SVEMIR KROZ TELESKOP

Večeras nad našim glavama prolazi asteroid 1998 QE2

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Asteroid 1998 QE2 ima duljinu od 2,7 kilometara i u slučaju udara o Zemlju, prouzročio bi svjetsku kataklizmu, na našu sreću, ova gromada će od planete proći na udaljenosti od 5,8 milijuna kilometara.

Gužva nad našim glavama

Znanstvena zajednica u zadnjih nekoliko godina ima prilike pratiti sve više kometa, meteora i asteroida koji ulaze u unutrašnje dijelove solarnog sustava. Objekti koji prolaze u relativnoj blizini zemlje se nazivaju NEO ili Near Earth Objects, poput 99942 Aphopisa koji bi Zemlju mogao udariti 2029 godine, no zahvaljujući sve boljim kalkulacijama koje se svakodnevno provjeravaju, ta mogućnost je sada 1 naprama 45.000.

Iako su mnogi smatrali kako su brojni natpisi o prolazima kometa poput Elenina obična medijska patka s kojom se podiže tiraž dnevnom tisku i programima, nakon eksplozije meteorita nad Chelyabinskom u Rusiji, čak su se i skeptici počeli „češkati po glavi“ smatrajući kako se nešto zaista događa jer je broj nenadanih svemirskih putnika u našoj neposrednoj blizini sve viši i viši.

Asteroid 1998 QE2  večeras prolazi pored Zemlje.

Asteroid 1998 QE2 večeras prolazi pored Zemlje.

Astrofizičar Sir Martin Rees sa Sveučilišta u Cambridgeu je izračunao kako su udari asteroida samo jedan od rizika koji ljudskoj vrsti smanjuje 50% šanse za preživljavanje ovog stoljeća. Pa ipak, web stranica Daily Galaxy je objavila podatke kako su komete, potencijalno, puno veća opasnost od asteroida, i to zato što asteroidi obično putuju brzinom od 25-30 kilometara u sekundi dok komete obično lete 70 kilometara u sekundi.

Asteroid 1998 QE2 je izgledao ovako prije nekoliko dana, njegova tamna površina gotov ni ne reflektira sunčevu svjetlost.

Asteroid 1998 QE2 je izgledao ovako prije nekoliko dana, njegova tamna površina gotov ni ne reflektira sunčevu svjetlost.

Na takav način bi relativno malene komete, dijametra od 500 metara, u slučaju udara o Zemlju stvorile energiju eksplozija preko 2000 atomskih bombi, što je zapravo broj, svih ikada obavljenih atomskih testnih eksplozija, uključujući i one korištene u Japanu za vrijeme drugog svjetskog rata. Ista stranica smatra da bi objekt radijusa od dva kilometra izazvao svjetsku kataklizmu, nalik na onu u kojoj su izumrli dinosaurusi. Većina znanstvenika polemizira da bi takav scenarij uvelike bio uvjetovan; kutom i brzinom upada objekta u atmosferu, bi li se takav objekt raspao, i od kakvog bi bio sastava. Kako god bilo za najgori scenarij bi najvjerojatnije bio dovoljan i objekt duljine 1000 metara dok je 1998 QE2 veći za 2,7 puta od „najmanje opće opasnosti.“

Je li 1998 QE2 nekada bio kometa?

Iako nas 1998 QE2 nadlijeće 31.05 u 20:59 GMT (vrijeme po nultom meridijanu koji prolazi pored Londona), znanstvena zajednica je i te kako ostala zbunjena karakteristikama ovog asteroida jer je njegova površina prekrivena crnom gustom masom koja nalikuje na garež što je i najodvažnije astronome iz NASA-e ponukalo na pomisao da je isti bio kometa, čija je površina u prošlosti izgorjela u bliskom prolazu Suncu.

Bez obzira što će nas 1998 QE2 proći na udaljenosti 15 puta većoj od one između Mjeseca i Zemlje, u astronomskim terminima, ovo je prolaz koji i te kako uznemirava.

Zemlja će s asteroida 1998 QE2 izgledati otprilike ovako.

Zemlja će s asteroida 1998 QE2 izgledati otprilike ovako.

Kada je 18.08.1998. Institut za Tehnologiju u Massachusettsu objavio otkriće ovog asteroida, svi su pomislili kako je ova gromada originalno proizašla iz asteroidnog pojasa koji se nalazi između Marsa i Jupitera. Web stranica RT je otkrila kako će nas 1998 QE2 ponovo posjetiti 2119. godine, no nije otkriveno na kolikoj će tada udaljenosti proletjeti.

