SVEMIR KROZ TELESKOP

NASA je tri godine bila zbunjena bizarno oblikovanim asteroidom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Uz sve veći broj upada kometa, asteroida, meteora i meteorita u unutrašnji dio solarnog sustava, saznajemo i za slučaj čudnovato oblikovanog asteroida koji je pričinjavao zagonetku najpoznatijoj svemirskoj agenciji.

Putanja P2012 A2.

Putanja P2012 A2.

P/2010 A2 je asteroid kojeg je NASA snimila 2010. godine, njegov oblik nije nimalo upućivao na do sada poznate slične svemirske lutalice, a rep koji se iza njega širio je definitivno upućivao na nešto što je oznaka kometa.

NASA nije imala objašnjenje što se zapravo događa.

Ovaj asteroid je pored X izgleda s vremenom dobio rep koji se širio prostorom triput većim od lunarne udaljenosti, po zadnjoj procjeni ODI-ja (One Degree Imagera) dužina repa mu je narasla na preko milijun kilometara (prosječna udaljenost Zemlje od Mjeseca je 384467 kilometara).

 P2010 A2 u trenutku raspada, do sada se smatralo kako je u pitanju kometa, a ne asteroid koji je pretrpio koliziju s drugim svemirskim lutalicom.

P2010 A2 u trenutku raspada, do sada se smatralo kako je u pitanju kometa, a ne asteroid koji je pretrpio koliziju s drugim svemirskim lutalicom.

Jayadev Rajagopal, znanstvenik iz Nacionalnog Optičkog Astronomskog Opservatorija u Tucsonu u Arizoni je prije deset dana otkrio sljedeće Space.comu:

„Zaista je rijetkost vidjeti asteroide s repom, za sada se zna samo za desetak takvih objekata, inicijalno se smatralo kako je P/2010 A2 kometa no nakon što smo dobili snimke Hubblea, shvatili smo da je ovaj objekt kružio oko Sunca u asteroidnom pojasu koji se nalazi između Jupitera i Marsa.“

Raspad  P2010 A2, kako ga je snimio Hubble.

Raspad P2010 A2, kako ga je snimio Hubble.

No snimke ovog asteroida nisu pomagale NASA-i da shvati zašto A2 ima X oblik, koji do sada nisu mogli uočiti niti na jednom svemirskom lutalici.

Hubble je ponovno pomogao u razotkrivanju misterije jer je postalo očigledno da je A2 pretrpio udar manjeg asteroida, najvjerojatnije duljine 3-5 metara, što je bilo sasvim dovoljno da se A2, koji ima duljinu od 120 metara, slomi u komade koji su tvorili tako neobičan oblik.

Iako je A2 imao duljinu tek 120 metara, s vremenom je njegov rep krhotina narastao na preko tri lunarne duljine.

Iako je A2 imao duljinu tek 120 metara, s vremenom je njegov rep krhotina narastao na preko tri lunarne duljine.

Znanstvenici su izračunali da je taj kozmički sudar imao jakost atomske bombe, te da je manji asteroid nakon udara o A2 u potpunosti vaporiziran, stvarajući neobični rep.

Znanstvenici su izračunali kako ćemo mi za nekih milijun godina proći kroz rep pun krhotina A2 što bi tada trebalo stvoriti jako vidljivu meteorsku kišu na Zemlji, naime krhotine su veličine jednog centimetra što je više nego li dovoljno za „vatromet.“

Ljubitelj Star Treka su A2 usporedili s klingonskim "Bird of Prey."

Ljubitelj Star Treka su A2 usporedili s klingonskim “Bird of Prey.”

Discovery News je otkrio kako se kolizija najvjerojatnije dogodila početkom 2009., godine, a već sredinom 2010., čudnovati oblik, kojeg su mnoge internetske „šaljivđije“ uspoređivali s klingonskim ratnim brodom, je nepovratno nestao, ostavljajući samo trag krhotina.

Reference:

Strange Asteroid’s Long Tail Revealed

NASA Demystifies ‘Bizarre X-Shaped Intruder’