TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Amerikanci imaju operabilni kvantni Internet!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon što je tim znanstvenika iz vojne laboratorije u Los Alamosu priznao da već dvije i pol godine koristi kvantni Internet s osmišljenim routerima i efektnom mrežom biranih korisnika, mediji su se počeli pitati kakva se sve tehnologija skriva daleko od očiju javnosti.

Na granici mogućeg

Vjerojatno se pitate, što je to kvantni Internet, i kakve on važnosti ima?

Zamislite na trenutak da se podaci između kompjutera prenose bez „kretanja“ ikakvih čestica, te da je sigurnost internetskih podataka bez premca, jer ako „podaci“ per se, niti ne putuju mrežom, tada se oni niti ne mogu otuđiti. Zamislite da postoji kompjuterska komunikacija koja graniči s čistom znanstvenom fantastikom, i koja nalikuje čitanju misli, uz pomoć tehnologije.

Dok se civilni znanstvenici još uvijek bave s mogućnostima i izvedbom takve komunikacije (o čemu smo pisali ovdje), američki vojni znanstvenici iz Losa Alamos National Labsa uživaju u svim prednostima internetskih usluga na kvantnoj bazi.

U znanstvenoj tiskovino Technology Review je otkriveno kako su znanstvenici osigurali poptunu sigurnost kvantnog interneta:

„Osnovna zamisao je bila da se mjerenje kvantnog objekta, poput fotona, uvijek mijenja. Zbog toga svako hakiranje i špijuniranje kvantnih poruka ostavlja trag koji mogu primijetiti svi primatelji istih.“

Dan Nosowitz iz online tiskovine PopSci je napisao:

„Ovakav način komunikacije je potpuno siguran, svaki pokušaj upadanja u kvantnu mrežu postaje očigledan jer fizički mijenja transmisiju, točnije ona mijenja kvantna svojstva.“

Problemi i rješenja

Do sada su civilni znanstvenici imali sreće sa stvaranjem takozvanih kvantnih ključeva za siguran prijenos podataka, ali takva tehnologija je omogućavala komunikaciju između samo dva klijenta, jer su dodatni routeri stvarali promijene u kvantnom stanju poruka i pretvarale su iste u obično smeće. Nemogućnost stvaranja aktivne mreže s više klijenata je bila jedna od najvećih prepreka stvaranja sigurnog i brzog kvantnog interneta.

Hoće li klasični serveri i kompjutori uskoro postati stvar prošlosti? Fotografija vlasništvo: Reuters / Stephen Lam.

Hoće li klasični serveri i kompjutori uskoro postati stvar prošlosti? Fotografija vlasništvo: Reuters / Stephen Lam.

Tim iz vojne laboratorije u Novom Meksiku je otkrio kako su oni smislili „drugačiji“ kvantni Internet kojeg uspješno koriste i to bez problema dodavanja novih „kvantnih routera.“

Sigurno vas interesira kako tako nešto funkcionira, evo objašnjenja iz cijenjenog Technology Reviewa:

„Oni su problemu pristupili na način da kreiraju kvantni internet koji je baziran oko huba (središta) i mreže s gotovo psihičkim odlikama. Sve poruke se preusmjeravaju s lokalnih routerna na centralni hub. Hub održava poruke na kvantnom nivou i zbog toga je osigurana kvantna sigurnost. Pa ipak, hub je potreban jer bi utjecaj više od jednog routera sve podatke pretvarao s kvantnih u klasične bitove, stoga je sam hub potreban kako bi se podaci sa svakog pojedinog routera ponovno i nanovo pretvarali u kvantne „podatke.“ Dakle, dok god je središnji hub siguran, sigurna je i cijela mreža.“

Tim iz Los Alamosa je potvrdio kako je sve korisnike opskrbio s kvantnim transmiterima no ne i kvantnim detektorima. S obzirom da je jedino hub u mogućnosti zaprimati kvantne poruke, on služi kako čvorište za sve poruke koje se inače zaprimaju s normalnih internetskih protokola.

Losa Alamos National Laboratory je na platnoj listi vojske SAD-a.

Losa Alamos National Laboratory je na platnoj listi vojske SAD-a.

Jedini problem je osiguravanje sigurnosti centralnog huba, jer se s njegovom kompromitacijom ruši kompletna sigurnost takve kvantne mreže.

Problematika centralnih hubova će u velikoj mjeri onemogućiti stvaranje svjetske kvantne mreže, no problem je očigledno i u činjenici da je ovo vojna tehnologija s kojom raspolaže vojska SAD-a zbog osiguravanja sigurnog prijenosa datoteka od strateških važnosti.

S obzirom da smo do saznanja o kvantnom internetu došli na način da su vojni stručnjaci „slučajno“ izlanuli vijesti o tome, pitanje je što ćemo sve saznati u bliskoj budućnosti. Svakoga dana saznajemo koliko patokracija – vladavina psihopata, sa svojim vojnim i obavještajnim lakejima, ima tehnoloških pomagala koji su za civilne stručnjake potpuna znanstvena fantastika. Mi ćemo i dalje, s najvećom pažnjom, pratiti najpoznatije znanstvene tiskovine, u kojima se ponekad otkriju vojne tajne, za koje će većina čitatelja smatrati kako su obične tlapnje i teorije zavjere.

Vi ne morate vjerovati u ništa što pročitate na Matrix Worldu, no molimo vas da posebnu pažnju obratite na linkove prestižnih web stranica i znanstvenih obline tiskovina koje su objavile zannstvene studije s istom temom.

Sretno u potrazi za istinom.

Reference:

Government Lab Reveals It Has Operated Quantum Internet for Over Two Years

Government Lab Admits to Using Quantum Internet for Two Years

Network-Centric Quantum Communications with Application to Critical Infrastructure Protection

Government lab admits to running “quantum internet” for years

The US government has been running a quantum Internet for over two years

Experimental demonstration of an entanglement-based quantum router

First Demonstration of A Quantum Router