TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Istraživanja potvrđuju znojenje kao učinkovitu metodu za detoksikaciju organizma

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Znojenje je odavno poznato kao vid tjelesnog čišćenja i mnogi pobornici alternativne medicine koriste ovu metodu. Iako se u konvencionalnoj medicini ova metoda ne primjenjuje službeno osim u slučajevima regulacije temperature, novo istraživanje ukazuje i na vrlo važnu ulogu znojenja, a to je da se njime iz tijela uklanjaju nagomilani teški metali i petrokemikalije što znači da bi se svatko od nas trebao potruditi da se redovito znoji.

Istraživanje iz 2011-te, objavljeno u časopisu Arhive okolišne i kontaminacijske toksikologije, istraživalo je učinke toksičnih elemenata bioakumuliranih unutar ljudskog tijela i njihove načine izlučivanja.

U sažetku studije stoji:

“Postoji ograničeno razumijevanje toksikokinetike bioakumuliranih toksičnih elemenata i njihovih metoda izlučivanja iz ljudskog tijela. Ova studija je osmišljena za procjenu koncentracije različitih toksičnih elemenata u tri tjelesne tekućine: krvi, urinu i znoju. Krv, urin i znoj su prikupljeni od 20 osoba (10 zdravih ispitanika i 10 sudionika s raznim zdravstvenim problemima) i analizirano je oko 120 različitih spojeva, uključujući i toksične elemente. Toksični elementi pronađeni su u različitim stupnjevima u svakom od uzoraka krvi, urina i znoja. Serumske razine za većinu metala i metaloida su usporedive s onima koje su nađene u drugim studijima u znanstvenoj literaturi. Pojavilo se da se mnogi otrovni elementi pretežno izlučuju putem znoja. Neki otrovni elementi, koji su vjerojatno pohranjeni u tkivima, a već su identificirani u znoju nekih sudionika, nisu pronađeni u serumu. Čini se da je izazvano znojenje potencijalna metoda za otklanjanje brojnih toksičnih elemenata iz ljudskog tijela. Biomonitoring toksičnih elemenata putem testiranja krvi i / ili urina može podcijeniti ukupni tjelesni teret takvih toksičnih tvari. Analiza znoja se treba uzeti u obzir kao dodatni model za praćenje bioakumulacije toksičnih elemenata kod ljudi.”

Znojenje eliminira teške metale iz tijela

Ovo je doista veliko otkriće utoliko što se za znojenje, barem iz perspektive evolucijske biologije, smatra da postoji prije svega zbog termoregulacije (znoj hladi površinu kože i smanjuje tjelesnu temperaturu, djeluje kao sustav hlađenja cijelog tijela). Dok znojne žlijezde imaju poznatu sporednu ulogu za izlučivanje vode i elektrolita, ova funkcija nije uopće shvaćena da bi mogla biti i oblik detoksikacije. Također, ovo istraživanje naglašava koliko je uobičajeno da konvencionalna medicinska praksa previdi važnost učinaka ekoloških čimbenika na zdravlje (npr. izloženost metalima, petrokemiji, toksinima), jer mnogi od tih čimbenika izlaganja odnosno trovanja nisu ispravno mjerljivi putem krvi ili urina.

Jedna od metoda izazivanja znojenja - vježbanje.

Jedna od metoda izazivanja znojenja – vježbanje.

Poznato je da mnoga djeca s autizmom imaju povišene vrijednosti teških metala u krvi i urinu, te da imaju poteškoća s njihovom eliminacijom. O tome smo pisali ovdje. No nismo sigurni jesu li znanstvenici ikada testirali znoj osoba s autizmom kako bi vidjeli koliko je tijelo pri znojenju u stanju eliminirati te teške metale. Možda bi ova jednostavna metoda mogla pomoći, no nedostaju takva istraživanja.
Upravo meta-analiza iz 2012. ukazuje da bi znojenje kod autizma moglo biti vrlo učinkovito.  Studija pod nazivom “Arsen, kadmij, olovo i živa u znoju: sistematski pregled,” provedena je od strane istraživača iz Dječje bolnice iz Istočnog Ontario Istraživačkog Instituta, Kanada, a bazirana je na temelju pregleda 24 studija o toksičnim razinama u znoju.

