SVIJET POD LUPOM

UN potiču ljude da jedu što više insekata

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

UN imaju savjet za gladne ljude ovog svijeta, a taj bi vas savjet mogao “zagolicati.” Jedenje insekata bi mogla biti naša prehrambena budućnost.

Novo izvješće UN-a navodi da se jedenjem insekata (koji su bogati proteinima, a siromašni masnoćama) možemo boriti protiv „globalnog zagrijavanja“, zagađenja i, naravno, gladi. A ako se ova sugestija proširi u praksi, to bi mogla biti i sjajna prilika za poduzetnike.

Koncept jedenja insekata kao dijela redovite ishrane je poznato kao entomofagija i procjenjuje se da ju prakticira oko dvije milijarde ljudi, prema izvješću koje je izdala UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu, i to pretežito stanovnici Afrike i Azije.

Insekti mogu biti bogati bakrom, željezom, magnezijem, manganom, fosforom, selenom i cinkom, a izvor su i vlakana te su, uz sve navedeno, jednako hranjivi i ima ih u izobilju. „Insekti se nalaze svuda oko nas i brzo se razmnožavaju,“ izjavila je agencija, dodajući da „ne utječu u velikoj mjeri na okoliš“. Izvješće, koje se sastoji od 200 stranica, iznosi gomilu podataka koji podupiru masovno prihvaćanje insekata kao izvora hrane. Jedan od snažnijih argumenata se odnosi na učinkovitost jer kukci imaju dobar omjer pretvaranja sirovine u meso: u prosjeku, oni mogu 2,2 kg hrane pretvoriti u 1 kg mase insekta. Za usporedbu, goveda zahtijevaju 8 kg hrane kako bi se proizveo 1 kg mesa.

Uzgoj kukaca, međutim, nije raširen u zemljama u kojima su oni dio svakodnevne ishrane i uglavnom se sakupljaju u šumama ili se uzgajaju na malim obiteljskim farmama za određeno tržište. U izvješću se tvrdi da, ukoliko se inicijativa masovnog uzgoja kukaca stavi na svoje mjesto, mogle bi se riješiti mnoge današnje nesigurnosti vezane uz hranu za ljude i životinje.

chapulines_620x350

Najcijenjeniji jestivi insekti, prema mišljenju istraživača uključenih u formiranje ovog izvješća, su određene bube, mravi, cvrčci i skakavci jer su, u smislu količine proteina po gramu, najbliži crvenom mesu ili ribi.

Ovo UN-ovo izvješće, u svojoj osnovi, svijetu nudi sve prave razloge da se ostavi piletine i ostalih jela u korist hrskavih insekata. No, postoji i jedna ozbiljna prepreka na koju izvješće ukazuje: okus ili, bolje rečeno, iskrivljenu percepciju u zapadnjačkom svijetu. Određeni se insekti ustvari smatraju delikatesom u nekim zemljama svijeta. Kako bi oni postali dio prehrane zapadnjačkog svijeta, potrebna je posebno stvorena kampanja i prvo je potrebno uzeti u obzir svijest o toj temi ukoliko se naiđe na prepreke.

UN zagovara promoviranje insekata ne samo kao izvora hrane: više od 100 000 $ je dano ovoj organizaciji kako bi se proučilo mogu li se južnoafričke mušice koristiti za pretvaranje krvi, izmeta i ostalog organskog otpada u hranu za životinje.

Izvješće zaključuje: „Povijest je pokazala da se prehrambene navike mogu brzo promijeniti, osobito u globaliziranom svijetu. Dobar primjer je brzo prihvaćanje jedenja sirove ribe u obliku sushija.“