SVIJET POD LUPOM

Otkriven falus iz kamenog doba

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Izraelska je Antiquities Authority (IAA) izvijestila da su nedavno u sjevernom Izraelu otkriveni značajni tragovi iz kamenog doba, a koji uključuju jamu u kojoj se nalazilo spaljeno sjemenje graha kao i isklesani penis star više od 6000 godina.

Arheolozi su tijekom iskapanja na križanju Ahihud, uoči izgradnje nove izraelske željezničke linije u gradu Karmielu, otkrili dokaze o drevnim naseljima iz dva razdoblja: predkeramičkog neolitika i ranog razdoblja kalkolitika (od 7. do 5. tisućljeća pr.n.e.).

„Pronašli smo veliki broj kremenih i strelica od opsidijana , polirane kamene sjekire, minijaturne noževe te drugo kameno oruđe,“ izjavili su arheolozi. „Velika količina oruđa je izrađena od opsidijana, materijala koji nije autohton u Izraelu što ukazuje na trgovinske odnose s Turskom, Gruzijom i ostalim regijama tog razdoblja.“

Ostali otkriveni predmeti su bili zagonetniji, kao što je figurica falusa i paleta na kojoj se nalazi shematski bakropis ženskih genitalija. IAA je ove objekte nazvala kultnim seksualnim simbolima  koji su vjerojatno predstavljali plodnost zemlje.

stonecock

Nalaz iz spilje Hohle Fels

Ovaj otkriveni falus nije prvi nalaz takve vrste. Rezbarija iz kamenog doba, a za koju su znanstvenici rekli da podsjeća na „drevni dildo“, je iskopana prije nekoliko godina u Švedskoj, no taj je predmet možda, prema špekulacijama znanstvenika, imao i neviniju svrhu kao što je oruđe za rezbarenje kremena.

Slično tome, 2005.g je u poznatoj spilji Hohle Fels u blizini Ulma, otkriven 20 cm dugačak i 3 cm širok kameni objekt starosti oko 28 000 godina za kojeg se smatra da je služio kao seksualno pomagalo.

„Osim što je riječ o simboličkom prikazu muškog spolnog organa, povremeno se koristio kao oruđe za cijepanje kremena,“ rekao je profesor Nicholas Conrad s Odjela za ranu prapovijest i kvartarnu ekologiju sa sveučilišta Tübingen. „Postoje područja na kojima se nalaze specifična obilježja koja to potvrđuju.“

Znanstvenicima su poznati i drugi objekti koji su očiti drevni falusni simboli – oni iz Francuske i Maroka se posebno ističu – iako je zastupljenost prikaza muških genitalija iz tog razdoblja vrlo mala i neobična.