SVEMIR KROZ TELESKOP

Obitelj ostala neozlijeđena nakon što je zasuta kišom kamenih fragmenata meteorita

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Sarah Marston-Jones se igrala u vrtu sa svojom djecom, dječacima Harryjem i Benjaminom, kada se na njih sručila kamena meteoritska kiša. Je li ovo tek prethodnica sve češćih „kamenih padalina“ koje ćemo iskusiti u bliskoj budućnosti?

Bez obzira na sve veći prolaz ogromnih svemirskih posjetitelja u unutrašnji dio solarnog sustava, na sve češće informacije o meteoritskim kišama, eksplozijama u atmosferi – koje se često zamjenjuju s navodnim probijanjem zvučnog zida od strane nenadanih zrakoplova, ne možemo, a da se ne zapitamo, ulazi li zaista naša planeta u opasnu galaktičku zonu?

Slučaj eksplozije asteroida – meteora (znanstvenici još uvijek raspravljaju o čemu je riječ), nad Chelybinskom u ožujku 2013, je okarakteriziran kao izolirani slučaj koji „ne znači da će se nešto tako ponoviti u skoroj budućnosti,“ no pogledamo li malo malo bolje, shvatit ćemo kako takvi i slučajevi nikako nisu izolirani niti su usamljeni.

Je li mlada majka imala "ludu sreću"?

Je li mlada majka imala “ludu sreću”?

26.06.2013., majka sa dvoje djece je imala „ludu“ sreću jer su izbjegli kamenovanje meteora koji se rasprsnuo nad njihovom kućom u Shrewsburyju.

Sarah – učiteljica u obližnjoj školi – je prije pada fragmenata meteorita, čula potmuli zvuk koji nalikovao prasku, a nakon toga su se fragmenti raspuknute svemirske stijene obrušili na njihov vrt uz zvuk koji nalikuje letu projektila.

Nakon što je djecu sklonila s trampolina i uvela ih u kuću, fragmenti meteorita su zasuli prostor oko mjesta na kojem su se igrali netom prije toga.

Sarah je primijetila kako je kamenje bilo ekstremno zagrijano, većina fragmenata bila crvene usijane boje, a oko njihove kuće se širio miris paljevine.

Sarah i njeni dječaci pokazuju fragmente meteorita koji se sručio na njihov vrt.

Sarah i njeni dječaci pokazuju fragmente meteorita koji se sručio na njihov vrt.

Yahoo News tvrdi kako su je eksperti savjetovali da ispita fragmente s magnetom, jer većina asteroida sadrži namagnetizirano željezo, učiteljica je bila začuđena kada je primjetila kako se njeni fragmenti lijepe za magnet.

Sarah je za istu web stranicu izjavila slijedeće:

„Ne znam je li ovo bila nekakva meteoritska kiša ili je u pitanju raspad jednog jedinog tijela koje se raspalo nakon udara o tko, no ja sam čula prasak iznad krošnji drveća, također sam čula kako komadići pljušte po okućnici. Nakon toga se mogao osjetiti intenzivan miris paljevine, taj miris je nalikovao onome od gnjilog povrća. Pogledala sam pod moju vrtnu stolicu i ugledala sam fragment stijene duljine od nekih četiri centimetra. Smatram da je to bilo iznimno opasno po moju djecu, jer su se ona igrala samo nekoliko centimetara dalje.“

Fragmenti meteorita koje je skupila Sarah.

Fragmenti meteorita koje je skupila Sarah.

Povodom istog događaja dr. Caroline Smith, kurator prirodoslovnog muzeja u Londonu, je izjavila slijedeće za Daily Telegraph:

„Nisam sigurna je li se radio o fragmentima asteroida, da bi dobili potvrdu o čemu se radi trebamo napraviti temeljnu analizu.“

S obzirom da meteori jure kroz atmosferu s brzinom od 48.280 kilometara na sat, često se zagrijavaju na temperaturu od 1.648 stupnjeva Celzijeve ljestvice, smatramo kako je Sarah i njena obitelj i te kako imala sreće.

Nadamo se da će tako ostati i u budućnosti.