TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Ponavljajući spontani pobačaji mogu biti uzrokovani “super–plodnošću”

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Godinama su znanstvenici tragali za odgovorom zašto neke žene više od drugih doživljavaju ponavljajuće pobačaje. Nova studija sugerira da bi tome uzrok mogao biti super–plodnost, a to je naziv stanja u kojem je maternica kod nekih žena više pogodna za implantaciju embrija. Ovo uključuje i embrije koje bi tijelo normalno automatski odbacilo, zbog poremećaja ili drugih problema.

Rani pobačaji su vrlo česti, a najčešće se javljaju bez da žena uopće zna da je trudna. Nakon što test za trudnoću bude pozitivan, još uvijek postoji 1 od 5 šansi da će se pobačaj dogoditi.  Spontani pobačaji se najčešće javljaju jer se embrij ne razvija onako kako bi trebao, vjerojatno zbog kromosomskih problema.

Nick Macklon, savjetnik u bolnici princeze Anne u Southamptonu, Velika Britanija, koji je dio tima istražitelja izjavljuje:

“Mnoge žene se osjećaju krivima zbog toga što lako gube trudnoće, no mi smo otkrili da uzrok tome ne može biti da one ne mogu iznijeti svoju trudnoću do kraja. To je zato što one jednostavno mogu biti super – plodne, što dopušta embrijima koji normalno ne bi preživjeli da se implantiraju. Implantacija može trajati dovoljno dugo u slučajevima kod spontanih pobačaja da da pozitivan test na trudnoću. Ponavljanje pobačaja se sada može vidjeti ne kao neuspjeh nošenja trudnoće, već možda kao propust u sprječavanju istih, odnosno super-plodnost, ali s pogibeljnim posljedicama.”

Za potrebe studije, znanstvenici iz bolnice princeze Anne i Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu, Nizozemska, pregledali su uzorke iz maternice od šest žena koje su pretrpjele rekurentne spontane pobačaje i šest onih koje su imale normalnu plodnost. U laboratoriju, znanstvenici su postavili embrije visoke i niske kvalitete u kanale u između traka stanica uterusa kod dviju skupina žena. Stanice žena s normalnom plodnošću odbacile su embrije niske kvalitete i prihvatile embrije visoke kvalitete. Stanice žena s rekurentnim pobačajima prihvatile su obje vrste uzoraka visoke i niske kvalitete embrija.

Ova nova saznanja o biologiji implantacije pružaju mogućnosti za liječenje i sprečavanje ponovljajućih pobačaja, te se ide ka razvoju novog dijagnostičkog testa koji bi mogao identificirati tko je u riziku od rekurentnih spontanih pobačaja, a također bi i medicinski tretmani mogli  poboljšati selektivnost maternice.

Iako ovo ne objašnjava sve slučajeve spontanih pobačaja znanstvenici se sada nadaju da će uz puno bolje razumijevanje o tome kako žensko tijelo bira – ili ne odabira embrije, istražiti i načine kako da poboljšaju ovo stanje.