SVIJET POD LUPOM

Neuravnotežena ishrana može uzrokovati smrt, osobito djece

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Georgy Readman, s otoka Wight iz Velike Britanije, gotovo je za svaki obrok od svoje pete godine prvenstveno jela samo rezance. Danas ova 18-ogodišnja djevojka pati od zdravstvenih tegoba jer izvješća ukazuju da ju je njezina uporna averzija prema voću i povrću učinila teško pothranjenom, a njezino je zdravstveno stanje jednako onom 80-ogodišnje osobe.

Georgy je odbijala jesti voće i povrće i preživljavala je jedući samo pakiranu juhu s rezancima što je obrok koji često sadrži velike količine masti (i to onih zasićenih) te natrija. Jedno pakovanje obično sadrži 400 kalorija i 20 grama masti. Ona procjenjuje da je svake godine pojela oko 30 milja rezanaca te kaže da joj sama pomisao na druge namirnice stvara mučninu.

„Mrzim teksturu voća i povrća“, rekla je. „Ne mogu otići navečer kod prijatelja ili pojesti obrok negdje vani jer ne želim da me vide kako ludim ako jedan dio salate dodiruje ono što jedem. Mama odlazi do trgovine i tamo kupuje što više pakovanja, ovisno koliko si može priuštiti. Oduvijek su mi se sviđali rezanci i mogla sam bez problema odjednom pojesti dva pakovanja. Nekad sam ih jela suhe i nekuhane!“

Georgi-Readman-English-Teenage-Girl-on-a-Noodle-Only-Diet-1

Sve je započelo kada je Georgy prvi puta okusila umjetne okuse i kemikalije dodane u pakiranje rezanaca koje je kušala dok je bila dijete. Skoro je istog trena odlučila da su rezanci njezina hrana po izboru te je postepeno isključila svu ostalu hranu, uključujući i hranjive namirnice kao što su voće i povrće. Danas ona jede rezance gotovo za svaki obrok iako je to stvorilo određene fizičke i društvene probleme.

Neki stručnjaci vjeruju da Georgy boluje od relativno nove bolesti poznate pod nazivom selektivni poremećaj ishrane koji uzrokuje fobiju prema jedenju određene hrane. Georgy kaže da osjeća mučninu kada pokušava jesti druge namirnice osim tjestenine te da samo povremeno može pojesti krumpir ili komad piletine.

Mnoga djeca razviju izbirljive prehrambene navike nakon što navrše godinu dana jer njihova tijela prirodno zahtijevaju manje hrane, a okusni mi se pupoljci promijene pa postaju tvrdoglavi i izbirljivi kada se radi o jelu. Uz to, u toj su dobi često u pokretu pa ih može biti teško natjerati da sjednu i jedu uravnotežene obroke. Dok bi neki roditelji mogli popustiti zahtjevima djece jer je jednostavnije nego svađati se oko hrane, jedno je nedavno istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za kliničku ishranu otkrilo da bi se oko 78% izbirljivih prehrambenih navika moglo pripisati genetici (preostalih 22% čine okolišni čimbenici).

Georgini liječnici smatraju da je pothranjena i da je njezino zdravstveno stanje jednako onom 80–ogodišnje osobe. Liječnici su čak sumnjali da Georgy boluje od leukemije zbog slabog i krhkog izgleda te 44 kilograma težine na njezinu visinu od 162 centimetra.

noodles

„Ishrana instant rezancima uzrokovala je nevjerojatnu pustoš na njezinim organima“, rekla je Lisa Kaufman, pedijatrica Village Pediatrics iz New Yorka u vezi Georginog trenutnog stanja.“Tijelo, osobito ono koje je još uvijek u razvoju, treba bjelančevine, minerale i hranjive tvari kako bi raslo, to je zdrav razum. Bez toga, ova je djevojka vjerojatno pretrpjela i usporeni rast IQ-a, osteoporozu, oštećenja na srcu i bubrezima te visok krvni tlak. Također, njezin se životni vijek time vjerojatno skratio. Djeca bi svaki dan jela sladoled kad bi mogla, no na roditeljima leži odgovornost da obogate njihove okusne pupoljke uvođenjem raznih namirnica i tekstura u ishranu.“

Ukoliko Georgy nastavi svoje trenutne prehrambene navike, stručnjaci kažu da će se njezino stanje samo pogoršati. Promjena ishrane kasno u životu uzrokuje veliku mentalnu i fizičku intervenciju što uključuje hospitalizaciju i opsežno obrazovanje o ishrani. No, Georgy ne djeluje zabrinuto: „Ja jednostavno volim tjesteninu“, rekla je.

