SVIJET POD LUPOM

Roditeljima oduzeto dijete nakon što su tražili drugo medicinsko mišljenje

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Za mnoge je pacijente traženje drugog mišljenja liječnika uobičajeno i vrlo se često i preporučuje jer pomaže pri ustanovljavanju što točnije dijagnoze. No za jedan je par traženje drugog mišljenja u vezi bolesti od koje njihov sin boluje rezultiralo nasilnim uklanjanjem djeteta iz njihovog doma u Kaliforniji.

Anna Nikolayev i njezin suprug Alex su svojeg petomjesečnog sina doveli u Sacramento Sutter memorijalnu bolnicu nakon što je počeo pokazivati simptome gripe. Pri rođenju mu je dijagnosticiran šum na srcu zbog čega su roditelji bili oprezni po pitanju njegovog zdravlja. Dječak, Sammy, je zaprimljen u jedinicu intenzivnog liječenja gdje je njegova majka svjedočila davanju antibiotika od strane medicinske tehničarke, ali bez naloga liječnika.

„Upitala sam ju zbog čega mu to daje na što je odgovorila da ne zn,a na što sam rekla ‘Vi ste medicinska sestra i ne znate što dajete mojem djetetu?“ , kroz suze je rekla Anna. Njezin suprug je na to dodao da je liječnik rekao da dijete ne bi trebalo primiti antibiotike iako su ga željeli što prije operirati. U tom su trenutku, prema majčinim riječima, odlučili otići u drugu bolnicu i potražiti drugo mišljenje.

„Oni su redali greške jednu za drugom i nisam željela dopustiti operaciju u bolnici u koju nemam povjerenja,“ rekla je. Roditelji su nakon toga otišli u Medicinski centar Kaiser u Sacramentu u kojoj je liječnik otpustio Sammya i povjerio ga na brigu roditeljima. „Nisam zabrinut za sigurnost djeteta koje se nalazi kod kuće s roditeljima,“ napisao je liječnik u poruci koju su Anna i Alex bili prisiljeni pokazati policiji koja je došla u drugu bolnicu, vjerojatno nakon što im se obratilo osoblje Sutter Memoriala.

„Ondje se pojavila policija. Vidjeli su da je beba dobro,“ rekla je Anna. „Rekli su nam da je osoblje Suttera prenijelo toliko ružnih stvari da su pomislili da nam dijete umire na rukama. Policija je vidjela liječnikov nalaz i rekla ‘U redu, želimo vam ugodan dan’ nakon čega su otišli.“

the-nikolayevs

No slijedećeg se dana policija pojavila pred njihovim domom zajedno s predstavnicima Službe za zaštitu djece (CPS). Alex se s njima susreo vani pitajući se pritom što oni ovdje rade. „Gurnuli su me uz zid i oborili,“ izjavio je. „Pitao sam ‘Jesam li uhićen?’ nakon čega me oborio na tlo i viknuo ‘Mislim da imam ključeve od kuće.’“

Tijekom naguravanja na prilaznoj cesti, Anna je upalila kameru i postavila ju tako da snima ulazna vrata. Snimka prikazuje upad četvero policajaca koji, bez naloga, upadaju u kuću nakon kojih slijedi službenik CPS-a i zahtjeva da im predaju dijete. „Zgrabit ću vaše dijete, nemojte se opirati ili se boriti, u redu?“  čuje se kako se jedan od policajaca obraća Anni.

„Uhvatio me za ruku tako da nisam mogla podignuti Sammya. I uzeli su Sammya, samo su odšetali,“ rekla je Anna. Prema njezinim riječima, službenik CPS-a joj je rekao da im je dijete oduzeto zbog „teškog zanemarivanja“ no nije detaljnije objasnio na što se zanemarivanje odnosi.

Glasnogovornica CPS-a, Laura McCasland je izjavila: „Mi provodimo procjenu rizika djetetove sigurnosti i oslanjamo se na smjernice pružatelja zdravstvene usluge.“

Nikolayevima je bilo dozvoljeno da nekoliko dana kasnije posjete Sammya. „Čini se da roditelji nemaju nikakva prava,“ izjavio je otac. „Učinili smo sve,“ nastavila je Anna. „Išli smo od jedne bolnice do druge. Samo smo željeli biti sigurni da je u dobrim rukama.“

Prvo je ročište bilo zakazano za 29. travanj i sud je postao mjesto na kojem su se ovi roditelji morali dalje boriti za svoje dijete dokazujući svoju brigu i ljubav  i pokušavajući opovrgnuti optužbe za zanemarivanje. Dječak je upućen u Bay Area bolnicu zbog daljnje medicinske procjene, prema presudi suda. Roditelji su sada sretni jer sina sada mogu vidjeti kad god to požele i dozvoljeno im je da ubuduće odlučuju o medicinskim pitanjima vezanim uz dijete. Odluka pritvora je ukinuta, ali će CPS i dalje pomno pratiti ovaj slučaj.