SVIJET POD LUPOM

Angelina Jolie kao ambasadorica mastektomije

Autor: Iva Trapp Sikirić

Matrix World

Angelina Jolie je objavila da je odstranila obje dojke iako nije imala rak dojki. Nositelj je BRCA1 gena, i naivno je povjerovala da je genetski kod neka vrsta apsolutnog nacrta za ekspresiju bolesti, što definitivno nije točno. Ključni razlog odstranjivanja dojki bio je taj što su je doktori uvjerili da ima 87% šanse da dobije rak dojke. Odlučila se podvrgnuti seriji kirurških zahvata kroz period od tri mjeseca i sad je zadovoljna jer je rizik smanjen na 5%.

Sama ideja da se rak dojke zasigurno može dobiti na temelju rizika izraženog u postocima je čista laž. Svi mi nosimo kancerogene mikro tumore u svojim tijelima. No, karcinom je sistematski problem kad se pojavi, a ne lokalni, ograničen samo na grudi ili druge organe. Može biti dijagnosticiran unutar tkiva grudi, ali to ne znači da je to jedino mjesto na kojem raste. Ako postoje uvjeti za stvaranje malignog tkiva – loša prehrana, izlaganje kemikalijama, radijaciji i slično – rak će se stvoriti na raznim mjestima, a ne samo unutar tkiva grudi. Ukljanjanje organa koji bi jednog dana možda mogao biti jedna od brojnih lokacija stvaranja raka je potpuno iracionalna.

Ova bizarna logika bi se mogla primjeniti i na muškarce koji bi trebali odstraniti testise da spriječe potencijalni rak, no još nema poznatih primjera muškarca koji su uklonili testise da bi smanjili rizik od raka, a niti jedan muški onkolog ili kirurg ne zagovara primjenu ovakve prakse. Činjenica jest da ni jedan etički korektan doktor ne bi uklonio testise nekog muškarca koji nema niti naznake malignog tkiva. Kako je onda moguće i prihvatljivo uklanjanje zdravih dojki, i prikazivanje tog čina kao ispravnog? Jedno od osnovnih pravila medicine jest da se pacijent ne podvrgava potencijalnom riziku i troškovima operacije i anestezije da bi se odstranili organi koji ne pokazuju nikakve znakove bolesti.

imageproxy

Milijuni žena nose BRCA1 gen i nikada ne obole od raka dojke zato što žive zdravim načinom života zasnovanom na uravnoteženoj prehrani, vježbi, razumnom izlaganju suncu te izbjegavanju kancerogenih kemikalija. Dakle, ako vam liječnik kaže da imate šansu za oboljevanje od raka, to ne znači da nemate kontrolu i načine kako okrenuti situaciju u svoju korist. Jolie je definitivno imala boljih načina za prevenciju ekspresije BRCA1 gena – to može biti učinjeno kroz prehranu koja uključuje sirove citruse, resveratol  (crveno grožđe ili crno vino), sirovo lisnato povrće, omega 3 masne kiseline i još mnogo toga. Ove namirnice ujedno pomažu i u spriječavanju srčanih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i drugih kroničnih oboljenja. Također, indole-3-carbinol (I3C), prirodni kemijski spoj iz lisnatog povrća poput brokule i kupusa, pruža moćnu zaštitu u prevenciji ekspresije BRCA1 gena. Više možete saznati u nekim našim ostalim tekstovima ovdje, ovdje i ovdje.

Jolie je, poput mnogih drugih žena koje su zaluđene šarlatanstvom i nadrilječništvom, odlučila da najbolji način za prevenciju rizika oboljevanja od raka dojke ipak nisu zdrave životne navike, već kirurško odstranjivanje grudi. Nažalost, slogan mnogih žena današnjice u SAD-u glasi „Moje grudi me mogu ubiti“, i sve te žene su žrtve industrije karcinoma, koja straši žene putem propagande svim mogućim sredstvima. Činjenica koju treba zapamtiti jest da sve ovo nije istina – veće su šanse da će vas ubiti ova industrija nego vaše grudi. Glavni argument u korist kirurškom odstranjivanju je primjer nadrilječništva – ne postoji šansa. Taj rizik se jednostavno ukroti zdravim, odgovornim  načinom života. Samim zastrašivanjem sa potencijalnim rizicima, žene gube kontrolu nad vlastitom preventivnom brigom za zdravlje, što pogoduje industriji karcinoma jer njima nikako ne ide u korist da žene postanu osvještene, pa je najbolji način za održavanje straha opća panika, iz koje proizlazi logika odstranjivanja zdravih organa, kemoterapije i radioterapije kao jedinih opcija.

Breast-Cancer

Jedina gora stvar od toga što se Jolie podvrgla ovakvoj operaciji, jest njena odluka da se u ovoj situaciji postavi kao hrabra ambasadorica koja ženama želi pokazati kako je ovaj način ispravno rješenje i ohrabriti ih da postupe jednako. Namjerno sakaćenje vlastitog tijela bez opravdanog medicinskog  razloga ne bi trebalo slaviti kao ispravan način prevencije raka. Biti snažna, osviještena žena znači poduzeti sve da bi zaštitili svoje zdravlje i tijelo , a ne sakaćenje istog. Iako Angelina Jolie slovi kao svojevrstan simbol ženske snage, ovim se činom udaljila od ispravnog postupanja u vezi prevencije bolesti, ali i od njegovanja vlastitog tijela.

Mediji ovu priču objavljuju kao hvalevrijedan čin, a Jolie je postala oličenje hrabrosti, te se i sama nada da će druge žene imati korist od njezinog iskustva. Čak planira do 40. godine odstranti jajnike. Nikad ne podcjenjujte činjenjicu da je strah najkorisnjije oruđe kad govorimo o raku. Industrija karcinoma  zarađuje milijarde dolara zahvaljujući iracionalim strahovima koji šire pogrešno informirane žene. A priča o riziku je prevara – činjenica je da je Angelina Jolie imala više šanse umrijeti na operacijskom stolu nego od raka dojke – zdrav način života je odlična prevencija.