TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Grudnjaci su nepotrebni?

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Novo istraživanje ukazuje da grudnjaci ne čine ništa da bi podržali ženske grudi, čak štoviše, čine tijelu štetu. Profesor Jean-Denis Rouillon, s Besancon sveučilišta, proveo je 15 godina proučavajući anatomiju 330 žena da bi zaključio da su grudnjaci “lažna nužnost.”

Godinama se žene uči da nošenje grudnjaka utječe pozitivno na izgled i zdravlje, no nova francuska studija tvrdi upravo suprotno – grudi nemaju nikakvu korist od grudnjaka i ženama je zapravo bolje bez njih. Mnoge žene bi se složile s ovom tvrdnjom, budući da nošenje ovog “oklopa” ponekad predstavlja teret. Naravno, on može ulijevati ženama dodatnu sigurnost, te poticati ženstvenost, no medicinski, fiziološki i anatomski – grudi ne dobivaju nikakvu korist od toga da im se sprječava prirodna gravitacija.

Istraživanje je otkrilo da su grudi bile čvršće i manje su se objesile kod žena koje nisu nosile grudnjak, te također nisu ništa češće patile od bolova u leđima od žena koje su nosile grudnjak. Osim toga, mjerenjem je ustanovljena i razlika u visini položaja grudi od 7 mm u prilog ženama koje nisu nosile grudnjak.

Žene su nekada nosile korzete koji su podržavali grudi i naglašavali ženstvenost figure. Jesu li to, kao danas grudnjaci, bile sprave za mučenje ili potpora tijelu?

Žene su nekada nosile korzete koji su podržavali grudi i naglašavali ženstvenost figure. Jesu li to, kao danas grudnjaci, bile sprave za mučenje ili potpora tijelu?

Profesor Rouillon, sportski znanstvenik, koji je istraživao ovu temu od 1997., izjavljuje da grudi postaju “ovisne” o potpori grudnjaka kada ih žene počnu nositi, što znači da mišići koji podržavaju grudi postaju neiskorišteni i brže atrofiraju.

On objašnjava: “Odluka o ne nošenju grudnjaka odnosi se na žene u pogledu udobnosti i estetike. Suprotno uvriježenom mišljenju, dojke ne padaju, nego se zatežu i podižu, a kvaliteta kože se  poboljšava. ”

Profesor Rouillon rekao je da 42% žena osjeća nelagodu u prva tri mjeseca ne nošenja grudnjaka, ali onda ta nelagoda nestaje. Te žene tada nisu trpile ni bol, niti su bile spriječene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – uključujući i sport.

Njegovi prvi rezultati potvrđuju hipotezu da je grudnjak lažna nužnost, ali on ne savjetuje ženama koje se oslanjaju na grudnjak godinama da ih odbace, jer se studija provela na relativno malom broju žena i dugoročni učinci ne nošenja grudnjaka nisu poznati. No neke od žena koji su sudjelovale u eksperimentu su izjavile da im je prestanak nošenja grudnjaka olakšao bol u leđima. Ranija britanska istraživanja žena u postmenopauzi su sugerirala da one žene koje nose grudnjak imaju veću vjerojatnost od bolnih grudi.

Je li nošenje grudnjaka realna fizička potreba tijela ili je to samo navika, no činjenica je da u nekim dijelovima svijeta određene skupine žena žive nesputano bez grudnjaka, bez ikakvih popratnih nuspojava, dok druge upravo suprotno, uživaju u nošenju različitih verzija grudnjaka. Estetika ili potreba, zaključite sami.