PONERIZACIJA DRUŠTVA

Još jedna katastrofa u Meksičkom zaljevu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Sinoć se oko 23 sata zapalila platforma za crpljenje zemnog plina iz Meksičkog zaljeva pod nazivom Hercules 265. Iako se još uvijek saniraju posljedice užasne eksplozije i izlijevanja sirove nafte iz bušotine Deep Horizon, čini se da bi se povijest mogla ponoviti s još jednom ekološkom katastrofom.

Glasnogovornica državnog ured za zaštitu okoliša SAD-a Eileen Angelico je priopćila kako je požar izbio zbog još uvijek neutvrđenih razloga. Skytruth izvješćuje kako za sada u more Meksičkog zaljeva ističe oko sedam barela hidrauličnog ulja na sat, te da je s platforme uspješno evakuirano 44 radnika.

Čini se da ponovno imamo scenarij koji smo imali priliku vidjeti s nesrećom na Deep Horizonu, naime web stranica Before It’s News je navela kako ponestaje sigurnih opcija za gašenje požara, jer je sama platforma u potpunosti nesigurna za rad specijalista koji bi trebali zatvoriti protok zemnog plina.

Platforma Hercules 265 za vrijeme požara.

Platforma Hercules 265 za vrijeme požara.

Isti izvor navodi opasnost od taljenja nosača platforme i njena prevrtanja i potapljanja, na taj način, bi se, uz jako puno sreće, moglo dogoditi zatvaranje bušotine, ako se to ne dogodi, slijedi isti scenarij kao i kod već spomenutog Deep Horizona. Naime moguće je napraviti dodatni bušotinu uz postojeću strukturu, kako bi se stvorio sigurnosni ventil, sličnu stvar je napravio i Chevron 2010., nakon katastrofe na njihovoj bušotini na pomorskom dobru Nigerije, a tako je napravljeno, s mjesecima pokušaja bušenja, na Montanara platformi u Australiji 2009. godine.

U svakom slučaju, sama platforma Hercules 265 je osuđena na propast.

Na slici možete vidjeti lokaciju platforme Hercules 265, s lijeve strane, i Deep Horizona, s desne strane.

Na slici možete vidjeti lokaciju platforme Hercules 265, s lijeve strane, i Deep Horizona, s desne strane.

MODIS sateliti koji prate stanje u Meksičkom zaljevu, jučer nisu snimili nikakve anomalije, jer su napravljene oko ranih poslijepodnevnih sati, davno prije početka same nesreće.

Hercules 265 pripada kompaniji Hercules Offshore Inc, koja se nalazi u sastavu Walter Oil Gas korporacije .

Skytruth napominje kako dozvola za crpljenje zemnog plina za Hercules 265 izdata u lipnju 2013., tvrdi da je riječ o stanovitoj „bypas“ bušotini, iako nadležna služba nije objasnila što je Hercules 265 trebao premostiti i zašto. Inače se bypas dozvole izdaju kao zadnje utočište kako bi se spriječile upravo ovakve katastrofe na već postojećim bušotinama.

Ovaj izvor se spravom pita, zar nije bio operabilan sigurnosni ventil koji bušotinu zatvara u slučaju eksplozija i požara? Također se pitaju ako je takvo osiguranje bilo isključeno, zašto je tako nešto učinjeno? Naime postoje stroge odrednice i strandardi za naftne bušotine i bušotine za crpljenje zemnog plina, ali kako što možemo vidjeti na brojnim katastrofama koje se događaju u zadnjih nekoliko godina, sigurnosna tehnologija ne djeluje ili nije implementirana.

Reuters je prije nekoliko sati izvijestio kako se platforma već dijelom urušila u more, za sada su na licu mjesta dva specijalizirana broda za gašenje, dok je na putu treći koji bi trebao osigurati potpuno gašenje požara.

Za sada je poznato da cijene zemnog plina u SAD-u neće rasti jer Hercules ima velike zalihe istoga, no s druge strane CapitalOne Southcoast investicijska banka iz New Orleansa je potvrdila da se da primijetiti određena nervoza na dijelu burze specijalizirane za bušotine zemnog plina i energetike.

Sama platforma se nalazi 80 kilometara južno od obale Louisiane. Kompanija Hercules ima ukupno 35 platformi u Meksičkom zaljevu dok je njih 18 aktivno.

Matrix World reference:

Pohlepa, nafta, plin i ekološke bombe!

Šokantna istina o nafti

Biogoriva izazivaju veća onečišćenja od klasičnih goriva

Užasni danak BP-ovog izlijevanja nafte. Ribe s otvorenim ranama i škampi bez očiju otkriveni u Meksičkom zaljevu

Gomilaju li Rusija i Kina zlato jer namjeravaju uništiti dolar?

ZBOGOM EKOLOGIJO: Čudnovata morska pjena prekrila škotski Aberdeen

Okrutno buđenje: mineralna ulja zagađuju svačiji organizam

Strane reference:

Hercules Drill Rig Engulfed in Flames – Now What?

Gulf rig partially collapses in fire off Louisiana

Gulf rig partially collapses as fire rages

SKYTRUTH ALERT: NRC REPORT: OIL: CRUDE IN GULF OF MEXICO NEAR FOURCHON