MISTERIJE

Kosa koja se pretvara u crne nokte

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Bivša kozmetičarka i studentica prava je zapanjila liječnike jednim od najbizarnijih slučajeva kojeg su vidjeli: iz njezinih folikula kose rastu nokti! Shanya Isom, 28, se konzultirala sa svim specijalistima kojih se mogla sjetiti, no još uvijek ne zna što ne valja s njom.

Prve je znakove počela primjećivati 2009.g kada je dobila napadaj astme nakon čega su je liječnici liječili steroidima. Nakon alergijske reakcije na lijek, na njenoj se nozi pojavila kvrga, a ten je postao tamniji. Liječnici su ju zatim pokušali liječiti na razne načine i za razne bolesti, no bezuspješno. Rečeno joj je da će se morati pomiriti sa stanjem u kojem se nalazi i živjeti s time ostatak života. „Testirali su me na sve moguće bolesti i svi su nalazi bili negativni,“ izjavila je Isom. Uz promjene na koži i kostima, i njezin je vid postao ugrožen.

U kolovozu 2011.g je zaprimljena u John Hopkins bolnicu u Baltimoreu gdje su liječnici utvrdili da njezine folikule proizvode i do 12 puta više stanica kože nego što je potrebno da bi se formirala kosa. To u stvari znači da njezine folikule kose proizvode nokte. Također, liječnici smatraju da njezina koža ne zaprima dovoljno kisika, a otkrivene su i niske razine vitamina A, B, C, D i K nakon čega je određena terapija lijekovima koja za sada djeluje.

92766_t607

Višegodišnje je liječenje ostavilo traga u na polju financija jer njezino osiguranje ne pokriva specijalistička liječenja, a pokriva samo pet od 25 lijekova koje treba koristiti. Iz tog je razloga, kao jedina osoba na svijetu koja boluje od takve bolesti, osnovala Zakladu S.A.I. kako bi prikupila novac za liječenje i pomogla još nekome tko bi se mogao razboljeti od ove bolesti.

Na svojem blogu „Molite za Shanyu“ je napisala: „Zbog ovoga sam u potpunosti ostala bez kose i moje je tijelo preplavljeno krastama, a izgubila sam oko  70 kg. Prije dvije godine sam bila zdrava i samostalna žena…imala sam velike snove i ciljeve koje sam slijedila sve dok se moje tijelo nije potpuno isključilo.“ Danas ona hoda oslanjajući se na štap dok joj majka svakog dana pomaže ustati iz kreveta.