MISTERIJE

Tajanstvena kamena struktura ispod Galilejskog mora

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Divovska „monumentalna“ kamena struktura otkrivena ispod Galilejskog mora u Izraelu zbunjuje arheologe koji ne uspijevaju dokučiti njezinu svrhu, pa čak ni vrijeme gradnje.

Tajanstvena je struktura stožastog oblika i izrađena je od „neisječenih bazaltnih oblutaka i kamenih gromada“, a njezina se težina procjenjuje na 60 000 tona, navode istraživači. To ju čini težom od većine suvremenih ratnih brodova. Visine je skoro deset metara i promjera 70 metara (za usporedbu: dijametar vanjskog kruga Stonehengea je upola manji, a najviši kamen ne doseže tu visinu).

Po prvi puta je otkrivena još 2003.g od strane istraživača koji obavljaju sonarna istraživanja tog mora, a ove su je godine pobliže istražili ronioci i svoja otkrića objavili u Međunarodnom časopisu nautičke arheologije.

structura-misterioasa-203024

Vjeruju da je struktura, koja se nalazi više od 20 metara ispod površine, izrađena od stijena naslaganih jedna na drugu što bi ukazivalo da je riječ o dizajnu koji obilježava grob. Istraživači još nisu sigurni je li zaista i korištena u tu svrhu. Pretpostavlja se da je napravljena na kopnu i da je na kraju završila ispod površine kako je razina mora rasla. Također, postoji još jedna teorija o tome da je napravljena ispod vode kao riblje uzgajalište jer su slične, iako manje, strukture izgrađene u tu svrhu otkrivane i prije.

„Bliži pregled je otkrio da je struktura napravljena od bazaltnih gromada dužine i do jednog metra bez očitog građevinskog uzorka,“ napisali su istraživači. „Gromade imaju prirodnu površinu bez znakova rezanja ili klesanja. Isto tako, nismo pronašli nikakve znakove poravnanja ili zidova koji bi ocrtavali ovu strukturu.“

Daljnja su arheološka istraživanja potrebna kako bi se odredila njezina starost i točna namjena. Istraživač Yitzhak Paz, sa sveučilišta Ben-Gurion, starost procjenjuje na više od 4000 godina: „Najlogičnija vjerojatnost jest ta da pripada trećem tisućljeću pr.n.e. jer se u blizini nalaze i ostali megalitski fenomeni tog doba.“ Jedan primjer je monumentalno mjesto naziva Khirbet Beteiha, koje se nalazi oko 30 km sjeveroistočno od potopljene kamene strukture. „Sastoji se od tri koncentrična kamena kruga od kojih je najveći promjera 56 metara,“ navode istraživači.

galilee-5

Tijekom trećeg tisućljeća pr.n.e., ovaj je grad bio najveći u toj regiji. „To je najmoćniji i utvrđen grad u ovoj regiji, pa čak i u cijelom Izraelu,“ rekao je Paz. Arheolog Raphael Greenberg ga u svojoj knjizi „Svakodnevni život, značajnost i složenosti ranih urbanih zajednica u južnom Levantu“ opisuje kao čvrsto utvrđeno, 30 hektara veliko mjesto sa do 5000 stanovnika.

Istraživački tim tvrdi da je, tko god da je izgradio novootkrivenu strukturu ispod Galilejskog mora, posjedovao sofisticiranu organizaciju i vještinu planiranja. „Trud uložen u ovakav pothvat ukazuje na kompleksno i dobro organizirano društvo koje posjeduje vještinu planiranja i sposobnost gospodarenja,“ napisali su istraživači u časopisu. Paz je na to još dodao da je za izgradnju ovakve strukture bilo potrebno i mnogo radnih sati.