PONERIZACIJA DRUŠTVA

Nakon zataškavanja silovanja i ubojstva iračke djevojčice – američki vojnici osuđeni, no što je s ostalim zločinima?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Iako se o navodnom oslobađanju Iraka od strane SAD-a pisalo i govorilo na „sva zvona“ jako malo se zna za zločine koje su počinili američki vojnici, naročito kada su u pitanju silovanja iračkih žena. Uz brojne primjere koji lede krv u žilama, najviše nas je potresao slučaj ubijanja obitelji Qassim i grupnog silovanja 14-to godišnje djevojčice Hamze al Janabi. Ova tekst je svojevrsni „In Memoriam“ svim žrtvama američkih „oslobodilačkih“ ratova.

Zaboravljena povijest zaboravljenog rata

Svim pretplatnicima naše državne dalekovidnice je dobro poznato kako su se godinama prenosile vijesti obilate propagandom koje su napad na Irak i Bushev „rat protiv terorizma“ opisivale kao dobro organiziranu vojnu akciju. Za svaku „saveznički“ žrtvu se pronalazio trenutak po medijima dok su na deseci tisuća iračkih žrtava ostale anonimne.

Uz obilate i dehumanizirajuće prikaze navodnih samoubilačkih napada na iračke civile, za koje počinjemo sumnjati da su zapravo služile za produženje vojne okupacije Iraka od strane „saveznika“ te da su potkrepljivale paradigmu o stalnom ratu protiv terorista i naravno omogućavale nesmetano pljačkanje nafte Iraka, uopće se nije govorilo niti pisalo što su zapravo činili američki vojnici niti se smjelo pomisliti kako „najbolje vojne snage“ mogu počiniti nečovječne zločine.

U laži su kratke noge – amerikanci pokazuju svoje pravo lice

No nakon godina i godina bjesomučne propagande istina je počela izlaziti na vidjelo, „slavni američki vojnici“ su konačno počeli pokazivati svoje pravo lice, a fotografije i slike njihovih nedjela su preplavile medije.

Ako se sjetimo početka 2012., LiveLeak je objavio fotografije i video na kojima američki vojnici uriniraju po mrtvim Afganistancima za koje se smatra da su pripadali Talibanima, nju možete vidjeti kao naslovnu sliku.

Lynndie Engalnd drži na uzici onesviještenog iračkog zatvorenika.

Lynndie England drži na uzici onesviještenog iračkog zatvorenika.

Ubrzo se rasplamsala rasprava u javnosti jer se sada više nije moglo preći preko rijetkih fotografija iz zatvora u Abu Ghraibu niti se više moglo govoriti kako je u pitanju insceniranje slika, a ne prikaz pravog mučenja, kako se prvotno pokušalo objasniti devijantno i psihopatsko ponašanje američkih „osloboditelja.“

Pogledamo li malo bolje u prošlost koja se na sve načine pokušava zaboraviti i čiji se značaj pokušava umanjiti, sjetit ćemo se fotografije ženskog GI-ja Lynndie Englad koja je na uzici držala onesvješćenog iračkog zatvorenika u mučionici Abu Ghariba.

Sramotno mučenje zatvorenika u Iraku od strane američkih vojnika.

Sramotno mučenje zatvorenika u Iraku od strane američkih vojnika.

No svakako najveći pokazatelj patokracije – vladavine psihopatije unutar američke oslobodilačke vojske je fotografija iračkog zatvorenika koji je prisiljen stajati na kutiji dok je priključen na otvorene električne kablove, ova slika je vjerojatno najviše doprinijela rušenju mita o humanoj američkoj vojsci koja divljačkom Iraku donosi slobodu i demokraciju.

Najgore su prošle žene

U jeku divljanja američkih i savezničkih vojnika, po oslobođenim zemljama, najgore su prošle žene.

Sigurno se pitate zašto mi o tome malo ili nimalo znamo?

Odgovor je jednostavan, osim srama žrtava, njihovih ubojstava nakon silovanja i zataškavanja unutar američke vojske, gotovo svaka vijest o takvim nedjelima je ostajala samo „žamor“ ili „namjerno plasirana laž koja pokušava uništiti imidž američke vojske“ kako su prvotno govorili najmoćniji novinari CNN-a, Fox Newsa i sličnih neokonzervativnih medija koji su stajali uz bok Bushevoj politici.

Nesretna Hamza snimljena kao šestogodišnjakinja.

Nesretna Hamza snimljena kao šestogodišnjakinja.

No 2009., godine događa se svojevrsni presedan koji je u potpunosti razbio u komadiće iluziju o humanosti istih osloboditelja, Asian Tribune, web stranica koju izdaje Institut za Azijska Istraživanja je objavio detalje o silovanju četrnaestogodišnje Abeer Qassim Hamza al-Janabi, ovaj tragičan i sraman događaj se dogodio u malenom gradiću Yusufiyah, koji se nalazi zapadno od iračkog regionalnog središta – grada Al-Mahmudiyah.

