KNJIŠKI MOLJAC

Tamna strana oslobađanja Francuske u Drugom svjetskom ratu

Autor: Vedran Kohut

Matrix World

Američki vojnici koji su sudjelovali u operacijama oslobađanja Europe od nacističke okupacije, često su prikazivani kao heroji i počasni građani. Međutim, u novoj knjizi, američka povjesničarka Mary Louise Roberts s Univerziteta u Wisconsinu otkriva tamnu stranu ponašanja američkih vojnika tijekom oslobađanja Francuske u Drugom svjetskom ratu. 

Ona ne osporava njihovu važnu ulogu i njihove žrtve tijekom oslobađanja Europe od nacističke vlasti, ali ukazuje na  manje poznate činjenice o svemu što se zbivalo tada. Danas, kad smo svjedoci kako se silovanje i represija nad ženama i civilima sustavno koristi kao oružje rata bitno je znati i istinu o prijašnjim ratovima po pitanju takvih zločina.

Početna zahvalnost naroda Francuske se uskoro pretvorila u prijave brojnih silovanja koji su počinili američki "osloboditelji."

Početna zahvalnost naroda Francuske se uskoro pretvorila u prijave brojnih silovanja koji su počinili američki “osloboditelji.”

Početna zahvalnost i oduševljenje diljem Francuske zbog oslobađanja od njemačke okupacije pretvorila se s vremenom u razočarenje i ljutnju zbog pljačke, silovanja i prostituiranja američkih vojnika po gradovima Francuske. Također Francuzi su smatrali da za pojedina sustavna bombardiranja njihovih gradova, saveznici nisu imali dovoljno opravdanja jer su u tim operacijama više stradavali francuski civili nego njemački vojnici.  Procijenjeno je da je 20.000 civila stradalo u borbi za Normandiju, a samo u gradu  Le Havre, stradalo je 3.000 civila

Le havre je osim gotovo potpunog uništenja, bio poprište najvećih ljudskih drama u povijesti drugog svjetskog rata.

Le Havre je grad u kojemu su ratna razaranja bila najveća.

Istražujući francuske arhive, američke vojne izvještaje, vojnu propagandu i druge izvore iz tog vremena, autorica knjige došla je do zaključka kako američka vojna propaganda u to vrijeme nije predstavljala rat svojim vojnicima kao borbu za slobodu, već kao seksualnu avanturu.

S iskrcavanjem na plažu Omaha, pravi tsunami muške požude preplavio je Francusku, piše povjesničarka Mary Louise Roberts u svojoj knjizi What Soldiers Do: Sex and the American GI in World War II France (Šta vojnici rade: Seks i američki vojnici u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj).

Iako je poznato da vojnici siluju žene u mnogim ratovima, američki veterani Drugog svjetskog rata uglavnom su prikazivani kao časni vojnici. Povijesna istraživanja posvetila su vrlo malo pažnje ovoj tamnoj strani oslobođenja Europe i dugo je to bila tabu tema u Francuskoj i SAD-u.

Francuska je sjajan bordel fantazirao je magazin Life tada, naseljena s 40 miliona hedonista koji vole jesti, piti i ljubiti se. Službeno glasilo američke vojske preporučao je svojim vojnicima da nauče fraze na francuskom jeziku koje nisu imale veze s ratnim operacijama, kao npr.  Jesu li tvoji roditelji kod kuće? ili Imaš predivne oči.

Jedan američki izvještaj procijenio da će oko 80 posto samaca i 50 posto oženjenih muškaraca imati imati spolni odnos tijekom boravka u Europi. Ali američka vojska nije previše brinula o toj činjenici.

Američki vojnici su na tlu Francuske dočekani s oduševljenjem i zahvalnošću, no to se uskoro promijenilo, na žalost činjenice su dobro bile skrivene preko 60 godina.

Američki vojnici su na tlu Francuske dočekani s oduševljenjem i zahvalnošću, no to se uskoro promijenilo, na žalost činjenice su dobro bile skrivene preko 60 godina.

Ono što je više brinulo američke vojne vlasti bile su spolne bolesti koje su se jako brzo raširile nakon dolaska američkih trupa u Francusku, a te su se činjenice su skrivale od američke javnosti.

Također im je bila bitna reputacija njihovih vojnika u vlastitoj zemlji te nisu pristajali na zahtjeve lokalnih vlasti da otvore službene javne kuće na periferiji gradova te da se ponašanje američkih vojnika stavi pod veću kontrolu.

Oslodođenje Francuske prikazivano je američkoj publici kao ljubavna afera između američkih vojnika i zahvalnih francuskih žena.  Poznate fotografije iz tog doba na kojima francuske žene daju poljupce američkim vojnicima u znak zahvalnosti prikrivale su mračniju istinu o odnosu vojnika prema ženama Francuske.

S druge strane, nakon poraza od Nijemaca, mnogi su Francuzi gledali na nepotisnute američke aktivnosti u njihovoj vlastitoj zemlji kao još jedno poniženje.

