SVIJET POD LUPOM

Lijekovi protiv bolova uzrokuju glavobolje

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Medicinski dužnosnici u Engleskoj govore o rastućem i uznemirujućem trendu – glavoboljama uzrokovanim lijekovima koji bi ih u stvari trebali zaustaviti. Procjenjuje se da jedna od 50 osoba pati od glavobolja uzrokovanim lijekovima protiv bolova.

Stručnjaci kažu da se sve veći broj ljudi nalazi u začaranom krugu uzimanja tableta na prvi znak glavobolje nakon čega te iste tablete uzrokuju još snažnije bolove što se pokušava liječiti uzimanjem dodatne tablete. Ovo je tužna vijest za one osobe koje gutaju tablete jer su mnogi lijekovi protiv bolova povezani s brojnim nuspojavama.

Pretjerano korištenje takvih tableta može mozak učiniti osjetljivijim na bol zbog čega je osoba sklonija daljnjim glavoboljama. Profesor Martin Underwood, istraživač s Medicinske škole Warwick je izjavio: „Postoje učinkoviti načini liječenja uobičajenih vrsta glavobolja. Međutim, uzimanje lijekova duže od 15 dana tijekom jednog mjeseca može uzrokovati glavobolje, koje se inače mogu spriječiti i zaustaviti.“

Nova je studija, provedena na Imperial College u Londonu, pokazala da i muškarci i žene koji koriste razne lijekove za rješavanje glavobolje na kraju osjećaju još veću bol. Nalazi ukazuju da se glavobolje uzrokovane pretjeranim korištenjem lijekova (MOH – Medication overuse headache) javljaju i ukoliko se uzimaju lijekovi protiv bolova i za druge tegobe.

10252969

Prekomjerno korištenje ometa područje mozga uključeno u kontrolu boli što je fenomen poznat kao središnja senzibilizacija koja rezultira smanjenom sposobnošću suočavanja s boli. To znači da bi intenzivna bol mogla biti uzrokovana nečim nježnim kao što je npr. četkanje kose. Studija je otkrila da se žene, pušači, osobe koje pate od nesanice, one koje boluju od depresije i starije osobe koje se liječe lijekovima za smirenje nalaze pod većim rizikom razvijanja MOH-a.

Za sada je ovo stanje slabo poznato, a prvi je puta identificirano još prije 50 godina. Studija u koju je bilo uključeno 30 000 stanovnika Norveške, a čije se zdravstveno stanje pratilo više od 11 godina, možda rasvjetljava ovu enigmu. Sudionici su redovito prijavljivali bolesti, lijekove koje koriste, krvni tlak i stil života koji uključuje njihovu težinu te jesu li pušači i piju li alkohol. U 32% slučajeva, riječ je bila o pretjeranom korištenju lijekova protiv bolova.

U 68% slučajeva koristili su se lijekovi koji se dobivaju bez recepta, a to je uključivalo paracetamol i aspirin (o učincima i djelovanju aspirina smo pisali ovdje) kao i ergotamini. „Dijagnosticiranje MOH-a se lako može previdjeti,“ izjavio je dr. Nicholas Silver, neurolog s Walton centra za neurologiju i neurokirurgiju iz Liverpoola. „No, zvono za uzbunu  bi se trebalo oglasiti kada pacijenti primijete da prvobitni lijekovi protiv bolova ne djeluju i nakon toga zatraže nešto jače jer obično dolazi do povećanja intenziteta i učestalosti glavobolja. Uz to, javljaju se i dodatni simptomi koji uključuju umor, vrtoglavicu, bol u vratu i leđima, loš san, promjene raspoloženja ili kratkoročni gubitak memorije.“

headache's

Pacijenti s MOH-om moraju što prije prestati koristiti lijekove, ali rotiranje različitih klasa lijekova protiv bolova neće spriječiti daljnji razvoj ovog stanja. Ukoliko koristite bilo koji oblik lijekova protiv bolova u bilo kakvoj kombinaciji tijekom dužeg razdoblja, bit ćete skloniji razvijanju ovog stanja.

„Skidanje s lijekova tipično pokreće pogoršanje boli tijekom tjedan dana, a ponekad i dulje ako su korišteni i opijati, a potrebno je i do šest tjedana kako bi bio vidljiv i napredak,“ kaže dr. Silver. „Iako, sve što se u 40% slučajeva može tražiti jest prestanak korištenja svih lijekova protiv bolova, pijenje većih količina tekućine, izbjegavanje kofeina, jedenje redovitih obroka i pristojna količina sna.“

Za mnoge bi osobe bilo mnogo bolje kada bi uzimale alternativne lijekove zvane triptani, kada bi udisali kisik ili se čak podvrgnuli akupunkturi. Druga je mogućnost korištenje biljnih pripravaka kao što je lemongras, a pokazalo se da glavobolju olakšava i pijenje vode kao i masaža koja smanjuje napetost mišića.

„U ostalim slučajevima, kao na primjer kod osteoartritisa, pacijent bi trebao iskušati alternativna rješenja kao što su glukozamin i kondroitin, dodatke koji su se pokazali uspješnima u 50% slučajeva. Naravno, ukoliko je bol nepodnošljiva, pacijent bi trebao razmotriti podvrgavanje operaciji kako bi se ublažili simptomi,“ dodaje.

Vezani tekstovi:

Zašto neke prehrambene namirnice uzrokuju glavobolje i migrene

Zbog čega žene češće pate od migrena?

Magnezij sprječava migrene

Pirodne zamjene za lijekove i kemikalije u vašem domu i vrtu

Meditacija smanjuje bol