TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici uspjeli stvoriti gotovo psihičku komunikaciju

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Stoljećima se raspravlja koliko je telepatija moguća ili ne, no znanstvenici su uspjeli otkriti tehnologiju koja graniči sa znanstvenom fantastikom. Riječ je o komunikaciji koja zalazi unutar kvantne fizike.

Teksaško Sveučilište A&M i kvantni fizičar M. Suhail Zubairy, zajedno sa postdoktorskim studentima iz Saudijske Arabije, je stvorilo formu komunikacije u kojoj se informacije razmjenjuju između dvoje ili više učesnika bez ikakvih fizičkih čestica koje putuju među njima. Do sada se tehnološka komunikacija morala odvijati po određenom „nositelju“ bilo da je riječ o elektronima ili radio valovima (telefon, mobilni telefoni ili radio veza), no najnovija studija nas je odvela u potpuno novom pravcu.

Ovo znanstveno istraživanje je objavljeno u prestižnim znanstvenim žurnalima Physical Review Letters i Physics World i zasigurno će otvoriti mogućnost stvaranja novih forma komunikacija, prema kojima će današnja tehnologija nalikovati onoj iz kamenog doba. Naime, komunikacijska tehnologija koja ne koristi čestične nositelje će postati iznimno važna aplikacija u optičkim komunikacijama, a naročito na polju komunikacijske sigurnosti i privatnosti.

Primjer sheme bezfotonske komunikacije. Slika vlasništvo: Salih et al., Phys. Rev. Lett.

Primjer sheme bezfotonske komunikacije. Slika vlasništvo: Salih et al., Phys. Rev. Lett.

Zahvaljujući ovom otkriću, uslijedit će napredak koji će, između ostalog, garantirati siguran transfer informacija s bankovnog računa ili kreditnih kartica. Transferi informacija s tehnologijom koju je smislio A&M jednostavno se neće moći otuđiti i ukrasti jer neće postojati datoteke niti podaci u virtualnom svijetu koji se mogu ukrasti, s obzirom da je riječ o komunikaciji koja nije bazirana na fizičkom prijenosu informacija.

Iako je riječ o iznimnom otkriću, Zubairy – profesor u odjelu za fiziku i astronomiju i vođa odjela za kvantnu optiku na A&M sveučilištu – je ostao poprilično rezerviran o mogućim aplikacijama njegova izuma:

Za sada je ovo tek jedna izvanredna ideja. Na nju gledam kao slikar ili pjesnik i pitam se mogu li ju iskoristiti na bilo koji način? Naravno da je mogu iskoristiti, no glavni mi je cilj da prvo budemo u stanju razumjeti sve njene aspekte i kako oni djeluju na današnju znanost. Tko zna kakve ćemo sve aplikacije omogućiti u skoroj budućnosti s ovakvim izumom.

Prof. dr. Zubairy je u studiji pod nazivom „Protocol for Direct Counterfactual Quantum Communication“ objasnio detalje svoga rada i načina na koji nova tehnologija djeluje. Zahvaljujući načinu na koji je Zubairy pokušao približiti složenu kvantnu komunikaciju običnom laiku, mi shvaćamo da je riječ o tehnologiji koja bi mogla promijeniti kompletan način razvoja u budućnosti.

Zamislite da postoje dva kvantna primopredajnika. Iako bi se komunikacija između njih ostvarila u trenutku, čak ni jedan jedini foton ne bi napustio prvi primopredajnik ili dosegao drugi primopredajnik.

Zubairy je na to rekao sljedeće:

U tehničkom smislu, riječ je o kontrafraktualnoj ili bezčestičnoj komunikaciji. Do sada se vjerovalo da bi se neka komunikacija ostvarila, da je potrebno da se nešto ili netko pošalje kroz određen medij do primatelja, kako bi se prenijela poruka. To je bila najvažnija misao za sve vrste komunikacija koje su do sada bile poznate čovječanstvu. No s najnovijom tehnologijom koju smo mi otkrili, takvo što više nije potrebno. Zbog toga je naša tehnologija gotovo psihičke naravi.

Zubairy je posljednjih godina pratio razvoj dijela kvantne kriptografije koji se naziva „Quantum key distribution“. To je sustav koji omogućava sigurnu komunikaciju između dvije strane koje razmjenjuju kod ili „ključ“ kojim se omogućava dekodiranje poruka koje se šalju običnim javnim kanalima komunikacije. Zahvaljujući takvim idejama, genijalni fizičar je došao na ideju potpuno novog oblika bezfotonske komunikacije:

Naime, ja sam predložio korak dalje od razmjene kvantnog ključa. Stvorio sam ideju o kvantnoj komunikaciji, zahvaljujući kojoj ćemo eliminirati medije za prenošenje informacija, točnije tehničke kurire – nositelje. Iz fundamentalnog gledišta, to je u potpunosti zapanjujuće, jer se do sada taj kurir ili medij za prijenos informacija smatrao osnovnim dijelom tehnološke komunikacije, bez koje sama komunikacija ne bi mogla postojati. Zbog ostvarivanja mogućnosti takve komunikacije mi ćemo ponovno trebati razmisliti o esencijalnim pitanjima, poput onoga, što je zapravo foton?“

Mohammad Al-Amri, jedan od sudionika ove studije, je izjavio za ATM web stranicu:

Koncept o dvije strane koje komuniciraju bez pomoći razmjene ikakvih čestica, u najmanju ruku, može zbuniti svačiji um. Takva tehnologija i njeno otkriće će, u najmanju ruku, otvoriti brojna pitanja, na primjer, može li primatelj osjetiti što pošiljatelj misli, iako iz pošiljateljevog primopredajnika nije izašao ni jedan jedini foton?“

Reference:

Texas A&M Researcher Helps Discover an “Almost Psychic” Photonless Communication

Protocol for Direct Counterfactual Quantum Communication

Alice and Bob communicate without transferring a single photon

Protocol for Direct Counterfactual Quantum Communication – PDF cijeli tekst