Istraživači su otkrili slijedeće:

  • Kod osoba s visokom izloženošću ili tijelesnom akumulacijom, znoj općenito premašuje koncentracije u plazmi ili urinu te kožno izlučivanje može odgovarati ili nadmašiti svakodnevno izlučivanje putem mokraće.
  • Kožno izlučivanje arsena je bilo višestruko veće kod pojedinaca izloženih arsenu nego kod kontrolne skupine.
  • Kadmij je bio više koncentriran u znoju nego li u krvnoj plazmi.
  • Olovo iz znoja je povezano s velikom molekularnom težinom molekula, a u intervencijskim studijama, razine su bile više u vježbama izdržljivosti u usporedbi s intenzivnim vježbama.
  • Razine žive su normalizirane s ponovljenim saunama kod pojedinačnih slučajeva.

Istraživači su zaključili:

Znojenje zaslužuje pozornost zbog detoksifikacije toksičnih elementa.”

Znojenje uklanja i petrokemikalije poput BPA i ftalata

Dvije studije objavljene 2012. utvrdile su da znojenje poboljšava eliminaciju opasnih petrokemikalija koje remete endokrini sustav.

Prva studija, koja je ispitivala 20 sudionika pod utjecajem izazvanog znojenja, utvrdila je da se sveprisutna petrokemikalija Bisfenol A (BPA) izlučuje kroz znoj, čak i kod nekih pojedinaca bez BPA otkrivenih u serumu ili urinu. Ovo jasno pokazuje da tijelo koristi znoj za rješavanje BPA koja je bioakumulirana u tkivu.

Mnogi zubni ispuni temelje se na Bisfenolu A, a dok je bisfenol A zapravo poznatiji po svojim svojstvima endokrinih remećenja jer oponaša i/ili ometa estrogenske receptore i putove u tijelu, istraživanja pokazuje da se slobodno kreće kroz krvno – moždanu barijeru zbog svojih lipofilnih svojstava (privlačnosti masnoćama). To znači da bez obzira je li bisfenol A otpušten iz kompozitnih materijala, on će na kraju imati izravan pristup središnjem živčanom sustavu. Više o tome čitajte u tekstu “Dentalni ispuni: čak i gore od živine mješavine? “.

Poznata metoda čišćenja organizma je i znojenjem u sauni.

Poznata metoda čišćenja organizma je i znojenjem u sauni.

Druga studija iste grupe istraživača, koja također uključuje 20 ispitanika, ukazuje da su ftalati, koji su povezani s rakom dojke i raznim drugim stanjima povezanim s endokrinim poremećajima, bili prisutni u urinu u koncentracijama dvostruko većim u odnosu na one u urinu, a kod nekoliko pojedinaca su pronađeni u znoju, ali ne u njihovom krvnom serumu, što upućuje na mogućnost zadržavanja i bioakumulaciju ftalata.

Istraživači su zaključili:

Izazvano znojenje može biti korisno kako bi se olakšalo uklanjanje nekih potencijalno toksičnih spojeva ftalata.”

Ftalati su esteri ftalne kiseline koji se koriste kao plastifikatori, odnosno omekšivači za povećanje elastičnosti najčešće plastičnih materijala. Koriste se u velikom broju različitih proizvoda, između ostalog kao premazi farmaceutskih pilula, kao prehrambeni dodatak za kontrolu viskoznosti, kao agens za geliranje, stabilizator, lubrikator, vezivo i emulgator. Krajnje aplikacije uključuju i ljepila, elektroniku, poljoprivredne aditive, građevinski materijal, proizvode za osobnu njegu, medicinske uređaje, deterdženate, ambalažu, dječje igračke, glinu za modeliranje, voskove, boje, tiskarske boje i premaze, lijekove, prehrambene proizvode i tekstil. Dakle, nalaze se svuda, uzrokujući između ostalog hormonalne poremećaje, a utječu i na povećanu stopu pretilosti kod djece.
Tradicionalna prirodna medicina tvrdi da je koža najveći organ za eliminaciju, a to nerijetko potvrđuju kožni problemi koji odražavaju stanje kronične toksičnosti. Moderna znanost još jednom tek sada sustiže ovakve vjekovne mudrosti. Da nije toliko puno kolateralnih žrtava modernog načina liječenja, rekli bismo – bolje ikad nego nikad, no nažalost, to što moderna znanost “žmiri” na dokazane i učinkovite prirodne metode liječenja ne možemo nazvati čak ni slučajnošću, već krajnjim nemarom.

Vi nemojte ni u kom slučaju svoje zdravlje prepustiti nemaru, već započnite svoje čišćenje. Možete birati različite načine za izazivanje znojenja, pri tome pijte dovoljno tekućine, naravno ne zaslađene i bez dodatka otrovnih komponenti. Time ćete eliminirati nagomilane toksine kojima smo svi svakodnevno izloženi, a također ćete time prevenirati mnoge bolesti i stanja koje oni izazivaju.