PRIZMA DRUŠTVA

Riskirate li silovanje nošenjem kratkih suknji i visokih peta?

Autor: Snježana Volarić
Matrix World

Statistike pokazuju da otprilike jedna od dvanaest osoba krivi žrtvu ukoliko je pod utjecajem alkohola, droge ili se upušta u flert s počiniteljem. Ovo može biti poseban problem u zemljama u kojima se sudski proces temelji na odluci porote slučajno odabranih građana. Nažalost, i neki političari podržavaju takav stav.

Richard Graham, član Konzervativne stranke u Velikoj Britaniji, izjavio je: „Ako ste mrtvi pijani i nosite takvu odjeću, kako možete pobjeći?“. Njegova izjava izazvala je neodobravanje šire javnosti, a posebice aktivista protiv silovanja koji kažu da ta izjava zvuči kao da Graham optužuje žrtve silovanja zbog toga što im je učinjeno.

Graham je kasnije na blogu napisao kako u svojemu razgovoru za lokalne novine The Citizen nikako nije želio opravdati ponašanje silovatelja te da se ne radi o tome da izazovnim odijevanjem žrtva traži da bude silovana, već da bi žene trebale upravljati rizikom.

provocative

Provokativna odjevenost nije poziv na seks!

Okrivljavanje žrtve je vrlo česta pojava, iako se u većini zemalja pri provođenju pravde službeno ne uzima u obzir. Ali mnogi će biti skloni dio krivnje svaliti na žrtvu ukoliko je izazovno odjevena. Ponekad žrtve krive i same sebe. Treba imati na umu da je silovanje čin koji je povezan s nasiljem, iskazivanjem moći i kontrole te da to nitko ne „zaslužuje”.

Poveznice:

huffingtonpost

teenink