SVEMIR KROZ TELESKOP

Detaljna planetarna karta otkriva sve lokacije udara i eksplozija meteorita

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon eksplozije meteora u Rusiji i brojnih prolaza nebeskih tijela u neposrednoj blizini planeta, javnost se počela pitati, koliko nas često udaraju posjetitelji iz dubokog svemira i gdje se najčešće takve stvari događaju?

Sve češći udari

Matrix World je u brojnim tekstovima pisao o udarima i eksplozijama meteora, meteorita i asteroida o planet. Čak smo pisali i o tome kako je zbog „kamenih i ledenih“ posjetitelja iz svemira mutirala navodna uzročnica „Crne smrti“, Yersinia pestis, koja je desetkovala populaciju Europe i Azije i uzrokovala pad Rimskog carstva.

S obzirom na sve češće upade „prljavih gruda snijega“ i „kamenih gromada“ u unutrašnji dio solarnog sustava, i s obzirom na nevjerojatne i sve brojnije fotografije eksplozija i preleta istih nad našim glavama, kompanija Vizzuality and CartoDB je stvorila detaljnu kartu svijeta na kojoj su predstavljeni svi udari i eksplozije meteorita na planeti i to od 2300.g prije nove ere, pa sve do danas.

Karta s udarima meteorita  o Europu i Afriku.

Karta s udarima meteorita o Europu i Afriku.

Ova karta se konstantno nadopunjuje i, osim lokacije i datuma udara, navodi i težinu objekta i eksterne linkove s, obično, znanstvenim radovima i podacima koji se bave istim objektima.

Interesantni podaci

Uz pomoć najnovijih toplinskih senzora koji se nalaze diljem planete, ažuriraju se podaci i označavaju se najnovije lokacije čak i ako je riječ o mikrometeoritima koji su sagorjeli u planetarnoj atmosferi. Na takav način možemo dobiti pravu sliku o tome što se zaista događa.

Udari meteorita o SAD, tamno crvena boja označava najveći broj udara i eksplozija.

Udari meteorita o SAD, tamno crvena boja označava najveći broj udara i eksplozija.

Za sada je vođa ovog projekta, Javier de la Torre, upio kartografirati 34.513 individualna objekta, a većinu podataka je dobio od strane internacionalnog Meteocritical Societyja.

De la Torre je priznao kako mu je za početnu mapu trebalo samo trideset minuta no web stranici The Verge je rekao slijedeće:

„Smatram kako ljude interesiraju udari meteorita, naročito nakon događaja u Rusiji. Mislim da je interesantno saznati gdje najviše padaju. Očigledno ova karta nam neće pomoći u saznavanju gdje će novi objekti pasti, ali je odlično naučiti gdje su, povijesno gledano, pali najveći primjerci. Ako ova karta nagna ljude da nauče nešto novo o meteoritima, tada bi to bila fenomenalna stvar.“

Globalna karta s udarima meteorita, u nju su uneseni i povijesni podaci.

Globalna karta s udarima meteorita, u nju su uneseni i povijesni podaci.

Pogledate li na trenutačnu meteoritsku kartu, uočit ćete kako je najveći broj meteorita pao na SAD, sjeverne dijelove Meksika, središnji dio Anda, krajnji dio Arabije, Indiju i Pakistan, južnu Australiju, Japan, Kinu, kontinentalne dijelove Europe i sjevernu Afriku.

Električni dinamični svemir

Iako mi ne možemo sa sigurnošću reći zašto se to događa, smatramo kako tvorci teorije o „Električnom svemiru“, na čelu s prof. dr. Jamesom M. McCanneyem, astrofizičarima Danijelom P. Whitmireom i Johnom J. Mateseom i Wallaceom Thornhillom i Davidom Talbotom, imaju najviše relevantnih činjenica kojima se pokazuje kako Sunce nije jedini uzročnik privlačenja nebeskih tijela u unutrašnje dijelove solarnog sustava te da pražnjenje solarnog kondenzatora i česta poravnanja planeta unutar Jupiterove orbite uzrokuju snažne električne efekte koji uz određene elektromagnetske anomalije na planeti koji pak privlače udare određenih tijela o specifične dijelove planeta ili njihovi prolazi stvaraju različite poremećaje uključujući i tektonske anomalije i potrese.

Očigledno je kako su spomenuti znanstvenici tek počeli objašnjavati koliko je naše neposredno svemirsko okružje aktivno i promjenjivo, iako smo svi do sada bili kondicionirani da živimo u uvjerenju kako je svemir gotovo statičan i dosadan.

S pozornošću ćemo pratiti nove informacije de la Torreovoj karti, a naročito nas interesira što će nam donijeti ISON kometa stoljeća, koja će iznad sjevernog zemljinog pola projuriti početkom prosinca.

Refernece Matrix World:

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

KOMETA STOLJEĆA: Stiže nam ISON – C/2012 S1

Planet X i komete ubojice

Električni svemir i aktivne komete

Električni svemir: Komet Elenin – debata koja se nikada nije dogodila

Električni svemir: Komet Elenin – debata koja se nikada nije dogodila – drugi dio

Električni svemir: Što je bilo prvo?

Intervju s James M. McCanneyem

Komet Elenin, poravnanja u solarnom sustavu i posjetitelji iz dubokog svemira

Strane reference:

Meteorska karta svijeta

Heat map reveals every spot on Earth meteorites have hit

Every recorded meteorite strike on Earth since 2,300 BCE mapped

Every meteorite fall on earth mapped

Podaci o palim meteoritima