TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Čest sastojak bezalkoholnih pića uzrokuje oštećenje mozga

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) jeftin je sastojak koji se dodaje brzoj hrani i gaziranim pićima, a šest je puta slađi od šećera dobivenog iz šećerne trske. Korištenje ovog sirupa dugo je bilo povezano s masnom jetrom, dijabetesom i povećanjem pretilosti, a novo je istraživanje istražilo njegove učinke na mozak. 

Istraživanje provedeno na Kalifornijskom Sveučilištu UCLA proučavalo je utjecaj HFCS-a na štakore koji imaju sličnu kemiju mozga ljudima. Štakori su trenirali u labirintu pet dana prije početka eksperimentalne prehrane. Labirint je imao samo jedan izlaz, a sadržavao je vizualne oznake koje su pomagale štakorima da zapamte put kroz labirint. Štakori su podijeljeni u dvije skupine, obje su dobile kukuruzni sirup za piće, no, samo je jedna skupina dobila i hranu obogaćenu omega -3 kiselinama. Štakori su potom testirani u labirintu 6 tjedana nakon perioda treniranja.

Utvrđeno je da su se štakori koji su dobili i omega-3 puno bolje snalazili kroz labirint, što upućuje na to da su zapamtili put. Međutim, štakori koji su dobili samo HFCS imali su znatno smanjenu sposobnost pronalaska puta. Pobližom inspekcijom tkiva mozga štakora, utvrđeno je da je inzulin imao mali ili nikakav učinak na moždane stanice kod onih iz skupine koji su dobili samo HFCS. Autori istraživanja pretpostavljaju da je konzumiranje previše HFCS-a moglo blokirati sposobnost inzulina da regulira kako stanice mozga pohranjuju šećer za energiju što je potrebno za obradu misli.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup je uobičajeni sastojak mnogih pića ali i hrane, Jer je jeftin za proizvodnju, te osigurava dobar profil proizvođačima, može se naći u velikom broju namirnica.

Visokofruktozni kukuruzni sirup uobičajeni je sastojak mnogih pića, ali i hrane. Može se naći u velikom broju namirnica jer je jeftin za proizvodnju te osigurava dobar profit proizvođačima. Potrošačima može osigurati samo loše zdravlje.

Profesor Fernando Gomez-Pinilla izjavljuje: “Moždane stanice imale su problema s odašiljanjem signala s jednih na druge, što je štakorima remetilo sposobnost jasnog razmišljanja kao i sjećanje na put koji su naučili šest tjedna ranije. Zabrinuti smo zbog visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji se dodaje industrijskim prehrambenim proizvodima kao zaslađivač i konzervans. Ovdje ne govorimo o prirodnoj fruktozi u voću koji također sadrže važne antioksidanse. Naši rezultati pokazuju da ono što jedete utječe na to kako mislite. Dodavanje omega-3 masnih kiselina u obroke može pomoći smanjiti štetu.”

Omega-3 masne kiseline zaštitile su mozak štakora od utjecaja HFCS-a što je imalo kao rezultat manje loš učinak na memoriju. Kako štakori imaju sličnu kemiju mozga ljudima, dobra praksa može biti konzumacija više hrane s omega-3 masnim kiselinama. Prirodni su izvori omega-3 orašasti plodovi, sjemenke i masna riba kao što su losos, skuša i sardine. Dodaci su također dostupni.

Već smo ranije pisali o štetnom utjecaju kukuruznog sirupa. U tekstu “Studija: autizam povezan s industrijskom hranom i utjecajem okoliša” izvijestili smo da se autizam može povezati s industrijskom hranom, posebice s kukuruznim sirupom. U zaključku istraživanja iznesenog u članku navodi se da je istraživanje nastojalo odrediti koliko okolišni i dijetetski čimbenici, kao što je konzumacija kukuruznog sirupa, mogu doprinijeti autističnom poremećaju. Naprimjer, potrošnja je ovog sirupa povezana s prehrambenim gubitkom cinka koji se upliće u uklanjanje teških metala iz tijela.

Za kukuruzni se sirup odavno zna da je nezdrav za ljudsko tijelo. No, ova istraživanja također ukazuju da je jednako štetan i za um. Zašto se onda takav sastojak koji ima tako štetne posljedice koristi u takvim količinama u nekima od najpopularnijih pića i hrani? Naravno, to je zato što je jeftin za proizvodnju te korporacije imaju veći profit, a on je najvažniji, pa čak i na štetu zdravlja potrošača. Mnogi su od tih potrošača, nažalost, završili kao pretili i mentalno previše oštećeni da bi mogli uopće znati zašto njihovo zdravlje pati. No, zahvaljujući sada dostupnim informacijama o štetnosti kukuruznog sirupa, u mogućnosti smo se educirati i izbjeći sve ove posljedice.