U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Oralni seks može uzrokovati rak grla

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Glumac Michael Douglas je nedavno izjavio da je uzrok njegovog raka grla bio oralni seks. Do tada se pretpostavljalo da je pušenje cigareta bilo uzrok njegovoj bolesti, no glumac je izjavio da je pratio razvoj svojeg HPV-a (humanog papiloma virusa), spolno prenosivog virusa koji je najpoznatiji kao uzročnik raka grlića maternice, ali koji može uzrokovati i rak grla.

Istraživači vjeruju da se putem oralnog seksa može prenositi HPV što bi ubuduće moglo potaknuti ljude na češće korištenje prezervativa. Naravno, ovim se otkrićem i izjavom osobe iz javnog života promovira i cijepljenje protiv HPV-a, osobito kod muške populacije. Nakon što je lik Angeline Jolie iskorišten kako bi se promovirala mastektomija ( o čemu smo pisali ovdje ) i nakon što je njezin postupak u javnosti izazvao navalu podvrgavanja takvom zahvatu, sada se u promovira cijepljenje uz korištenje novog poznatog lica.

8f676606cf9c49db6c6edcc4a9d625ee_700x550

Kako je već spomenuto, HPV je najpoznatiji uzročnik raka grlića maternice i smatra ga se odgovornim u 70 % slučajeva. Djevojkama starosti 12 i 13 godina se preporuča cijepljenje iako se kao njegove nuspojave navode: crvenilo, modrice, svrbež, naticanje, bol, glavobolje, vrućica, mučnina, osip, otežano disanje, problemi s krvi, bolovi u zglobovima, vrtoglavica, gubitak svijesti, povraćanje, opća slabost, a moguća je i teška alergijska reakcija, točnije, anafilaktička reakcija. Kao i kod ostalih vrsta cjepiva, medicinska nas struka uvjerava da je i ovo sigurno i neophodno, no jesu li doista upoznati s potencijalnim dobrobitima i rizicima kako bi nam takvo nešto mogli preporučiti, a ako nisu, trebamo li griješiti jer želimo biti oprezni ili bismo se trebali uzdati u nadu?

To su teška pitanja jer je medicinsko znanje obično nepotpuno i nejasno. Posebno je na njih teško odgovoriti u odnosu na lijekove koji bi u budućnosti mogli spriječiti određenu bolest, osobito kada se ti „lijekovi“ daju inače zdravim osobama. Cjepiva, naročito ono protiv HPV-a, su dio takvih nedoumica.

Cjepivo protiv HPV-a je osmišljeno kako bi se spriječio rak grlića maternice koji trenutno diljem svijeta godišnje odnosi živote oko 250 000 žena. Ono djeluje tako da stvara imunitet na HPV, vodeći uzrok bolesti i najčešće spolno prenosive infekcije: oko 79 % ljudi ga u nekom trenutku života dobije. Imunološki sustav brzo rješava mnoge viruse, no kod nekih žena infekcija opstaje i može napredovati do prekanceroznih lezija i, na kraju, do raka grlića maternice.

hpv_vac_en

Prvo se cjepivo protiv HPV-a na tržištu pojavilo 2006. g, no unatoč tvrdnjama da će ono smanjiti broj smrtnih slučajeva za dvije trećine ili više, njegova ukupna učinkovitost ostaje nejasna i neće biti poznata još nekoliko desetljeća. Zbog čega je tome tako? Prvo, postoji više od 100 različitih tipova HPV-a od kojih barem njih 15 uzrokuje karcinom, a cjepivo može poslužiti kao zaštita protiv samo dva najuobičajenija soja, HPV-16 i HPV-18, iako može pružiti zaštitu i od nekih srodnih sojeva. No, preostale vrste još uvijek mogu uzrokovati rak.

Drugo, iako su klinička ispitivanja pokazala da cjepivo smanjuje pojavu prekanceroznih lezija, ne može se sa sigurnošću reći da to neće prijeći u smanjenje broja raka grlića maternice i smrtnosti tijekom narednih 20-40 godina. Uz to, postoje dodatne velike praznine u našem znanju: Koliko dugo cjepivo protiv HPV-a pruža zaštitu? Utječe li ono na prirodni imunitet protiv HPV-a i, ako da, uz kakve posljedice? Možemo li zaista biti sigurni da cjepivo štiti djevojke u predadolescenciji (ili dječake) kada su klinička istraživanja provedena samo nad ženama u dobi od 16 do 24 godine? Postavlja se i još jedno važno pitanje: kako cjepivo utječe na učestalost ginekoloških pregleda jer, iako ono štiti od nekoliko sojeva, pregledi i kontrole su i dalje potrebni, a mnoge se cijepljene žene osjećaju sigurnima i zbog toga rjeđe odlaze na probir. Rješavanje će ovih problema zahtijevati desetljeća promatranja velikog broja osoba.

Woman-in-doctors-surgery-001

Tu je još jedno ozbiljno pitanje, na koje će odgovor možda stići nešto ranije: kakav će učinak cjepivo imati na druge sojeve HPV-a koji uzrokuju karcinom? Priroda nikada ne ostavlja prazninu, pa ako se HPV-16 i HPV-18 učinkovito potisnu, drugi će sojevi zauzeti njihovo mjesto. Pitanje je, hoće li ti sojevi uzrokovati rak grlića maternice (ili neki drugi)? A rezultati kliničkih ispitivanja nisu ohrabrujući jer žene koje su primile cjepivo pokazuju povećan broj prekanceroznih lezija uzrokovanih drugim sojevima HPV-a. Trenutni rezultati nisu statistički značajni, no, ukoliko je trend stvaran, postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost. Uz mnoga neodgovorena pitanja, dobivaju se dobri razlozi za oprez i izbjegavanje cjepiva protiv HPV-a. Također, ne postoji niti jedna studija o tome može li ovo cjepivo biti učinkovito u sprečavanju raka grla.

Kao što je na početku spomenuto, istraživači s Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo u Baltimoreu su nedavno otkrili da se, osim spolnim putem, HPV može prenositi i oralnim seksom. Tijekom studije, sudionici su dali svoje uzorke krvi i sline te su pružili informacije o svojim seksualnim navikama, uključujući broj osoba s kojima su se upuštali u oralni seks.

xlarge_hpv

Nakon usporedbe ostalih faktora rizika, kao što su pušenje i pijenje alkohola, analiza je otkrila da će se osobe koje su već ranije bile zaražene HPV-om naći i do 32 puta ugroženije razvojem karcinoma u odnosu na one osobe koje nisu nikada bile zaražene ovim virusom. Uz to, one osobe koje su testirane na izrazito agresivne sojeve ovog virusa, HPV-16 i HPV-18, imaju 58 puta veću vjerojatnost razvoja raka grla.

Ova je studija također otkrila vezu između oralnog seksa i raka grla uzrokovanim HPV-om. Osobe koje su tijekom života imale jednog do pet partnera u oralnom seksu su imale otprilike dvostruko veći rizik od dobivanja raka grla u odnosu na one osobe koje se nisu bavile ovom aktivnošću dok su osobe koje su imale više od pet partnera u oralnom seksu ugroženije za više od 250 %. No, postoji još i snažnija veza između oralnog seksa i raka grla kojeg je očito uzrokovao HPV-16 jer se pokazalo da će vjerojatnost dobivanja raka grla kod tih osoba biti povećana za 750 %.

„Ova je studija važna jer sastavlja sve djeliće slagalice,“ izjavila je Maura Gillison sa Johns Hopkinsa. „Oralna će se HPV infekcija morati pridodati popisu uzročnika oralnog karcinoma.“