Isti izvor tvrdi kako će astronomi detaljno pratiti putanju prolaza 1998 QE2 kako bi točno izračunali njegovu brzinu i pravac, zahvaljujući tim informacijama ćemo u budućnosti dobiti točan datum kada ćemo se ponovno susresti s tamnim divom.

Budno praćenje

NASA tvrdi kako za sada prati 95% svih objekata koji imaju mogućnost ulaza u našu atmosferu, no i te kako se pitamo što je s onim objektima koje NASA nije u stanju vidjeti, kao što je slučaj bio s meteorom iz Chelyabinska koji je eksplodirao 15.02.2013., i pri tome ozlijedio preko tisuću ljudi.

Ako usporedimo asteroid QE2 s istoimenom kruzerom, tada Queen Elisabeth II u vlasništvu Cunarda, nekadašnjeg vlasnika Titanica, izgleda na patuljka devet puta manjeg od crne tamne svemirske gromade.

Ako usporedimo asteroid QE2 s istoimenom kruzerom, tada Queen Elisabeth II u vlasništvu Cunarda, nekadašnjeg vlasnika Titanica, nalikuje na patuljka devet puta manjeg od crne tamne svemirske gromade.

Povijesno gledano, ovo nije najveći događaj takve vrste, pored brojnih kronika iz doba pada Rima i srednjeg vijeka u kojima se opisuju nebeski objekti koji rigaju vatru i čije eksplozije donose „Crnu smrt“, slučaj eksplozije nebeskog tijela nad Tunguskom je bio 1000 jači od eksplozije bombe koja je eksplodirala nad Hiroshimom.

Za sada je poznato preko 10.000 asteroida koje NASA prati, i to s dijametrom od 50 metara i više.

Lance Benner, radarski astronom iz Goldstonea je za Digital Journal izjavio slijedeće:

„Asteroid 1998 QE2 će biti fenomenalna radarska meta za Goldstone i Arecibo astronomske radare, s kojima ćemo stvoriti fotografije visoke rezolucije koje bi nam mogle otkriti što se točno nalazi na površini ovog asteroida. Kad god asteroidi prolaze na toliko maloj udaljenosti od planete, nama se pruži prilika za detaljno izučavanje kako bi mogli razumjeti njihovu rotaciju, teksturu, sastav i naravno podrijetlo. Mi ćemo na ovom asteroidu koristiti najnovije tehnologije radarskog mjerenja s kojima ćemo popraviti kalkulacije njegove daljnje putanje.“

Web stranica News MSN je objavila kako pomisao o bliskom prolazu asteroida koji je devet puta veći od kruzera Queen Elisabeth II, nije nimalo prijatna, no također je navela da nas je asteroid DA14, gotovo očešao na daljini od 27.700 kilometara, što je jedna desetina udaljenosti Zemlje od Mjeseca.

Čini se da ovo nije i neće biti jedini bliski susret s nebeskim putnicima, te da će nad našim glavama biti sve više takvih prolaza.

Matrix World reference:

Ulazi li naša planeta u opasnu galaktičku zonu?

Porast ulaza meteorita u planetarnu atmosferu

Asteroid 4179 Toutatis će proletjeti pored Zemlje na udaljenosti od 0.046 AU

Stiže komet koji bi mogao sjajiti jače od Mjeseca

Otkriven novi sjajni asteroid – 2012 LZ1 koji prolazi blizu Zemlje

SVEMIR POD PRISMOTROM: Ima li potencijalno opasnih objekta u blizini Zemlje?

ĆORAVA ZNANOST I PRESTRAŠENE VOJNE GLAVEŠINE: Što li nam se sprema?

KOMETA STOLJEĆA: Stiže nam ISON – C/2012 S1

Ogromni asteroidi su u Zemlju udarali češće nego što se mislilo

Asteroidi su donijeli vodu na Zemlju

Reference:

A “Global-Extinction-Sized” Asteroid to Sail Past Earth This Week

Asteroid 9 times size of ocean liner approaches Earth

NASA: Asteroid 1998 QE2 will pass Earth on May 3

Dark, massive asteroid to fly by Earth on May 31

Asteroid flyby expected Friday