SVIJET POD LUPOM

Američka vojska ne želi objaviti rezultate istraživanja o PTSP-u

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Šef vojnog zdravstvenog sustava Madigan, jedne od najvećih vojnih bolnica američke zapadne obale, je privremeno suspendiran zbog istrage o tome izbjegava li američka vojska borbenim vojnicima koji su se vratili s ratišta dijagnosticirati PTSP kako bi se uštedio državni novac.

Prošle su se jeseni saznali rezultati istrage, no njezini rezultati nisu još uvijek objavljeni. Vojska je odbila objaviti rezultate takozvane Istrage Madigan i svi pokušaji i zahtjevi za objavom rezultata su ignorirani iako su se pozivali na Zakon o slobodi informiranja. Vojni glasnogovornik Pentagona, George Wright, je izjavio da će se problemi vezani uz Istragu Madigan objaviti u zasebnom izvješću o ponašanju u zdravstvu.

To je zabrinjavajuće jer je ova istraga bila interna istraga o tome obrću li forenzički psihijatri s vojnog medicinskog centra Madigan dijagnoze PTSP-a kako bi se spasio novac savezne vlade. Ova je skupina psihijatara poništila više od 300 dijagnoza što bi moglo ukazivati na to da nije riječ samo o opreznom davanju drugog medicinskog mišljenja.

PTSD

Kolike su zapravo posljedice PTSD-ja u američkoj vojsci?

U memorandumu, kojeg je dobio Seattle Times, psihijatar s Madigana je o predavanju svojim kolegama rekao da se dijagnosticiranje PTSP-a razlikuje. „On (psihijatar) je izjavio da moramo biti dobri upravitelji novca poreznih obveznika i da moramo biti sigurni da ne obilježavamo vojnika dijagnosticiranjem PTSP-a,“ piše u memorandumu kojeg je Seattle Times objavio 6. veljače 2012.g. Vojni je pravobranitelj u studenom izvijestio da bi dijagnoza PTSP-a vojsku mogla ukupno koštati do 1,5 milijuna dolara tijekom života jednog vojnika.

Forenzički psihijatri su sudjelovali u probiru pacijenata na Madiganu, a Madigan je bila jedina bolnica koja je forenzičnu psihijatriju koristila na ovakav način, izjavila je vojska 4. veljače 2013. „Naknadni pregled 431 slučaja je do prošlog listopada doveo do 150 dijagnosticiranih PTSP-a,“ izvještava Ruiz korištenjem informacija dobivenih od senatora Pattya Murraya.

18. veljače 2013. dr Russel Hicks je suspendiran zbog onoga što on vjeruje da je bila odmazda zbog informacija koje je ponudio vojnim istražiteljima koji su prošle godine pregledavali dijagnoze PTSP-a u toj bolnici. Neki su slučajevi toliko snažni da je vojska odobrila invalidninu ili čak medicinsko umirovljenje i ponudila veću financijsku pomoć braniteljima koji ne mogu obavljati svoj posao.

Pritužbe na proces dijagnosticiranja PTSP-a su protkane kontroverzama, između ostalog, zbog tvrdnji da neki vojnici pokušavaju dobiti dodatni novac i da izbjegavaju povratak u bitku. Neki od branitelja tvrde da je riječ o suprotnom: veliki se broj vojnika bori sa stresom uzrokovanim borbom no odbacuje ih se kada zatraže pomoć i ponekad im se uskraćuju legitimne koristi kao rezultat vojnih rezanja troškova.