SVEMIR KROZ TELESKOP

Snimljeno Sunce s ogromnom rupom u svojoj koroni

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

NASA-in Solar Dynamics Observatory (SDO) je 18.06.2013. snimio ogromnu rupu u solarnoj koroni, koja se prostire gotovo po cijelom gornjem lijevom kvadrantu Sunca. Zbog takvih se anomalija ubrzavaju solarni vjetrovi koji donose nabijene čestice do Zemlje.

Kako nastaju rupe u solarnoj koroni?

Rupe u solarnoj koroni nastaju kada se otvori magnetsko polje Sunca, takva anomalija uzrokuje brzi gubitak solarne materije, što pak stvara „rupe“ s hladnijom i manje gustom atmosferom Sunca. Rupe u solarnoj koroni stvaraju brze solarne vjetrove, koji imaju brzinu od otprilike 400-500 milja na sekundu, to je duplo brže od uobičajenog kretanja solarnih vjetrova.

Snimka SDO-a iz lipnja ove godine, na slici vidite ogromnu rupu u solarnoj koroni - označena tamno plavom bojom.

Snimka SDO-a od sredine lipnja ove godine, na slici vidite ogromnu rupu u solarnoj koroni – označena tamno plavom bojom.

Rupa u solarnoj koroni koja je nastala početkom lipnja 2013. je duljine od 400 tisuća milja, što je otprilike širina 50 Zemlja poredanih jedne do druge.

NASA je prvi put snimila rupe u solarnoj koroni, početkom 70-tih godina XX vijeka, znanstvenicima je poznato kako veličina i broj ovakvih anomalija zavisi od solarnog ciklusa, koji dostiže maksimum svakih 11 godina a završava veliki ciklus svakih 22 godine. Kad god se Sunce približava točki u svom ciklusu to jest „solarnom maksimumu“ – koji se ovaj put očekuje krajem 2013., ili početkom 2014. rupe u solarnoj koroni se sve više približavaju sunčevim polovima.

Trenutačna situacija

Na gornjoj fotografiji koju je snimio SDO možete vidjeti površinu tamne plave boje, u tom dijelu nedostaje EM polja Sunca što stvara takve hladnije dijelove unutar solarne atmosfere, tamno plava boja koju vidite reprezentira duljinu svjetlosti od 171 Angstroma, crvena je 211 Angstroma, a smeđa je 193 Angstroma.

Interesantna fotografija Sunca od 20.06.2013.

Interesantna fotografija Sunca od 20.06.2013.

Fotografija snimljena 20.06.2013., pokazuje duljinu svjetlosti od 211 Angstorma, što mi percipiramo kao ljubičaste tonove, ova slika vjerno prikazuje puno više temperature oko Sunca, točnije oko dva milijuna Kelvina, što je ljubičasta boja svjetlija to je temperatura veća. Tamni gotovo crni predio označava rupu u solarnoj koroni i puno hladniji dio. NASA tvrdi da tamni predio emitira jako malo radijacije.

Još jedna interesantna fotografija SDO-a.

Još jedna interesantna fotografija SDO-a.

Istog dana je SDO napravio fotografiju s valnim duljinama od 304 Angstorma, s kojima se baš ne vidi jako dobro rupa u solarnoj koroni jer u stvari snima dijelove gornje kromosfere i nižu tranzicijsku regiju. Temperature snimljene na ovom prikazu su oko 50 tisuća Kelvina.

Reference:

Massive Coronal Hole on the Sun

NASA Solar Dynamics Observatory (Little SDO)