TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Ronioci snimili crvoliko morsko stvorenje dugačko punih 30 metara

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Pyrostremma spinosum ili pyrosoma, je iznimno rijetko morsko stvorenje za koje su znanstvenici smatrali da ne može narasti duže od 20 metara, no nedavna snimka australskih ronioca je pokazala kako najveća crvolika životinjska kolonija može zapanjiti svojom veličinom.

Mitsko biće ili stvarna životinja?

Pyrosomu su nekada nazivali morskim jednorogom, jer se smatralo kako je plod mašte dokonih pomoraca, o ovom tajnovitom morskom stanovniku su se ispredale priče, kako može proždrijeti cijelog čovjeka i kako je naoružan bodljama.

Morski jednorog na površini ma crvenu boju.

Morski jednorog na površini ma crvenu boju.

Zahvaljujući sve većoj digitalizaciji i povećanju broja ronioca, morski jednorog se od legende pretvorio u stvarnost.

Pyrostremma spinosum snimljena 1985. od strane  gospodina Rogear Fenwicka ©, Victoria, Australia

Pyrostremma spinosum snimljena 1985. od strane gospodina Rogear Fenwicka ©, Victoria, Australia

Pyrostremma spinosum je stožasta životinjska kolonija načinjena od milijuna klonova malenih organizama koji se nazivaju zuidi. Životinjice veličine 14,3 milimetra žive u simbiozi stvarajući najveći crvoliki organizam u moru.

Neobična bodljikasta površina pyrosome.

Neobična bodljikasta površina pyrosome.

Na prednjem dijelu pyrosoma se nalazi usis zamorsku vodu, a prema kraju se životinjska kolonija širi u nešto što bi se moglo usporediti kombinacijom mlazne propulzije i otpadnog kanala. Kod primjeraka duljine preko 20 metara, kraj kolonije može imati promjer od preko dva metra. Inače su pyrosomi potpuno benigna morska bića, naime hrane se polaganim filtriranjem mora i hvatanjem sićušnih morskih planktona.

Manji primjerak u kojeg se djelomično zavukao ronilac.

Manji primjerak u kojeg se djelomično zavukao ronilac.

Zuide koji stvaraju koloniji nalik na zmiju, na površini imaju malene piramidalne šiljke, a poveznica između svake malene životinje je načinjena uz pomoć stanovitog biogela i posebnim hvataljkama na staničnim stjenkama koje prijanjaju zuide na takav način da izgledaju kao jedna velika cjelina.

Poznato je kako se ova rijetka životinja uglavnom može naći na otvorenim morima bez obzira na dubinu jer prati morske struje bogate planktonima, no za sada su ronioci na Novom Zelandu i oko Australije imali najveću sreću u snimanju „divovskog morskog crva.“

Zdnji kraj neobične životinjske kolonije.

Zadnji kraj neobične životinjske kolonije.

Manje pyrosome su iznimno osjetljive i lako se lome, očevici tvrde kako su se kolonije najčešće razbijale na najmanji dodir ruke, no kolonije veće od deset metara imaju površinu koju su ronioci opisali kao nešto što nalikuje pernatoj zmiji.

Zadnja iznenađujuća snimka

2011., na YouTubeu je postavljena snimka morskog jednoroga od fascinantnih 30 metara, prema izvještaju morskog biologa Rebecce Helm, takvi primjerci su toliko rijetki da predstavljaju poslasticu za svakog istraživača mora. Io9 je prenio dio njene izjave u vezi ovih neobičnih morskih stanovnika:

Manji primjerak morskog jednotoga, čudesne simbioze klonova životinja koje filtritraju more.

Manji primjerak morskog jednotoga, čudesne simbioze klonova životinja koje filtritraju more.

„Pyrosome bi mogli nalikovati križancima borgova iz Star Treka i klonova iz Sar Warsa. Jedan pyrosome ja zapravo kolekcija na tisuće klonova, a svaka individua je u stanju kopirati samu sebe kako bi povećala koloniju. Za razliku od borgova, koji su psihološki povezani, pyrosome su članovi jednog zajedničkog tijela spojeni fizičkom vezom, točnije dijele zajedničko tkivo. Borgovi žive unutar velikog strašnog zvjezdanog broda, dok su pyrosome u stvari veliki strašni brod. Cijela kolonija je u obliku tube, sa zašiljenim krajem na prednjem dijelu i širokim otvorom na stražnjem dijelu, a kod nekih podvrsta, otvor može biti velik puna dva metra – dovoljno velik da se ljudsko biće zavuče u unutrašnjost kolonije.“

Snimka koju su napravili ronioci iz Australije je napravljena blizu obala Tasmanije, a načinio je Michael Baron iz Ronilačkog centra Eaglehawk.

Nedavna snimka najvećeg primjerka pyrosome.

Nedavna snimka najvećeg primjerka pyrosome.

Interesantno je da ove životinje predstavljaju poslasticu za mnoge vrste riba, što je možda i razlog da su s vremenom ove malene životinjice stvorile piramidalne šiljke s njihove vanjske strane, kako bi se obranile od proždrljivih stanovnika mora. Inače pyrosome u moru imaju plavkastu prozirnu boju, dok na zraku poprimaju crvenkastu boju s crnim točkicama.

Za sada je istraženo manje od 5% oceana i mora, iako smo mi de facto – vodena planeta, do sada smo imali priliku pisati o brojnim nevjerojatnim morskim životinjama, neke od tekstova možete pročitati na navedenim linkovima:

Kolosalne lignje nisu čudovišta iz priča i legendi već stvarnost, otkrilo istraživanje!

Promachoteuthis sulcus – lignja s ljudskim zubima

Misterija divovskog oka s plaže na Floridi

Lignja nalik na vanzemaljca snimljena pored duboke podmorske bušotine!

Čuda iza mora i oceana: Hobotnica prekrivač i vampirska lignja

Čudnovate životinje iz dubina oceana

Kiklopski morski pas i druge zagonetne životinje zbunjuju znanstvenike i javnost

Bioluminiscencija, zadivljujuća igra svjetlosti i prirode

Izvori:

Giant Pyrosome and Salps – pelagic sea squirts

Pyrostremma spinosum (Giant fire salp)

Marine biologists call this borg-like organism the unicorn of the sea

Huge deep-sea glow worm called the ‘Unicorn of the Sea’ grows to size of two double-decker buses