SVEMIR KROZ TELESKOP

Naša planeta prolazi kroz geo-magnetsku oluju s nepoznatim uzročnikom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

31.05.2013. je započela geo-magnetska oluja čiji se uzročnici uopće ne mogu naslutiti. Zbog do sada neviđenog slučaja, znanstvenici nagađaju što li se sve događa u našem neposrednom planetarnom okružju.

Što li se događa sa Zemljinim EM poljem?

Prije nepunih 24 sata Zemlju je pogodio interplanetarni udarni val koji je prouzročio geo-magnetsku oluju klase G1 (Kp 5).

NOAA izvještava kako uz G1 geo-magnetske oluje mogu nastati slabe fluktuacije u električnim mrežama što pak može uzrokovati nestanak struje, smetnje na satelitima te također može omesti migracije životinja. Uz ovakve događaje su uobičajene aurore na sub polarnim i polarnim područjima.

Pokazatelj jakosti i vidljivosti EM anomalija i polarnog svjetla na sjevernoj hemisferi.

Pokazatelj jakosti i vidljivosti EM anomalija i polarnog svjetla na sjevernoj hemisferi.

Uzročnik takvog stanja je nepoznat, neki znanstvenici smatraju kako je Sunce, možda, krivac zbog neuočenih koronarnih masovnih izbačaja solarne plazme, no SOHO i slični sateliti koji orbitiraju oko naše zvijezde nisu primijetili baš ništa.

Pokazatelj jakosti i vidljivosti EM anomalija i polarnog svjetla na južnoj hemisferi.

Pokazatelj jakosti i vidljivosti EM anomalija i polarnog svjetla na južnoj hemisferi.

Zbog udara „nepoznatog i neidentificiranog vala“ nastala su neobična polarna svjetla koja se na sjevernoj hemisferi mogu vidjeti čak do Kolorada, Marylanda, Iowe i Nebraske u SAD-u.

Nastavak priče

Web stranica TESIS je objavila kako smo od sinoć do danas smo imali priliku iskusiti geo-magnetsku oluju G2 nivoa (Kp 6). Po NOAA-inoj ljestvici, G2 su umjerene geo-magnetske oluje koje mogu prouzročiti pad voltaže u dalekovodima koji se nalaze u polarnim i sub-polarnim predjelima planete. Takvi događaji iziskuju korekcije u orijentaciji i funkciji satelita, a polarna svjetla se mogu vidjeti čak do New Yorka i Idahoa u SAD-u.

Na slici možete vidjeti jakost geo-magnetske oluje u zadnjih 24 sata.

Na slici možete vidjeti jakost geo-magnetske oluje u zadnjih 24 sata.

Na web stranici Spaceweather, stoji kako se i danas primjećuju poremećaji u EM omotaču Zemlje, te da večeras imamo čak 40% šanse za nove geo-magnetske oluje.

Zadnja SOHO snimka Sunca, pokazuje neobično mirnu površinu naše zvijezde.

Zadnja SOHO snimka Sunca, pokazuje nedostatak CME-sa koji su uobičajeni uzročnici za geo-magnetske oluje.

S obzirom da se radi o neobičnoj pojavi, nepoznata podrijetla, polarno svijetlo je imalo neuobičajeno ljubičastu boju, za razliku od standardne zelene žutkaste boje koja se inače može vidjeti u slučaju CME-a nastalih na Suncu.

Naslovna fotografija je snimljena u Minnesoti, napravio je Christopher Griffith iz Baxtera.

Naslovna fotografija, današnjeg EM poremećaja i polarnog svjetla, je snimljena u Minnesoti, napravio je Christopher Griffith iz Baxtera.

U isto vrijeme, većina planete je prekrivena gustim oblacima, a svjedoci smo hladnog i vlažnog vremena s brojnim pijavicama, jakim olujama i neobičnim snježnim padalinama koje začuđuju klimatologe.

Pitamo se koliko je teorija “Električnog svemira” zapravo važna za ovaj specifični slučaj i koliko je povećanje količina kometarne prašine u planetarnoj atmosferi povezano s misterioznim EM anomalijama?

Reference:

NOAA Space Weather Scales

TESIS

Alerts Issued in June 2013

SOHO – Space Wewather

Auroral Activity Extrapolated from NOAA POES

GEOMAGNETIC STORM: A G1-class (Kp=5)