TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Sunčana utičnica – napunite baterije uz najnoviju tehnologiju

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko desetljeća smo mogli vidjeti brojne izume vezane uz korištenje obnovljivih izvora energije, koji su netragom nestali s tržišta malo nakon objave patenta ili su takve tehnologije bile iznimno skupe za „obične ljude“. Danas predstavljamo najnoviju generaciju mini solarnih panela koji mogu puniti baterije elektroničkih uređaja.

Prozorska utičnica proizašla iz dizajnerskog studija Kyuho Song and Boa Oh, je postala pravo malo čudo u svijetu solarnih tehnologija i panela. Do sada su mini solarni paneli bili iznimno ograničeni, kako u dizajnu tako i u iskoristivosti. Po prvi put imamo priliku vidjeti tehnologiju koja je toliko jednostavna za upotrebu, dok je s druge strane iznimno svrsishodna.

Interesantna ideja vrijedna pažnje.

Interesantna ideja vrijedna pažnje.

Naime, Window Socket djeluje i kako solarni punjač elektroničkih uređaja i kao eventualna pohrana energije za punjenje baterija elektroničkig uređaja, po potrebi. Dosadašnje ideje za mini solarne panele su uvijek imale brojna ograničenja, obično se radilo o specijaliziranim punjačima koji su osiguravali električnu energiju samo za neku vrstu brenda ili čak samo za specijalizirane i određene proizvode unutar game proizvoda dotičnog proizvođača.

Nadamo se da će ovja proizvod imati prihvatljivu cijenu i da neće netragom nestati.

Nadamo se da će ovja proizvod imati prihvatljivu cijenu i da neće netragom nestati.

Window Socket je „plug and use“ tehnologija koja se može koristiti bilo gdje, pod uslovom da imate prozor od pleksiglasa ili stakla na koji ćete ga prikačiti, nakon toga ne preostaje vam ništa drugo već da svoj lap top, punjač od mobitela ili tableta priključite na spremnu prozorsku utičnicu.

Dizajneri su svesrdno iskoristili mogućnosti ove malene naprave, garantirajući njenu funkcionalnost čak i u zrakoplovima. Sam proizvod je napravljen od kvalitetnih plastičnih materijala dok su solarni paneli i akumulator proizašli iz zadnje generacije koja garantira najmanje pet godina pretvorbe solarne energije u električnu energiju i isto toliko vrijeme za optimalnu pohranu energije u mini akumulatoru.

želite li imati ovakav proizvod?

Želite li imati ovakav proizvod?

Sama naprava je u stanju dosegnuti 1000 mAh (mili Amper sati), za potpuno punjenje akumulatora WS-u je potrebno 5-8 sati, a sam akumulator će cijelih 10 sati biti u potpunosti pun bez ikakvog gubljenja energije.

S obzirom da je ovaj proizvod još uvijek u probnoj fazi, nadamo se kako će cijena biti prihvatljiva i kako ovaj patent neće netragom nestati s tržišta.

S interesom ćemo pratiti sve ideje koje imaju veze s obnovljivim i ekološki prihvatljivim izvorima energije. Smatramo kako mi ne bismo trebali biti ovisni o navodnim fosilnim gorivima i njihovim derivatima, te kako možemo biti puno osjetljiviji prema našoj biosferi i njenom dobrostanju.

Reference:

Plug It On The Window

Solar-Powered ‘Window Socket’ Lets You Charge Devices At Windows