Američki vojnici bili su opsjednuti francuskim ženama te su poslije pobjeda seks s njima smatrali nagradom. Prostitucija je bila izrazito raširena, a kako nije bilo organiziranih javnih kuća, korištene su ulice, napuštene zgrade, parkovi i groblja.

Prostitucija, pljačke i silovanja su bili stalan izvor svađe između američkih vojnih činovnika i lokalnih vlasti.

Jedni od najdramatičnijih izvještaja dolaze iz lučkog grada Le Havre, koji je bio preplavljen vojnicima koji su čekali na povratak kući u ljeto 1945-te. Kroz taj je grad je prošlo preko milijun vojnika koji su se vraćali traumatizirani i iscrpljeni s bojišta u Francuskoj i Njemačkoj.

Gradonačelnik je bio zasut pismima ljutitih stanovnika koji su se žalili na pijanstva, pljačku, prometne nesreće i seksualne napade.  Ovo je režim terora, nametnut od strane razbojnika u uniformama napisao je jedan stanovnik u pismu gradonačelniku u listopadu 1945. Zbog svih tih problema i nedjela počinjenih od strane američkih vojnika, razumljivo je kako su se neki Francuzi pitali jesu li uopće oslobođeni. Američke trupe su se ponašale kao osvajači i bez imalo respekta prema lokalnim ljudima.

Ovakve i slične slike su ušle u povijesne udžbenike, dok se o silovanjima šutalo.

Ovakve i slične slike su ušle u povijesne udžbenike, dok se o silovanjima šutalo.

Procjenjuje se da su američki vojnici u razdoblju od 1942. do 1945-te  u Zapadnoj Europi  silovali oko 14.000 žena. No, statistika ne otkriva punu sliku, jer bez sumnje, velik broj žena nije prijavio silovanje budući da su željele izbjeći stigmu koje je silovanje nosilo sa sobom. Neke prostitutke su čak bile i ubijene od strane američkih vojnika.

Američke vojne vlasti nisu baš puno učinile na sprječavanju silovanja. Iako su dijelili edukativne letke o silovanju, nisu ništa učinili da bi spriječili želju vojnika da seksualno napastuju one koje su navodno oslobađali od opresije. Ipak, htjeli su pokazati da barem nešto čine da pravda bude zadovoljena te su pokrenuli vojne sudove u kojima su vojnici često osuđeni na osnovu manjkavih dokaza. Kako je rasizam tada bio izražen u američkom društvu pa tako i u vojsci, većina osuđenih vojnika bili su crnci koji su većinom bili pripadnici pozadinskih pomoćnih jedinica, te je vojsci bilo u interesu prikazati silovanje kao problem među tim jedinicama.

Od 152 vojnika osuđena za silovanje, od kojih je 29 obješeno, 139 ih je bilo crnaca.

What Soldiers Do - knjiga koja u potpunosti razotkriva silovanja američkih vojnika na području tek oslobođene Francuske.

What Soldiers Do – knjiga koja u potpunosti razotkriva silovanja američkih vojnika na području tek oslobođene Francuske.

U svojoj analizi, povjesničarka Roberts ne štedi ni Francuze kad je u pitanju rasizam te piše kako su često neosnovane optužbe crnačkih vojnika pokazale njihovu potrebu da se krivica svali na rasno “drugačije”. (Ovdje nema više vojnika, samo nekoliko crnaca koji teroriziraju susjedstvo, komentirao je jedan civil u travnju 1945.)

Knjiga je izazvala veliki interes kod izdavača u Francuskoj, gdje se želja za istraživanjem tamnih strana oslobođenja miješa sa strahom kako se čine nezahvalnima.

U SAD-u ova knjiga izlazi u trenutku kad je aktualna afera o seksualnom iskorištavanju unutar njihove vojske nakon nedavnog izvještaja Pentagona u kojem je procijenjeno da je oko 26.000 pripadnika vojske bilo seksualno napastvovano u 2012. godini.

To nije prva knjiga koja se bavi problemom silovanja žena od strane savezničkih vojnika u Drugom Svjetskom ratu. Poslije rata na prostoru bivše Jugoslavije, silovanje je prepoznato kao ratni zločin na UN sudovima te su povjesničari počeli istraživati masovna silovanja počinjena od strane pripadnika Crvene armije na Istočnom frontu. Djela koja su se bavila problemom seksualnih napada američkih vojnika, ostala su kontroverzna i zato je ova nova knjiga dobar podsjetnik američkoj javnosti da niti njihova “Zlatna generacija” nije bila imuna na zločine protiv žena.

Matrix World reference:

Nakon zataškavanja silovanja i ubojstva iračke djevojčice – američki vojnici osuđeni, no što je s ostalim zločinima?

86% silovanja unutar vojnih snaga SAD-a se u potpunosti zataška

Reference:

Wiki – Drugi svjetski rat

The GIs who raped France: We know about the mass rape of German women by Stalin’s soldiers. Now a new book reveals American troops committed thousands of rapes on French women they were ‘liberating’

‘Bandits in Uniform’: The Dark Side of GIs in Liberated France

Sex Overseas: ‘What Soldiers Do’ Complicates WWII History

The Dark Side of Liberation