PONERIZACIJA DRUŠTVA

86% silovanja unutar vojnih snaga SAD-a se u potpunosti zataška

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Početkom lipnja javnost SAD-a je s pozornošću pratila raspravu u senatskog odbora za vojna pitanja s kojom se želi prisiliti vojsku na zaštitu žrtava silovanja, te spriječiti nove slučajeve s rigoroznim zakonima. Unatoč poraznoj činjenici da oficiri sprječavaju prijavu i procesuiranje većine vojnih silovatelja, vojni vrh SAD-a ne želi prihvatiti novi zakon.

Brojevi od kojih se ledi krv u žilama

Na stranicama Socijalne Skrbi SAD-a je nedavno izašao tekst koji s pravom smatramo iznimno važnim pokazateljem što li se događa unutar „najmoćnije i najnaprednije“ vojske svijeta.

Pentagon je u periodu od početka 2012., do kraja 2012., zabilježio 6% više seksualnih napada unutar svojih redova, pa ipak iako se radilo o silovanjima, ova centralna vojna ustanova SAD je podatke svrstala unutar razblažene kategorije „neželjenih seksualnih kontakata.“ Uspoređujući brojeve na terenu, unutar vojske SAD je 2010., bilo 19.300 silovanja, a samo dvije godine kasnije, ta brojka je porasla na 26.000.

Ako te podatke usporedimo s onima koji su izašli u britanskom The Guardianu, vidjet ćemo da je situacija zapravo puno gora, naime, ovaj ugledni dnevnik je zabilježio kako vojni zapovjedni lanac zataška 86% slučajeva silovanja tako što stopira žrtve silovanja u podizanju optužbe i sudskom procesuiranju istog, dok samo 14% dospije do suda.

Svaka treća žena u vojsci SAD-a je silovana.

Svaka treća žena u vojsci SAD-a je silovana.

Pentagon je također otkrio kako su u 53% slučajeva žrtve silovanja muškarci, te da su počinitelji uglavnom muškarci. Vojska SAD-a je sačinjena od 15% žena, no to u stvari daje još porazniju sliku stanja na terenu, s obzirom da su od ukupnog broja silovanja 47% žrtava žene. Huff Post je objavio podatak kako je svaka treća američka vojnikinja silovana, da dobro ste pročitali, ako je takav podatak barem približno točan tada se uopće ne treba čuditi zašto se pod svaku cijenu želi izbjeći izglašavanje zakona koji bi silovanjima stao na kraj

2010., je u javnost izašao podatak kako je 68.379 veterana američke vojske imalo traume zbog seksualnog zlostavljanja od strane vojnih kolega za vrijeme služenja unutar armije SAD-a.

Kako je sve počelo?

Vjerovali ili ne, tema silovanja unutar američke vojske je bila stanoviti tabu, pokriven famoznom krilaticom: “Don’t ask, don’t tell” (DADT), koja je bila najpoznatija u okvirima služenja pripadnika LGBTQI zajednice unutar rečene vojne sile. No to pravilo je za iste prestalo važiti 20.09.2011., kada je zabranjena diskriminacija istih unutar vojnih snaga SAD-a.

Dokumentarac koji definitivno treba pogledati.

Dokumentarac koji definitivno treba pogledati.

Sa silovanjima vojnika SAD-a koje su počinili pripadnici vojnih snaga, a posebno oficiri je trebalo još godinu dana kako bi se klupko srama počelo odmotavati velikom brzinom, naime, 2012., godine Kirby Dick stvara dokumentarac pod nazivom „The Invisible War“ koji po prvi put priča o ovoj teškoj temi.

Sam film je prikazan na Sundance Film Festivalu gdje je dobio nagradu publike za najbolji dokumentarac, a ušao je čak i u nominaciju za Oskara.

Tužna stvarnost

Poznat je podatak kako se u SAD-u svake dvije minute počini po jedno silovanje, pa ipak civilne žrtve silovanja u SAD-u su relativno dobro zaštićene zakonom i profesionalnom pomoći, dok vojnici unutar armije SAD-a ne mogu uraditi isto, tražeći pravdu pred sudom, već se moraju obratiti svome nadređenome ili nadređenoj koji su često prijatelji silovatelja ili silovateljice ili su pak sami silovatelji, što žrtvu automatski stopira u bilo kakvom „traženju pravde.“

Svake dvije minute se dogodi silovanje na tlu SAD-a,, zašto bi u vojsci bilo drugačije?

Svake dvije minute se dogodi silovanje na tlu SAD-a,, zašto bi u vojsci bilo drugačije?

Najgore je od svega što često žrtve vojnog silovanja postaju i žrtve aparata, jer im se ugroze karijere i smatra ih se osobama koje namjerno uništavaju reputaciju američke vojske.

Stoga uopće ne čudi kako vojni vrh SAD-a na sve načine želi prikazati silovanja unutar vojske kao izolirane slučajeve koji nemaju veze sa disciplinom i visokim etičkim i moralnim vrijednostima same vojske SAD-a.

