju učinke svemirskih događanja na radio komunikaciju u stvarnom vremenu i podržati projekte koji teže modeliranju vremena u svemiru, dodali su istraživači.