SVEMIR KROZ TELESKOP

Iznenađenje s Merkura: čudna unutrašnjost i aktivna prošlost

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Korištenjem zapažanja NASA-inog svemirskog broda Messenger, koji se nalazi u orbiti oko Merkura, znanstvenici su primijetili da se dna mnogih kratera značajno naginju. Dio dna sliva Caloris (veličine 1 550 km)se podignuo iznad svog oboda što ukazuje na to da su unutarnje sile pogurale kratere nakon što ih je udarac stvorio čime se pružio snažan dokaz o tome da je Merkur dugo vremena nakon svog nastanka ostao geološki aktivan.

Istraživači su također procijenili Merkurovo gravitacijsko polje preciznim praćenjem Messengerovih kretanja oko planeta. Pomoću tih procjena, zaključili su da Merkur ima „maskon“ tj. „masovnu koncentraciju“ što su velike pozitivne gravitacijske anomalije povezane s velikim udarnim zavalama.

„One su po prvi puta otkrivene 1968.g na Mjesecu i uzrokovale su velike probleme u programu Apollo jer su povlačile letjelicu koja se nalazila u niskoj orbiti i otežavale su navigaciju,“ izjavila je Maria Zuber s Instituta za tehnologiju Massachusets.. „Nakon toga su maskoni otkriveni na Marsu, a sada smo saznali da ih ima i na Merkuru, tako da se čini da je to uobičajeno obilježje zemaljskih planetarnih tijela.“

untitled

Gravitacijske kalkulacije također ukazuju da Merkur ima željeznu jezgru koja se proteže kroz otprilike 85% radijusa planeta (za usporedbu, Zemljina željezna jezgra prekriva oko polovice radijusa). Uz to, izgleda da njegovu površinu prekriva sloj čvrstog željeznog sulfida.

„Mnogi su znanstvenici očekivali da se Merkur, kao mali planet tek nešto veći od Mjeseca, ohladio nedugo nakon formiranja i da je u biti bio „mrtav“ veći dio svoje evolucije,“ izjavila je Zuber. „No čini se da je Merkur imao uzbudljiv i aktivan srednji vijek.“

Nova otkrića rasvjetljavaju prošlost Merkura kao i formaciju i razvoj stjenovitih planeta u cjelini, no ona također služe kao podsjetnik znanstvenicima da ih očekuju još mnoga iznenađenja dok istražuju misterije Sunčevog sustava.