TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Biljka, životinja, mineral – ili čudovište?

Autor: Jasmina Aleksić

Matrix World

Poznato je da je većina fosila veličine palca, ali kada je inženjer Ron Fine pronašao misteriozni kamenoliki fosil u severnom Kentakiju, trebalo mu je dosta vremena da ga iskopa.

Fosili su tragovi praživotinje ili prabiljke očuvani u Zemlji. Fosili nastaju kada životinja ili biljka bivaju zatrpani u sediment, gde meki deo istruli, a najtvrđi delovi ostaju sačuvani. Većina fosila se sastoji od kostiju ili ljuštura životinja ili od lišća ili drvenastih delova biljaka. Fosili otkrivaju detalje o životinjama i biljkama koje su živele milionima godina unazad.

Neobični fosil zbunjuje naučnike.

Neobični fosil zbunjuje naučnike.

Ovaj fosil, koji je nazvan Godzillus, je širok oko jedan metar i dugačak oko dva metra. Paleontolozi nemaju blage veze o tome kako je ovaj čudovišni oblik života mogao da izgleda, niti da li je bio biljka ili životinja.

Fine pretpostavlja, zbog veličine, da je ovo moglo biti neko morsko biće, slično anemoni i da je stajalo uspravno 450 miliona godina. I pored toga, još uvek nije jasno da li je živelo na zemlji ili pod vodom.

Fragment fosila i njegova neobična tekstura.

Fragment fosila i njegova neobična tekstura.

Ostaci ovog misterioznog “čudovišta” koje je paleontolog amater, Ron Fine iskopao, su duboko zaintrigirali geologe i paleontologe, jer im još uvek nije jasno o kakvom se stvorenju radi.

Ron Fine je po profesiji dizajner mašina, ali je paleontologija, traženje i proučavanje fosila njegova strast.  Član je amaterske grupe paleontologa “Dry Degers”

Fosil je elipsoidnog oblika, širok oko jedan i dugačak oko dva metra.

“Ovo je definitivno novost u nauci”, kaže Meyer, ” i sigurni smo da je organskog porekla, samo još uvek nismo sigurni šta je u pitanju.”

Ron Fine smatra da je ovo biće u praistoriji bilo džinovska anemona, jer je more, pre 450 miliona godina prekrivalo teritoriju Cincinnati, na kojoj je nađeno.

“Odmah sam znao da sam pronašao neobičan fosil. Zamislite karnegia kaktus sa pljosnatim granama i horizontalnim šarama umesto vertikalnih – to je najbolji opis koji mogu da smislim”

“Skupljam fosile 39 godina i nikad nisam morao da ih otkopavam”, kaže Fine. “Ovo je prvi put da sam morao da kopam i kopam i kopam… Morao sam 12 puta da odlazim i kopam pre nego što sam mu našao kraj.”

Čak i dok je kopao, nije mogao da utvrdi tačnu veličinu fosila, jer je iskopavanje zahtevalo sate čišćenja i rekonstrukcije, da bi mogao da ga sastavi.

“Kada sam konačno završio, bilo je  jedan metar široko i dva metra dugačko”, kaže Fine, “U svetu fosila veličine palca, ovo je stvarno gigantsko!”

Meyer, koautor ” A Sea without Fish: Life in the Ordovician Sea of the Cincinnati Region”, se složio da je ovo možda najveći fosil ikad pronađen u oblasti Cincinnati.

 “Moja lična teorija je da je stojalo uspravno, sa granama raspoređenim u svim smerovima, slično kao kod žbuna”, kaže Fine, “Ako sam u  pravu, onda bi najviša grana dostizala tri metra”

Otkriće je prvi put pokazano u rodnom gradu gospodina Fine-a, Dejtonu na sastanku Američkog geološkog društva.

Reference:

‘Godzillus’ fossil find stumps experts

Mysterious ‘Monster’ Discovered By Amateur Paleontologist

Giant nine-foot-high fossil dubbed ‘Godzillus’ baffles experts

Mystery Sea Beast of Cincinnati Found