SVIJET POD LUPOM

Elektroničke kontaktne leće s ugrađenim ekranima uskoro na tržištu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljubitelji serijala Star Trek se zasigurno sjećaju Geordija La Forgea koji je mogao vidjeti uz pomoć visoko sofisticiranih leća u kojima su se nalazili različiti senzori i emiteri. Iako je ova tehnologija još uvijek nedostižna, znanstvenici iz Južne Koreje su otkrili kako njihove grafenske leće omogućavaju stvaranje novih tehnologija o kojima smo do sada mogli samo sanjati.

Elektorničke kontakt leće Geordiya La Forgea iz Star Treka postaju stvarnost?

Elektorničke kontakt leće Geordija La Forgea iz Star Treka postaju stvarnost?

Znanstveni tim s Instituta za tehnologiju i znanost iz Ulasana – UNIST (Ulsan National Institute of Science & Tehnology) – su na nedavnoj tiskovnoj konferenciji demonstrirali najnoviju generaciju elektroničkih kontakt leća u kojima je ugrađen fleksibilni ekran.

Kombinacija grafena i srebrenih nano-žica omogućava stvaranje tankih elastičnih elektroda, s ovakvim izumom otvara se potpuno novo poglavlje u elektroničkoj industriji, a primjena ovakve tehnologije je virtualno neograničena.

Najnovija tehnologija na vrhu prsta, ove kontakt leće u sebi imaju ugrađena dva LED ekrana.

Najnovija tehnologija na vrhu prsta, ove kontakt leće u sebi imaju ugrađena dva LED ekrana.

Do sada su se prozirne elektrode koristile najviše u ekranima osjetljivima na dodir, flat TV-ima, solarnim panelima i lampama, no njihov glavni sastojak, indij oksid (ITO) je iznimno krhak i lomljiv. Zahvaljujući kombinaciji grafena, srebrenih žica i ITO-a, korejanci su stvorili elastične i lagane elektroničke kontakt leće s ekranom od samo jednog piksela s kojim su opremili laboratorijskog kunića.

Kunić je pet sati nosio elektroničke kontakt leće s ekranom od jednog pikslea, bez ikakvih problema.

Kunić je pet sati nosio elektroničke kontakt leće s ekranom od jednog pikslea, bez ikakvih problema.

S obzirom da je oko kunića slične konfiguracije i osjetljivosti s ljudskim okom, korejanci su smatrali kako će na takav način najbolje otkriti hoće li najnovija tehnologija pristajati ljudima. S obzirom da je pokus prošao bez ikakvih problema, tim profesora Jang-Ung Parka je na putu za stvaranje patenta koji će omogućavati ljudima nevjerojatne virtualne sposobnosti, uključujući pregled interneta, viđenje okoline u spektru nevidljivom običnom ljudskom oku, ili će pak omogućavati većinu funkcija koje je na tržište trebao donijeti Google Glass, o kojemu smo pisali ovdje. Naravno ovakav izum bi omogućio i brojne medicinske aplikacije, a hibridni materijal elastičnih elektroda bi mogao omogućiti stvaranje nove generacije tehnoloških sprava koje su do sada bile krute i nepokretne.

Oko kunića s prozirnim elektroničkim lećama, u donjem lijevom kutu zjenice, možete vidjeti maleni LED ekran.

Oko kunića s prozirnim elektroničkim lećama, u donjem lijevom kutu zjenice, možete vidjeti maleni LED ekran.

Prof. Park je za web stranicu Future Leap rekao slijedeće:

„Mi vjerujemo kako hibridizacija između dvodimenzionalnih i jednodimenzionalnih nano-materijala donosi obećavajuću strategiju prema stvaranju fleksibilne elektronike koju mogu „nositi“ ljudi, no ovakva tehnologija omogućava i stvaranje kombiniranih uređaja uz pomoć implantiranja senzora u fleksibilne elektroničke leće, s njima bi napravili značajni tehnološki skok u skoroj budućnosti.“

Park također smatra kako bi ovakve kontakt leće mogle izoštravati vid ili ga pojačavati do neslućenih granica, te bi mogle koristiti vlastiti solarni izvor napajanja koji uopće ne bi bio vidljiv našem oku, niti bi mu ometao vid.

Io9 tvrdi da će ovaj izum stvoriti neku vrstu dizajnerske tehnološke evolucije koja bi eventualno mogla izroditi fleksibilne ekrane, solarne panele i potpuno nove vrste elektroničkih uređaja koje u sebi imaju autonomno napajanje, ekrane i senzore različitih vrsta.

Ova vrsta transparentnih elektroda ostaje stabilna bez obzira na snažne mehaničke deformacije, poput rastezanja, savijanja ili rolanja.

Hibridne strukture dvodimenzionalnog grafena i jednodimenzionalnih nano-žica, će zasigurno biti tema naših budućih tekstova, jer smatramo kako će uskoro biti jako puno uređaja koji koriste ovakvu tehnologiju.

Reference:

Hoćemo li s novom Googleovom tehnologijom izgubiti svu privatnost?

Motorola predstavila čipirane tablete za autorizaciju s kojima će nas stalno pratiti

High-Performance, Transparent, and Stretchable Electrodes Using Graphene–Metal Nanowire Hybrid Structures

Contact Lens Video Display Electronics Now Transparent

ELECTRONIC CONTACT LENS BUILT FROM GRAPHENE AND NANOWIRES

LED fitted soft eye contact lense

Rabbit Wears Contact Lenses With Light-Emitting Diode: New Class of Transparent, Stretchable Electrodes

This contact lens could eventually make Google Glass obsolete