SVEMIR KROZ TELESKOP

KOMETA STOLJEĆA: Stiže nam ISON – C/2012 S1

Autor: Ljubica Šaran

Astronomi širom svijeta su najavili dolazak komete ISON, koja će krajem ove godine proći iznad naših glava, sjajeći jače od punog Mjeseca i stvarajući tako spektakularan svjetlosni fenomen koji nije zabilježen u novijoj povijesti.

Najnovije fotografije komete ISON.

Najnovije fotografije komete ISON.

Teleskop HUBBLE je snimio prve iznimno čiste fotografije komete C/2012 S1 koja je prije nekoliko dana prešla u unutrašnji dio solarnog sustava, prolazeći Jupiterovu orbitu. Po proračunima novoosnovanog NASA-inog tima, ova kometa se trenutačno nalazi na manje od 394 milijuna kilometara od Zemlje.

Eksperti vjeruju kako će ISON proći oko Sunca krajem studenog ove godine, te će u to vrijeme biti sjajnija od Venere, dok će za vrijeme najbližeg prolaza Zemlji – početkom prosinca, biti sjajnija od Mjeseca.

Hubbleova fotografija komete ISON.

Hubbleova fotografija komete ISON.

Iako je ISON još uvijek jako daleko od Sunca, počeo je stvarati poznati kometarni rep dok solarni vjetrovi odleđuju i evaporiraju čestice leda i prašine. Naime, sve komete djeluju kao veliki svemirski usisivači koji kupe čestice prašine i leda dok se nalaze u među zvjezdanom prostoru i u hladnijim dijelovima planetarnih sustava, kako se zbog gravitacijskih sila približavaju zvijezdama, u ovom slučaju našem Suncu, tako sve više materijala ispuštaju i stvaraju atraktivne repove koji se lako mogu vidjeti bez teleskopa sa Zemlje.

Putanja komete ISON početkom prosinca 2013.

Putanja komete ISON krajem studenog i početkom prosinca 2013.

NASA je izjavila kako je ISON već sada jedna od najspektakularnijih kometa koje smo imali prilike zabilježiti u modernoj povijesti astronomije jer je iznimno aktivna, točnije ispušta jako puno evaporiranih plinova i svemirske prašine.

28.11.2013., ISON će proći 700 tisuća milja od Sunca, što će uvelike povećati isparavanje iz ove „prljave grude svemirskog leda.“

Preliminarni proračuni Hubbleovog tima su navijestili kako je kometarna jezgra ISON-a veličine od 3-4 milje, dok je kometarna koma (izmaglica oko jezgre komete) radijusa od 3100 milja (dulja od širine Australije), a sam rep komete je već sada dugačak enormnih 57000 milja.

Prva fotografija komete ISON.

Prva fotografija komete ISON.

ISON će tako postati najsjajniji objekt na našem noćnom nebu, a znanstvenici će imati jedinstvenu priliku ispitati kometu koja je gotovo stara kao i sam solarni sustav.

Kari Battams, iz U.S. Naval Research Laba i član CIOC-a je izjavila slijedeće:

„Rijetko kad se dogodi da imamo priliku promatrati takav svemirski objekt toliko unaprijed samog prolaza pored Zemlje, točnije da možemo bez ikakve žurbe organizirati tim koji će organizirati složenu znanstvenu kampanju. Zahvaljujući istraživanjima koje spremamo obaviti, možemo otkriti jako puno novih i nepoznatih stvari o kometama.“

Kometu ISON su otkrili ruski astronomi amateri Vitali Nevski i Artyom Novichonok u rujnu 2012., godine kada su pregledavali fotografije napravljene teleskopima International Scientific Optical Networka (ISON), po kojemu je kometa i dobila radno ime.

Putanja komete ISON kroz unutrašnjost solarnog sustava.

Putanja komete ISON kroz unutrašnjost solarnog sustava.

Za sada se ne zna koliko će Sunce djelovati na raspad ove komete no smatra se da se neće ponoviti situacija s kometom Elenin, kada su solarni vjetrovi u potpunosti dezintegrirali njenu jezgru, naročito zbog činjenice da je ISON barem dvaput veći do komete Lovejoy. Također nam nije poznato je li ovaj svemirski putnik pokupio kakve manje objekte prolazom kroz Oortov oblak i/ili Kuiperov pojas, no možemo očekivati svakakva iznenađenja naročito zbog činjenice da je asteroid koji je pao u blizini Chelyabinska imao svog partnera koji je „za dlaku“ promašio Zemlju, riječ je naravno o asteroidu 2012 DA14 koji je projurio nad našim glavama na udaljenosti od 27000 kilometara, što je tek nešto veća udaljenost od pozicije komunikacijskih satelita koji orbitiraju oko Zemlje.

S obzirom da ova kometa ima ogroman potencijal evaporacije, s pravom se pitamo hoće li znanstvenici otkriti kakve organske spojeve iz dalekog svemira, također ćemo s iznimnom pozornošću pratiti potencijalne električne fenomene koji se povezuju s pražnjenjem solarnog kondenzatora i interakcijom komete s okolnim planetima, uključujući i Zemlju.

Kako god bilo, ljudi na sjevernoj hemisferi će imati iznimno atraktivan pogled na ISON i to mjesecima nakon njegova prolaza od Sunca, jer će proći gotovo točno iznad sjevernog pola naše planete.

Slični tekstovi:

Snimljene dvije komete na noćnom nebu

Planet X i komete ubojice

Posmrtni ostaci komete Elenin snimljeni kao oblak prašine

Električni svemir i aktivne komete

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

Asteroidi su donijeli vodu na Zemlju

Intervju s James M. McCanneyem

SVEMIR POD PRISMOTROM: Ima li potencijalno opasnih objekta u blizini Zemlje?

Električni svemir: Komet Elenin – debata koja se nikada nije dogodila

Komet Elenin, poravnanja u solarnom sustavu i posjetitelji iz dubokog svemira

Kometi i panspermija: posjetitelji iz svemira kroje našu sudbinu

Zodijačka svjetlost – razjašnjena misterija „lažne zore“

Udar komete prije 12900 godina je iskorijenio gigantske životinje ledenog doba

Reference:

Comet ISON: “Comet of the Century”

First glimpse of ‘comet of the century’: Hubble gets snaps ISON that astronomers hope will amaze the world

Comet of the Century

Asteroid 2012 DA14 is closing in for a close encounter – and a swift kick

Meteorite explosion over Russia injures hundreds