SVIJET POD LUPOM

Očekuje se da će klimatske promjene devastirati uobičajene biljke i životinje

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Skupina istraživača je u posljednjem izdanju znanstvenog časopisa Nature climate change objavila detalje o tome kako će klimatske promjene utjecati na globalnu biološku raznolikost do kraja ovog stoljeća.

Oni upozoravaju da će okolišne i vremenske promjene, koliko im je poznato, a do kojih će doći tijekom narednih godina, utjecati na više od polovice biljaka koje sada rastu na raznim dijelovima svijeta, a prema svemu sudeći, ugroženima će se naći i trećina životinjskih vrsta.

Istraživači svoje tvrdnje pojašnjavaju riječima da će biljne i životinjske vrste iskusiti dramatičan gubitak kao rezultat gubitka skoro 50% njihovog klimatskog raspona. „Naše istraživanje predviđa da će klimatske promjene u velikoj mjeri reducirati raznolikost najuobičajenih vrsta na raznim dijelovima svijeta. Ovaj gubitak bioraznolikosti će u globalnim razmjerima osiromašiti biosferu i ekosustav,“ objasnila je voditeljica studije, dr. Rachel Warren. „To će utjecati i na ljude jer su te vrste važne za stvari kao što su pročišćavanje voda i zraka, kontrola poplave, cirkuliranje hranjivih tvari i ekološki turizam.“

t1larg_biodiversity_montage_gi_fullset

Očekuje se da će posebno biti ugroženi gmazovi i vodozemci i da će sub-saharsko područje Afrike, Srednja Amerika, Amazonija i Australija izgubiti većinu biljnih i životinjskih vrsta, a slično se predviđa i za područja sjeverne Afrike, središnje Azije i jugoistočne Europe.

„Predviđanje odgovora nekih vrsta na klimatske promjene je veliki izazov u ekologiji,“ izjavili su istraživači s kalifornijskog sveučilišta San Diego i nekoliko drugih američkih institucija. Istraživanje provedeno na tom sveučilištu se fokusiralo na biljke jer bi njihova reakcija na promjene utjecala na prehrambeni lanac i ekosustav. Rezultati, objavljeni u časopisu Nature, se oslanjaju na dokaze iz studija životnih ciklusa biljaka i eksperimenata provedenih na četiri kontinenta i nad 1634 vrste.

Biljke i životinje su neophodne za očuvanje života na zemlji, one su dio prehrambenog lanca i nestanak samo malog dijela imao bi ogroman popratni učinak na sav život. Biljke su temelj tog lanca i koriste fotosintezu kako bi proizvele šećer iz ugljičnog dioksida i vode nakon čega izbacuju kisik potreban skoro svakom živom organizmu koji nastanjuje ovaj planet.