TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Projekt „Anđeli čuvari“

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Posjetitelji laboratorija na Federalnom institutu za tehnologiju u Lausanni (EPFL) obično iz njega izlaze očarani. Svjedoče prezentaciji u kojoj se, primjerice, zgnječe jedna ili dvije maline između dvaju staklenih slojeva od kojih je jedan obojan bijelom bojom i poprijeko osjenčan olovkom. Nakon toga se spoje dvije elektrode nakon čega ovaj uređaj, ako se izloži dnevnoj svjetlosti, proizvodi struju dovoljnu za rad jednog malog električnog motora.

20 je godina tim iz laboratorija Michaela Graetzela radio na jeftinim solarnim ćelijama inspiriranih eksperimentima sličnim ovome. Iz tog su se razloga uključili u projekt Anđeli čuvari jer će jedan od finalista postati jedan od dva vodeća europska projekta vrijedna milijardu eura tijekom narednih deset godina.

Plan projekta, čiji je puni naziv „Anđeli čuvari za pametniji život“ (GA – Guardian angels), se sastoji od 7 projekata „nulte energije“, 3 sistemska projekta i 4 poprečnih projekata. Razvijena je i suradnja s drugim inicijativama, kao što su ENIAC, EPOSS i drugi europski projekti, kako se navodi na njihovoj internetskoj stranici. No, o čemu je točno riječ? Anđeli čuvari se bavi izazovima „koji su od iznimne važnosti za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš, a koji će se morati rješavati tijekom narednih 10 – 15 godina.“ Ovim se projektom planiraju razviti nove tehnologije za energetski učinkovite, pametne i elektroničke „osobne partnere“ koji će ljudima pomagati od najranijeg djetinjstva do starosti. Ovi bi uređaji trebali biti privatni i sigurni sustavi koji su senzibilniji od ljudskih mogućnosti, računanja i komunikacije.

Riječ je o kvazi-nevidljivim, malenim, nosivim i neinvazivnim uređajima dizajniranima kako bi točno i robusno pratili fizičke i fiziološke parametre kod ljudi. Fizički GA sustavi integriraju više senzora (EKG, akcelerometar, žiroskop…) koji sigurno komuniciraju jedni s drugima i s postojećim pristupnicima (kao što je mobitel) kako bi služili kao pametni dijelovi buduće vizije interneta. Oni omogućuju analizu trenutnih bioloških signala kako bi omogućili povratne informacije korisniku uz istovremeno očuvanje privatnosti. Podaci bi također trebali, prema potrebi, biti dostupni i medicinskom djelatniku, odnosno liječniku.

GA_Sport_Mountain

Zbog čega se smatra da bi nam takvi uređaji bili potrebni i korisni? Razlog tome je taj što naš okoliš utječe na naše zdravlje i život i to izravno kroz zrak kojeg udišemo, vodu koju pijemo, hranu koju jedemo i zgrade u kojima živimo i radimo. Čovjek svojim osjetilima sam ne može detektirati i analizirati mnoge važne čimbenike jer ne posjeduje biološka osjetila kojima bi detektirao  eventualne zagađivače, a ova bi tehnologija poslužila kao svojevrsno „šesto čulo“. Okolišni GA bi se nalazili na granici između ljudi i okoliša i djelovali kao asistenti koji nas vode i štite kroz pružanje relevantnih i stvarnih informacija.

Uz navedeno, stvaraju se i pametni autonomni sustavi za emocije koji bi trebali osjetiti tjelesne reakcije na nečije emocije ili stanje uma u korelaciji s okruženjem i kontekstom kako bi se pružile objektivne i holističke informacije za poboljšanje usluga pruženih ljudima. Ovo će se postići putem minijaturnog, personaliziranog sustava koji, bez napajanja, prati tjelesna emocionalna i kognitivna stanja.

Za Anđele čuvare se očekuje da će biti neprimjetni, inteligentni i samodostatni uređaji koji će ljudima pomagati u svakodnevnom životu. Ovi bi uređaji trebali prvenstveno pomoći maloj djeci ili starijim osobama u kompliciranim životnim situacijama kao i hendikepiranim osobama da zadrže svoju neovisnost.

GA_Man_2

Etički aspekti ovih aplikacija će se, kako je planirano,  ocjenjivati od samog početka i to kroz interakciju među istraživačima, stručnjaka za etiku i krajnjeg korisnika dok će privatnost i sigurnost dobiti najviši prioritet. Projektom se planira razvijanje tehnologije koja se svakodnevno pojavljuje u našim životima. Primjerice, umetnuti u tkaninu na našoj odjeći ili jednostavno u narukvicu oni bi nam trebali omogućavati praćenje našeg zdravstvenog stanja i sprečavanje nezgoda kako bismo mi u miru nastavili živjeti svoje živote. Anđeli čuvari planiraju svakome  ovu tehnologiju učiniti pristupačnom.

„Ovaj projekt razmišlja mnogo unaprijed; ambiciozan je kao što je bio i let na Mjesec prije 50 godina,“ izjavio je Christofer Hierold, profesor mikro i nano sustava s ETH-a iz Züricha koji, zajedno s inicijatorom projekta, profesorom Adrianom Ionescuom, koordinira Anđelima čuvarima. „Anđeli čuvari nije samo još jedna, ekstremnija minijaturizacija na polju ICT-a; njegov je primarni cilj razvijanje potpuno nove tehnologije koja može proći uz što je manje snage moguće.“  Ovaj projekt zahtjeva veliki tehnološki napredak na svim razinama: u potrošnji energije po računskoj operaciji ili funkcioniranju senzora, u tehnologiji za komunikaciju i softveru kojem je cilj korištenje što manje energije, ali koji će jamčiti pouzdanost, sigurnost podataka i privatnosti. Štoviše, tehnološke inovacije su nužne kako bi se energija dobila iz okoline i uspješno se pohranila.

Tijekom godina smo bili svjedoci mnogim novinama u odnosu na tehnologiju koja nam je u mnogome promijenila živote. Čipovi, računala i uređaji za pohranu podataka postaju sve manji, brži i jeftiniji. Tehnologija je danas rastegnuta do krajnjih granica, osobito jer je nemoguće više smanjiti energetske potrebe informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Trenutna tehnologija baterija također sputava napredak u ovom području. Uostalom, što je korištenje iPada sa svim njegovim funkcijama kada se baterija isprazni nakon 10 sati i kada ju se puni korištenjem skupe struje? Čini se da je došlo vrijeme za promjene na području ICT-a, prikupljanju i obradi podataka te pohrani energije.