SVIJET POD LUPOM

Prevelika konzumacija čaja uzrokuje bolest kostiju

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Pijenje čaja je zdravo, no kolika je količina koju bismo smjeli konzumirati? Žena iz Detroita je posjetila svojeg liječnika nakon što je pet godina trpjela  bol u donjem dijelu leđa, rukama, nogama i kukovima, a njezini su zubi postali toliko krhki da ih je sve morala ukloniti.

Posjetila je liječnika u bolnici Henry Ford u Detroitu gdje je podvrgnuta rendgenskom zračenju koje je otkrilo područja vrlo gustih kostiju u određenim područjima kralježnice i kalcifikaciju ligamenata ruku. Testirane su razine fluora koje su se pokazale četiri puta većima od uobičajenih. Koncentracija fluora je iznosila 0,43 miligrama po litri krvi dok je uobičajena koncentracija 0,10 miligrama.

47-godišnja žena je svakodnevno tijekom 17 godina pila vrč čaja napravljen od 100 vrećica zbog čega je razvila skeletnu fluorozu, koštanu bolest uzrokovanu prevelikom konzumacijom fluora. Ova je bolest endemska u dijelovima svijeta gdje voda prirodno sadrži velike količine fluora, kao što su neki dijelovi Indije i Kine.

„Većina nas može vrlo dobro izlučiti fluorid iz tijela, no ako ga se unosi previše, to bi moglo predstavljati problem,“ rekao je dr. Sudhaker Rao, direktor Istraživačkog laboratorija za kosti i minerale sa Zdravstvenog sustava Henry Ford. „U SAD-u je zabilježeno samo nekoliko slučajeva vezanih uz konzumaciju čaja, osobito velikih količina.“ Također je izjavio da je žena upućena njemu jer se u početku, zbog sličnosti rendgenskih slika, pretpostavljalo da je riječ o karcinomu.

Višak fluorida se iz tijela eliminira putem bubrega, no ukoliko je njegov unos velik, kao kod ovog primjera, tijekom vremena fluor formira kristalne naslage na kostima, navodi Rao.

skeletal-fluorosis-130320.jpg1363817565

Nakon uspostavljanja dijagnoze, žena je smanjila unos čaja i simptomi su se počeli povlačiti. Prema liječničkom izvješću, njezino bi tijelo trebalo ukloniti višak fluora, no razmatra se poduzimanje dodatnih koraka. To bi moglo uključivati dodavanje paratiroidnog hormona kako bi se ubrzalo izlučivanje, no previsoka doza bi povećala gustoću kostiju do opasnih razina. Ishrana sa smanjenim udjelom vitamina D i kalcija bi, prema Raovim riječima, mogla pomoći pri uklanjanju fluorida iz kostiju.

Dr. Joseph Lane, specijalist za kosti s Medicinskog fakulteta Weill Cornell u gradu New Yorku, a koji nije bio uključen, kaže da ovaj slučaj ocrtava rizik povezan s neuobičajenom ishranom koju ljudi, u potrazi za boljim zdravljem, usvoje. „Imao sam pacijenta koji je uzimao mnogo ribljeg ulja. Ozlijedio se i obilno je krvario, skoro kao da boluje od hemofilije,“ rekao je. „Pokazalo se da pacijent u krvi ima previše vitamina E.“

Stoga, preporuka je, da se svatko pri mijenjanju načina ishrane, a koji nije uobičajen, prvo konzultira s liječnikom. Uz to, savjetuje se provjeravanje sastojaka namirnica koje se koriste i preporučenih dnevnih unosa.