TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nove studije otkrile lijek za sijedu kosu i vitiligo

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Prije nekoliko je dana objavljeno da su europski istraživači otkrili lijek za sijedu i tanku kosu: primjenu spoja aktiviranog suncem nazvanog PC-KUS (modificirana pseudokatalaza). Međutim, istraživači možda i nisu otkrili nešto što je sasvim novo jer se sok luka već stoljećima koristi kao lijek za tanku i sijedu kosu.

No, prije svega, jedna mala lekcija: sijeda je kosa rezultat oksidativnog stresa koji uzrokuje gomilanje hidrogen peroksida u folikulu kose koja se, kao rezultat toga, vremenom sama izbjeljuje iznutra prema van.

Dakle, ono što su istraživači otkrili jest to da je sijeda kosa prvenstveno uzrokovana nakupljanjem vodikovog peroksida u korijenu folikula kose i da je to djelomično uzrokovano smanjenjem antioksidacijskog spoja katalaze. Kako bi očistio skalp i folikule, sok luka potiče proizvodnju katalaze koja sprečava sjedenje kose i promiče zadebljanje folikula.

hair1

Hoće li bojanje kose uskoro postati prošlost?

Ono što su istraživači novo otkrili jest da modificiran sastojak katalaze također pozitivno djeluje na liječenje vitiliga (kožna bolest koju obilježava gubitak pigmentacije). „Van svake je sumnje da iznenadni gubitak boje kose i kože može na osobe utjecati na mnoge načine. Dokumentirano je poboljšanje kvalitete kože i djelomično uspješna pigmentacija,“ izjavila je Karin U. Schallreuter sa Instituta za pigmentne poremećaje.

U narodnoj se medicini godinama koriste lijekovi protiv sijede kose, a koji su dali mješovite rezultate:

Orijentalni lijek fo-ti se već dugo vremena koristi za sijedu kosu. Njegov je drugi naziv shou wu, što se prevodi kao „Crnokosi gospodin He“. Prema legendi, gospodin He je bio osoba koja je povratila svoju seksualnu potenciju pijenjem fo-ti čaja. Proizvodnja tradicionalnog fo-ti korijena je u kineskoj medicini cijenjena i drži se u tajnosti, no osnovni proces uključuje liječenje korištenjem u juhi od crnog graha i vina. No, danas se fo-ti može pronaći i u obliku kapsula.

???????????????????????????????

Vitiligo, gubitak pigmentacije kože

Crna melasa je mnogim osobama pomogla da povrate boju kose, no potrebno je mnogo vremena kako bi se vidjeli rezultati (kao i kod ostalih lijekova). Tamna, viskozna melasa je ono što preostane nakon ekstrakcije šećera iz šećerne trske. Sadrži značajne količine vitamina B6 i minerala, uključujući kalcij, magnezij, željezo, mangan i jedna žlica osigurava do 20% preporučenih dnevnih vrijednosti. Također je i dobar izvor kalija.

Čaj od borovih iglica se također često koristi kao lijek protiv sijede kose.

Mnoge su osobe izvijestile da su im lišće i korijen moringe pomogli vratiti boju kose kao i da je to učinkovit način borbe protiv njezinog stanjivanja.

Kao što je to slučaj s cijelim tijelom, tako je i kod kose: za njezino zdravlje je potrebna i pravilna ishrana bogata silicijem, B-vitaminima, omega-3 masnim kiselinama, proteinima, kalcijem i željezom uz dodatak antioksidansa, minerala u tragovima i vitamina A.