SVIJET POD LUPOM

KLIMATSKE ENIGME: Ledeni kristali nad Havanom stvorili solarni luk

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Prije nekoliko dana stanovnici glavnog grada Kube mogli su posvjedočiti nastajanju nebeskog fenomena koji se inače vidi samo nad polarnim i sub-polarnim regijama i to za vrijeme ciče zime, riječ je o solarnom luku.

Ledeni kristali i solarni luk nad tropskom Havanom.

Ledeni kristali i solarni luk nad tropskom Havanom.

Mail Online je prenio vijest o pojavi solarnog luka koji nastaje kada se u višim dijelovima atmosfere formiraju guste naslage sitnih kristala leda, zbog kojih se svjetlost reflektira na način da tvori stanovitu aureolu oko Sunca. Ova pojava je sasvim uobičajena za predjele oko Sjevernog i Južnog pola naročito za vrijeme zime, no gotovo je nevjerojatno da je snimljena 13.04. u Karibima, točnije nad Havanom.

Solarni psi - je sličan fenomen koji također nastaje u polarnim i subpolarnim predjelima.

Solarni psi – je sličan fenomen koji također nastaje u polarnim i subpolarnim predjelima.

Iako je ovaj uvaženi portal izvijestio kako je riječ o parheliji (solarni psi) – fenomenu koji se naziva lažno ili duplo Sunce, u biti se radi o čistom solarnom luku.

Znakovito je da takva bliješteća aureola oko Sunca nastaje samo kada se sunčeva svjetlost lomi o kristale leda pod kutom od 22 stupnja i to na velikim nadmorskim visinama, a kada sunčeva svjetlost udara horizontalno o kristale leda tada se stvara parhelij.

Havana se fenomenom koji je rezerviran za polarne i subpolarne predjele planete.

Havana s fenomenom koji je rezerviran za polarne i subpolarne predjele planete.

Ovu pojavu su najbolje zabilježili posjetitelji jednog od najpoznatijih barova na svijetu – Sloppy Joe, čija su se vrata tek nedavno otvorila. Naime Sloppy Joe bar je bio omiljeno stjecište zvijezda iz svijeta filma i literature. U njemu su često uživali gosti poput Johna Waynea, Spencera Tracyja, Clarka Gablea i Ernesta Hemingwaya.

Solarni luk se za vrijeme zime, jeseni i ranog proljeća može vidjeti i nad sjevernim dijelovima Amerike i Europe i to otprilike dvaput na tjedan, no do sada se smatralo kako je gotovo nemoguće da se kristali leda formiraju nad suptropskim i tropskim predjelima, naročito u toplijem dijelu godine.

Zbunjeni stanovnici Havane.

Zbunjeni stanovnici Havane.

Takva pojava može samo značiti kako su se gornji dijelovi atmosfere nad Karibima toliko ohladili da su se formirale dovoljne količine leda koje su omogućile nastajanje ovog fenomena.

Tipičan solarni luk s parhelijom, nastao za vrijeme polarne zime. Što se događa s našom klimom kada se solarni luk vidi nad tropima?

Tipičan solarni luk s parhelijom, nastao za vrijeme polarne zime. Što se događa s našom klimom kada se solarni luk vidi nad tropima?

No nas iznimno zanima je li riječ o jednom jedinom usamljenom ekstremu ili se nešto zaista čudno događa s „globalnim zatopljenjem“ koje očigledno ima neke odlike „ledenog doba.“

Kako god bilo, mi ćemo i dalje nastaviti s izvještavanjem o ovakvim i sličnim događajima, naročito zbog činjenice da znanost ne želi dati objašnjenja o takvim i sličnim slučajevima.

Saznajte o drugim atmosferskim fenomenima:

Čudesne nebeske pojave!

Čudnovati svjetleći noćni oblaci sjaje zbog sagorijevanja meteora u atmosferi

Iz svemira snimljen misteriozni atmosferski fenomen – SPRITE – DUH!

Snimljena nevjerojatna serija munja!

Nevjerojatan tsunami „valovitih oblaka“ prekrio obalu Floride!

Noćne duge – Mjesečeve duge

Čudnovati oblaci se pojavljuju diljem planete – UNDULATUS ASPERATUS

NEOBIČNI GIGANTI NEBA: Tubularni oblaci