Nedavno se pojavio još jedan sličan slučaj vezan uz ishranu kada je 12-ogodišnja djevojka, koja je odrasla hraneći se isključivo veganskom ishranom, zaprimljena u Royal bolnicu za oboljelu djecu u Glasgowu u Škotskoj jer je bolovala od teškog oblika rahitisa. Djevojka je već doživjela nekoliko prijeloma kostiju i dijagnosticirana joj je degeneracija kralježnice koja se može usporediti s onom bolesnog 80–ogodišnjaka.

Breastfeeding-France-007

Uz isključivo vegansku ishranu, dijete bi moglo patiti od ozbiljnog nedostatka vitamina A i D uz veliku vjerojatnost manjka kalcija, cinka, B 12 kao i ostalih B vitamina, vitamina K, EPA i DHA masnih kiselina te sumpora koji sadrži aminokiseline metion i cistein.

Iako je ljudsko tijelo, teoretski, u stanju pretvoriti beta-karoten u pravi vitamin A, dječje tijelo to ne može učiniti na učinkovit način. Sunčeva bi svijetlost mogla osigurati vitamin D, ali samo čestim boravkom na otvorenom i to u sunčanim krajevima, ali ne i u klimi kakva vlada na području Škotske, smatra doktor Faisal Ahmed, pedijatar koji liječi ovo dijete. Nažalost, ovo nije bio prvi slučaj u kojem su vegani optuženi za zlostavljanje djece iako je to možda prvi slučaj koji uključuje oštećenje kostiju.

Bebe hranjene veganskom ishranom obično završe u bolnici zbog posljedica pothranjenosti uzrokovane uporabom sojinog mlijeka zbog kojeg djeci nedostaju vitamini, minerali, masne kiseline i aminokiseline (više o soji i sojinom mlijeku možete pročitati ovdje i ovdje). Od proizvođača sojinih formula za dojenčad se stoga po zakonu zahtjeva dodavanje metionina i ostalih hranjivih tvari nužnih za razvoj djeteta. 1990. godine, FDA je istraživala slučaj dvomjesečne djevojčice koja je u Kaliforniji hospitalizirana zbog teške pothranjenosti što je rezultiralo nužnošću oznaka upozorenja na pakovanjima formula za dojenčad koje se rade od soje.

Unatoč tome, zabilježeno je još nekoliko hospitalizacija i smrtnih slučajeva beba hranjenih sojinim mlijekom. U svibnju 2007. godine roditelji su u Atlanti proglašeni krivima zbog smrti njihove šestomjesečne bebe jer su, zbog nedovoljne opskrbe majčinim mlijekom, svojeg sina hranili sojinim mlijekom i sokom od jabuka. Dijete je težilo samo 1,120 kilograma kada je u travnju 2004. godine umrlo od gladi. Ostali su roditelji vegani također optuživani i okrivljavani, uključujući i par iz New Yorka koji je optužen za ubojstvo i onaj iz Floride koji je također optužen za ubojstvo iz nehata. U Londonu su dva vegana dobila kaznu od tri godine rehabilitacije u zajednici nakon što su priznali da su svoje dijete izgladnili do smrti.

angrybaby_iStock_000007986598_620x350

2011. godine par vegana u Francuskoj osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za smrt svoje jedanaestomjesečne kćeri. Beba, koja je u vrijeme smrti težila nešto manje od 5 kilograma, bila je hranjena isključivo majčinim mlijekom. Obdukcija je pokazala da je, uz ozbiljnu pothranjenost, djetetu manjkalo vitamina A i B 12. Majci je bilo dovoljno stalo do djeteta da bi ga hranila majčinim mlijekom no nedovoljna opskrba nekvalitetnim mlijekom je bila uzrokom smrti.

Veganska se ishrana odnosi na jedinstveni set prednosti i izazova koji su njezin dio. Američka nutricionistička udruga i Dijetetičari Kanade smatraju da je veganska ishrana prikladna za sve faze životnog ciklusa kao i da nudi zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, raka i ostalih bolesti, no loše planiranoj veganskoj ishrani može nedostajati vitamina B12, vitamina D, kalcija, joda, željeza i omega-3 masnih kiselina.

International Natural Hygiene Society (INHS) prenijela je neke slučajeve u kojima su roditelji vegetarijanci izgubili svoju djecu zbog pogrešnog načina ishrane, a više o slučajevima vezanim uz vegetarijansku ishranu možete pročitati u tekstu Roditelji vegetarijanci čija su djeca umrla od gladi i pothranjenosti zbog vegetarijanskog režima prehrane.

Svaki bi način i odabir nečije ishrane trebao težiti uravnoteženim obrocima bez obzira je li riječ o vegetarijancima, veganima ili svejedima. Zdrava je ishrana ona koja pomaže u održavanju ili poboljšavanju općeg zdravlja te podržava energetske potrebe, a nikako ne bi smjela uzrokovati smrt.