Autorici ovog teksta je bilo iznimno teško provjeravati podatke o samom činu silovanja, planiranja napada na kuću Qassimovih, ubojstva roditelja i mlađe sestre kako bi se Abeer mogla „mirno silovati“ i uništavanje dokaza o silovanju i ubojstvima s paležom.

Ovo gnjusno nedjelo su počinili pripadnici 502 Pješačke Regimente, poimenice: Paul E. Cortez, James P. Baker, Jesse V. Spielman, Brian L. Howard i Steven D. Green koji je danima prije istog čina planirao silovanje i način na koji će se uništiti dokazi.

Steven Dale Green sociopat koji je smislio ubojstvo i silovanje.

Steven Dale Green sociopat koji je smislio ubojstvo i silovanje.

Nakon političke, diplomatske i jurističke trakavice, pravda je sporo dospjela do silovatelja i ubojica, sam Green je s prvom prilikom izjavio, nakon što je izbjegao smrtnu kaznu s doživotnom zatvorskom kaznom bez prava na pomilovanje:

„Nisam smatrao Iračane ljudima.“

Greenovo ponašanje je bilo upravo takvo prema nesretnoj djevojčici, nakon što su je silovali Greenovi „suborci“ sam Green je još jednom silovao i ispalio joj je metak u glavu.

James P. Baker koji je posebno uživao u silovanju maloljetnice (ako je vjerovati fotografijama)  je plakao za vrijeme donošenja presude od 90 godina zatvora iako je pušio cigaru i cerekao se za vrijeme sudske stanke dok su ga proganjali reporteri. Njegova izjava također puno govori o karakternom poremećaju:

„Bio sam bijesan i užasan prema Iračanima.“

Paul E. Cortez je dobio kaznu od 100 godina zatvora, iako je učestvovao u ubojstvima, silovanju i uništavanju dokaza, on je za vrijeme donošenja presude plakao kao malo dijete, tvrdeći kako nije znao zašto je učestvovao u nečemu takvome, vrhunac svega je bila njegova isprika.

Jesse V. Spielman, još jedan sociopat,.

Jesse V. Spielman, još jedan sociopat,.

Jesse V. Spielman je dobio 110 godina zatvorske kazne, jer je pored ubojstva i silovanja, te uništavanja dokaza, učestvovao u u planiranju istih nedjela. Njegov dodatni zločin je silovanje mrtvih tijela obitelji Qassim s oružjem i mutilacija njihovih tijela. Spielman nije pokazao ni trunke krivice niti žali za učinjenim.

Bryan L. Howard je dobio zatvorsku kaznu od 27 mjeseci, on je jedini od ove grupe koji nije počinio sam čin silovanja i ubojstava no nije prijavio ostatak i pomogao je u prikrivanju dokaza i dao je lažnu izjavu, naime Greenova grupa je tvrdila kako je obitelj Qassim ubijena od strane islamskih terorista.

Od cijele obitelji Qassim al Janabi su preživjela jedino dva brata koja su na taj dan bili u školi, Muhammad  i Ahmad su sada pod okriljem obitelji njihova strica no amerikanci nisu platili ni jedan jedini dolar kako bi ovim siročićima nadoknadili barem maleni djelić duševne i fizičke boli ili kako bi im pomogli u školovanju i osiguravanju boljeg i sigurnijeg života.

Svi vojnici koji su učestvovali u ovom gnjusnom činu su se pokušali dobiti manje kazne tvrdeći kako im je „na ratištu bilo teško jer je svakog dana neko od njihovih pogibao ili bio ranjen“, njihovi odvjetnici su čak pokušali srušiti prvostupanjske sudske kazne s navodima kako „su mediji apriori osudili ove vojnike bez obzira na strahote koje su podnijeli,“ ti isti odvjetnici su nekako zaboravljali koje su strahote počinili njihovi branjenici.

Matrix World je volonterska stranica koju uređuju čitatelji s njihovim prijedlozima za istraživanja i prijevode uradaka koji nisu objavljeni na našim jezicima. Mi ćemo se pridružiti Asia Tribuneu u objavi detalja silovanja Abeer Qassim Hamza al-Janabi jer nemamo tabua, s nama ne upravljaju sponzori, urednici koji se brinu o političkim i diplomatskim natuknicama, smatramo da je nemoguće pobjeći od istine i kako zločinci, pa bili oni i američki vojnici, moraju platiti za svoja nedjela.

Sigurni smo da ovakvih slučajeva ima još, i nećemo se libiti za potragom i objavom podataka o sociopatima iz naše svakodnevnice.

Mi se jedino ovako možemo boriti protiv patokracije.

Ne ponovilo se.

Reference:

Mahmudiyah killings

‘Disgusting’ video is ‘recruitment tool for the Taliban’: Outrage across the world after footage emerges showing U.S. troops ‘urinating on dead Afghan bodies’

Abu Ghraib torture and prisoner abuse

Reports surface of rape and torture in Iraq

Steven Green Spared Death Penalty For Iraqi Rape, Murders