Koliko je ovo dvolično i psihopatsko stajalište najbolje možemo vidjeti iz primjera Iraka u kojemu su stradale brojne iračke žene koje su silovali američki vojnici, a čiji su gnjusni činovi zataškani ili su se zataškavali. O tome smo više pisali ovdje.

No pogledamo li malo dalje u povijest shvatit ćemo da američka vojska ima još „nedjela na duši,“ u nedavnom tekstu koji je objavio Mail Online, detaljno se izvijestilo o američkim vojnicima koji su silovali francuskinje za vrijeme oslobađanja iste zemlje od nacista.

Ako se malo prisjetimo povijesnih knjiga, i radova o silovanjima sovjetske vojske koja su počinjena na tlu Njemačke za vrijeme pada trećeg Reicha je otkriveno bezbroj detalja, no s druge strane o GI-jima koji siluju Francuskinje se šutjelo, a brojka od 14.000 silovanih žena je ostala dobro skrivena, bez obzira što je 29 američkih vojnika dobilo kaznu vješanja zbog počinjenog silovanja na tlu Zapadne Europe između 1942 – 1945.

Potresna knjiga o silovanju Francuskinja koje su počinili američki vojnici za vrijeme drugog svjetskog rata.

Potresna knjiga o silovanju Francuskinja koje su počinili američki vojnici za vrijeme drugog svjetskog rata.

O ovim tragičnim događajima je na široko pisala prof. dr. Mary Louise Roberts sa Sveučilišta Wisconsin, u knjizi pod nazivom : „What Soldiers Do – Sex and the American GI in World War II France.“

Dr. Katherine Scheirman pukovnica u zračnim snagama SAD-a u mirovini, s više od 20 godina aktivne službe u inozemstvu je u nekoliko rečenica objasnila što se zapravo događa na terenu:

„Seksualni napad u jedinici se smatra sramotnim činom, tako da zapovjednici imaju jaku želju da ne unište svoju karijeru s iznošenjem istine o nečemu takvome.“

Senatorica SAD-a Barbara Boxer je nedavno zaključila slijedeće:

„To zapravo znači da na tisuće silovatelja slobodno šeta naokolo – opasni i bez ikakvih limita – u našoj današnjoj vojsci.“

Boxer je jedna od idejnih začetnika najnovijeg prijedloga zakona s kojim bi navodna vojna krilatica: „Nulta tolerancija prema seksualnim zločinima“ zapravo postala regulirana rigoroznim zakonima koji bi silovatelje konačno dovele pred lice pravde i jednom za uvijek ih protjerale iz američke vojske, dok bi žrtve silovanja po prvi put dobile svu moguću profesionalnu njegu i potporu.

Ministarstvo Obrane SAD-a je iznijelo podatak kako su žrtve silovanja uglavnom vojnici i vojnikinje bez čina ili s nižim činom, te da se većina zapravo boji odmazde od počinitelja koji su uglavnom njihovi nadređeni.

Vojni vrh s predstavnikom Martinom Dempseyem se otvoreno protivi usvajanju novog zakona koji će otvoreno procesuirati silovatelje u američkoj vojsci.

Vojni vrh s predstavnikom Martinom Dempseyem se otvoreno protivi usvajanju novog zakona koji će otvoreno procesuirati silovatelje u američkoj vojsci.

Pa ipak kongresna rasprava o istoj temi i senatsko istraživanje i ispitivanje najvećih dužnosnika američke vojske su pokazale kako vojska ima jako malo sluha prema nečemu što okreće želudac.

Naime vojni vrh je brojčano nadjačao žrtve silovanja u odnosu 18 naprema dva, i na taj način su otvoreno pokušali spriječiti donošenje novog prijedloga zakona o silovanju unutar vojnih snaga.

Sramotno je što su zagovornici tvrdolinijaške struje prozvali ovaj prijedlog zakona „ratom protiv muškaraca“ smatrajući kako „pljuska po dupetu“ nema veze sa silovanjem, većina sponzoriranih američkih medija je u glas objavila kako „je ovo politička kampanja koja seksualnim napadima u vojsci želi kriminalizirati mušku seksualnost.“

Očigledno je da patokracija na sve načine želi zaštiti psihopate u svojim redovima, te da neki zaista ne znaju da „ne“ zaista znači „ne“ a da pojave od pljuske po dupetu pa do prisile na seks u stvari znače silovanje u pravom smislu te riječi.

Na slici vidite prisutnost američke vojske diljem planete. Tamno plava označava prisustvo više od 1000 vojnika, svijetlo plava je manje od 1000, oker označava korištenje vojnih baza.

Na slici vidite prisutnost američke vojske diljem planete. Tamno plava označava prisustvo više od 1000 vojnika, svijetlo plava je manje od 1000, oker označava korištenje vojnih baza.

Mi se otvoreno pitamo ako je takvo stanje unutar američke vojske kako li se zapravo ponašaju određeni elementi unutar ove ratne mašinerije u preko 150 zemalja širom svijeta u kojima djeluje američka vojska?