SVIJET POD LUPOM

Akropola zaboravljenog kraljevstva

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Na velikom arheološkom nalazištu u Anatoliji se odvijaju brojna iskapanja koja će na kraju otkriti drevno i bogato, ali zaboravljeno, kraljevstvo poznato kao Tuwana (Tyana). Riječ je o drevnoj regiji Kapadokiji koja se nalazi u južnom dijelu središnje Turske. To je bio glavni grad neo-hetitskog kraljevstva tijekom 1. stoljeća pr.n.e.

O ovoj je vijesti 2012.g izvijestio Lorenzo d’Alfonso, talijanski arheolog koji vodi zajedničku misiju Sveučilišta u Paviji i NYU-a. „Ovo je područje dio zaboravljenog kraljevstva Tuwana,“ objasnio je detalje. „Do sada smo ga upoznavali kroz hijeroglife i iz nekoliko izvora iz asirskog carstva, ali nikada nije proučavan arheološki. Potpuno netaknuto mjesto je ostalo nedirnuto, a mi ga pokušavamo smjestiti u povijesni kontekst kako bismo shvatili kojoj je civilizaciji pripadao i koja je njegova uloga bila na ovom području.“

„Kinik Hoyuk,“ nastavio je „je jedno od velikih mjesta u smislu veličine u pre-klasičnoj Anatoliji, ukoliko izostavite glavni grad Hetita. Najkonzervativnije procjene kažu da obuhvaća 24 hektara, ali topografi pokazuju da bi mogao prekrivati područje veličine 81 ha.“

Kinik-Hoyuk_04

Tuwana je bila mala tampon država između frigijskog kraljevstva i asirskog carstva i to je razlog zbog kojeg je osobito bogata. Jedan od velikih predmeta našeg istraživanja uključuje kulturalno bogatstvo ovog kraljevstva,“ rekao je D’Alfonso referirajući se pritom uglavnom na razvoj abecede. Naglasio je da su na ovom području otkrivene dvije reljefne ploče iz željeznog doba koje, doduše, nisu baš dobro očuvane, ali mnogo govore o važnosti ovog mjesta.

Strategija ovog iskapanja je vođena geomagnetskim ispitivanjima provedenim 2010.g kojima su se otkrili osobito značajni ostaci zidina Akropole kao i zgrada u njezinom samom središtu. Prema D’Alfonsovim riječima, ti monumentalni zidovi, visine i do 6 metara, su izvanredno očuvani. Na njima je pronađena i izvorna žbuka koja će se restauracijom pokušati pojačati.

Od samog početka iskapanja, planiralo se da se ovo mjesto pretvori u  muzej na otvorenom jer je ovo mjesto koje je lako dostupno. Nalazi se samo 45 minuta udaljeno od ostalih turističkih atrakcija u Kapadokiji zbog čega lokalna vlada u potpunosti podupire ovu misiju.